Autor Wątek: Wyprawa Syberia 2013 - Kokotek - Wierszyna by NiniwaTeam  (Przeczytany 29539 razy)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Ja znam ale obawiam się, że oni nie(o języku nie wspominając)

Tak odnośnie fantazji kolegi Menela nt. znajomości języka rosyjskiego przez członków grupy, fragment relacji Niniwy:

"Padre Mario jest tu jeszcze krótko i dopiero uczy się rosyjskiego (w przeciwieństwie do o. Tomka, który nawet zaproponował redakcji, że dzisiejszą relacje może powiedzieć po rosyjsku... Redakcja jednak nie chciała ."

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Ja chcieć spać a jak sie wyspać to wstać.  ;D ;D ;D ;D

Offline Mężczyzna menel

http://niniwateam.pl/index.php/info-techniczne/wyposazenie

Oto lista rzeczy zabieranych na wyprawy rowerowe. Poza nielicznymi pozycjami z listy, każdy uczestnik wyprawy zobowiązany jest posiadać wszystkie spośród wymienionych elementów wyposażenia:
........
Ubrania      
kamizelki odblaskowe
spodenki rowerowe /x2 lub 3
koszulki termoaktywne /x3 lub 4
koszulki bawełniane /x3 lub 4
ciepła bluza kolarska
ciepła bluza do spędzania miłych wieczorów
ubranie świąteczne do uczestnictwa w Mszy Świętej
lekka kurtka przeciwdeszczowa
okulary przeciwsłoneczne
nakrycie głowy
kask!
komplet bielizny /x10 max
sandały
sportowe wygodne buty
rękawiczki rowerowe
chustka na głowę

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Ja chcieć spać a jak sie wyspać to wstać.  ;D ;D ;D ;D

Nie kumam po co się czepiać. Chłopak zrobił kilka błedów, ale się dogadał i wiadomo o co mu chodziło. Najwyraźniej pani w chustce też zrozumiała.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna menel

Nie kumam po co się czepiać. Chłopak zrobił kilka błedów, ale się dogadał i wiadomo o co mu chodziło. Najwyraźniej pani w chustce też zrozumiała.
Ja do nich nic nie mam. Śmieję ję z tych którym sie wydaje że jak dogaduje się z kelnerem w knajpie to zna język. Kontakty z milicją to jednak trochę co innego o czym miałem okazję się przekonać osobiście na Ukrainie.

Dla znających język rozdział o rowerach(i koniach) rosyjskiego PORD

Правила дорожного движения РФ

24. Дополнительные требования к движению велосипедов, мопедов, повозок, а тажке прогону животных

24.1. Управлять велосипедом, гужевой повозкой (санями), быть погонщиком вьючных, верховых животных или стада при движении по дорогам разрешается лицам не моложе 14 лет, а мопедом – не моложе 16 лет.
Примечание исключено с 1 июля 2008 года. - Постановление Правительства РФ от 16.02.2008 N 84.
24.2. Велосипеды, мопеды, гужевые повозки (сани), верховые и вьючные животные должны двигаться только в один ряд возможно правее. Допускается движение по обочине, если это не создает помех пешеходам.
(в ред. Постановления Правительства РФ от 10.05.2010 N 316)

Колонны велосипедистов, гужевых повозок (саней), верховых и вьючных животных при движении по проезжей части должны быть разделены на группы по 10 велосипедистов, верховых и вьючных животных и по 5 повозок (саней). Для облегчения обгона расстояние между группами должно составлять 80—100 м.
24.3. Водителям велосипеда и мопеда запрещается:
ездить, не держась за руль хотя бы одной рукой;
перевозить пассажиров, кроме ребенка в возрасте до 7 лет на дополнительном сиденье, оборудованном надежными подножками;
перевозить груз, который выступает более чем на 0,5 м по длине или ширине за габариты, или груз, мешающий управлению;
двигаться по дороге при наличии рядом велосипедной дорожки;
поворачивать налево или разворачиваться на дорогах с трамвайным движением и на дорогах, имеющих более одной полосы для движения в данном направлении;
двигаться по дороге без застегнутого мотошлема (для водителей мопедов).
(абзац введен Постановлением Правительства РФ от 16.02.2008 N 84)

Запрещается буксировка велосипедов и мопедов, а также велосипедами и мопедами, кроме буксировки прицепа, предназначенного для эксплуатации с велосипедом или мопедом.
24.4. На нерегулируемом пересечении велосипедной дорожки с дорогой, расположенном вне перекрестка, водители велосипедов и мопедов должны уступить дорогу транспортным средствам, движущимся по этой дороге.

Водитель гужевой повозки (саней) при выезде на дорогу с прилегающей территории или со второстепенной дороги в местах с ограниченной обзорностью должен вести животное под уздцы.
24.5. Животных по дороге следует перегонять, как правило, в светлое время суток. Погонщики должны направлять животных как можно ближе к правому краю дороги.
24.6. При прогоне животных через железнодорожные пути стадо должно быть разделено на группы такой численности, чтобы с учетом количества погонщиков был обеспечен безопасный прогон каждой группы.
24.7. Водителям гужевых повозок (саней), погонщикам вьючных, верховых животных и скота запрещается:
оставлять на дороге животных без надзора;
прогонять животных через железнодорожные пути и дороги вне специально отведенных мест, а также в темное время суток и в условиях недостаточной видимости (кроме скотопрогонов на разных уровнях);
вести животных по дороге с асфальто— и цементно-бетонным покрытием при наличии иных путей.
Szybki teścik: Dlaczego flaga jest nielegalna?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Потому что:
24.3. Водителям велосипеда и мопеда запрещается:
перевозить груз, который выступает более чем на 0,5 м по длине или ширине за габариты, или груз, мешающий управлению;

Przegladając Twoje posty w temacie trudno jednak odnieść wrażenie, że nic do nich nie masz. przeciwnie, czepiasz się i wbijasz szpile, jak tylko możesz.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Bo flaga ma ponad pół metra ?

Menel ... nie masz wrażenia, że się nie dogadacie?
Nie tyle na poziomie osobistym, co filozoficznym? Patrzycie na różne rzeczy inaczej i możecie tak w nieskończoność?

Pozdrawiam
R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Ludzie ... pliz .. długo tak będziecie sobie jeszcze udowadniać?
Przecież od dawna widać, że się nie dogadacie.

Jak bym Was nie znał to bym powiedział, że trolujecie  :P
… why so serious ?

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Колонны велосипедистов, гужевых повозок (саней), верховых и вьючных животных при движении по проезжей части должны быть разделены на группы по 10 велосипедистов, верховых и вьючных животных и по 5 повозок (саней). Для облегчения обгона расстояние между группами должно составлять 80—100 м.
Czyli jednak kolumna Niniwy jadąc w całości łamie rosyjskie przepisy drogowe  ::). Może więc interwencja milicji nie miała żadnego politycznego podłoża (jak niektórzy sugerowali). Albo miała o tyle, że milicjanci nie wiedzieli jak zareagować: czy zabronić dalszej jazdy ze względu na jawne łamanie przepisów drogowych - narażając się jednocześnie na oskarżenia o "prześladowanie" polskiej grupy rowerzystów - czy nie interweniować i narazić się  przełożonym? Nic dziwnego, że czekali na decyzję z "wyższego" szczebla.
Szkoda też, że tyle pisano tu o "sekowaniu" naszych przez rosyjską milicję, a nie wspomniano o tym, że okoliczni mieszkańcy i władze gminy opiekowali się naszymi rowerzystami dostarczając im w sporych ilościach jedzenie i picie oraz drewno na ognisko i chętnie z nimi rozmawiali. To wszystko też jest opisane na stronie z relacją z wyprawy Niniwy.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Bo za przeproszeniem do wątku wchrzanił się taki kolega Menel - i co chwilę mendzi, wszystko mu się nie podoba, na wszystko jęczy - a to innych ludzi coraz mocniej irytuje; najwyraźniej zazdrości, że chociaż parę razy na wschodzie był, to o wyprawie z takim rozmachem może sobie pomarzyć...

Ja to widzę i rozumiem. Sam wiem coś o takiej irytacji ;)
... tylko czekam aż ktoś z Was już sobie odpuści.

R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Wy sobie tu dyskutujecie a oni po prostu jadą i wszystko to maja w ... siodełku.

Offline Mężczyzna menel

Nie tyle na poziomie osobistym, co filozoficznym? Patrzycie na różne rzeczy inaczej i możecie tak w nieskończoność?

Po prostu niepodoba mi się, że Niniwa w sposób permanentny łamie przepisy ruchu drogowego i filozofia nie ma nic do rzeczy.

Offline Mężczyzna IVAN VII

• Miasto: CZĘSTOCHOWA
  • Na forum od: 04.01.2012
    • Wyprawy rowerowe
Wilk ! To jednak nie konfabulacja. Menel wyręczył mnie podając to samo źródło informacji o kaskach.
Czekam na flaszkę !
Wilk napisał cyt.  Daruj sobie takie teksty w grupie jadą pełnoletni ludzie...każdy ma prawo decydować o sobie. koniec cytatu.
Decydować o sobie tak ale rozsądnie ! Wypadek, poważny uraz to w rosyjskich realiach ogromny kłopot dla pozostałej części ekipy. Na takiej wyprawie o bezpieczeństwie jadących  musi  decydować kierownik
ekipy !
Zainteresowania : międzynarodowa turystyka rowerowa,historia,amatorsko- sporty siłowe , siatkówka
Rowerkiem- Litwa,Łotwa,Estonia,Szwecja ,Finlandia,Niemcy,Belgia,Holandia, Francja ,Anglia,Słowacja,Austria, Luksemburg, Monako ,Watykan, Włochy, Białoruś ,Rosja-Syberia ,Andora ,Hiszpania ,Czechy , Portugalia.Ukraina,Węgry,Dania ,Norwegia

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg

Po prostu niepodoba mi się, że Niniwa w sposób permanentny łamie przepisy ruchu drogowego i filozofia nie ma nic do rzeczy.
Rozumiem, ale Twoje ciągłe powtarzanie tego samego, choć na różne sposoby, nie doprowadzi do jakiegokolwiek consensusu.

R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna menel

Najpierw zacznij od siebie...
Znaczy co? Mam zacząć pić?

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?