Autor Wątek: Wyprawa Syberia 2013 - Kokotek - Wierszyna by NiniwaTeam  (Przeczytany 29496 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Rozwińcie myśl Koledzy (z mocarstwem). Bo mi wypada, że jedyne państwo z inspiracjami mocarstwowymi w Europie to Rosja :)
Poza tym nie wiem czy wiecie, tam też jadą kobiety, tedy napiszcie "chłopcy i dziewczęta" a nie tylko "chłopcy". Bo to pachnie seksizmem :)
Ps. też mi się wydawało, że mają dwie różne...flagi, bo na filmiku jak śmigali pod wiaduktem widziałem flagę biało czerwoną, bez godła i napisu.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
Zastanawiałem się co jest kluczem do robienia dystansów 200+. Teraz już wiem - pobudka o świcie.  ;) I domyślam się że za tym idzie spanie równo z kurami.

Ja też tak wstaję, jak jeżdżę. O 6 najpóźniej. Jeśli są warunki, to nawet nie rozkładam namiotu.
Przy takiej dużej grupie można jechać po równym i 28 km/h, jak już sobie wszyscy wyrobią kondycję. ;-) Myślę, że to nie jest ich ostatni rekord dzienny.
Tylko awarie pewno będą ich opóźniać. Ciekawe, czy mają w planach wymianę ogumienia po drodze? Jeśli nie, to będą nowe dętki szły, jak lód.

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
Pozdrowienia z Czelabinska!
Na razie spokojnie, bo bez meteorytow.
Jutro ruszamy na Kazachstan, i bedziemy cofac zegarki o godzine..... uffff :D

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=472568492827065&set=a.472531172830797.1073741834.247927425291174&type=3&theater

Cala ekipa pozdrawia!
Szczegolnie pozdrawiamy Wilka :D -

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Dawno tylu bzdur na tym forum nie czytałem...

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Dawno tylu bzdur na tym forum nie czytałem...
Ja się boję cokolwiek w tym watku dopisywać ;/. Nie mam pojęcia czemu on budzi takie dziwaczne emocje. Powinniśmy wspierać naszych podróżników, a nie w kółko się ich o wszystko czepiać.

Za to watek przejdzie do historii na pewno:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Po prostu Wasza wyprawa irytuje wiele osób, bo nieco się różni od typowych wypraw, więc parę osób dla których takie wyczyny są całkiem nierealne usiłuje tu Was pogonić jak gonią rower pieski o rozmiarze 20cm; czepiając się wszystkiego czego się da. Skuteczność ta sama - trochę jazgotu, nic więcej.
Bardzo trafne podsumowanie.

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
Pozdrawiamy z Kazachstanu!

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Uważajcie na Borata.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna ciman

Dziś mamy dzień wolnego w Kostanay na północy Kazachstanu, jutro prawdopodobnie też ze względu na obowiązek meldunkowy. Wczoraj na postoju spotkaliśmy sakwiarza z Chin, który go nie spełnił i posiedział kilka dni w ciupie...

Pierwsze wrażenia z Kazachstanu bardzo pozytywne - mili i przyjaźni ludzie, wreszcie tanio (czego o Rosji nie można powiedzieć), dużo większa kultura na drogach.

Mija już miesiąc naszej jazdy, połowa drogi za nami, więc mogę się pokusić o małe podsumowanie. Wyprawa nie ma wiele wspólnego z wyprawami rowerowymi, na jakie jeździłem dotychczas. Mimo trudnych chwil, kilku kryzysów, decyzji o wyjeździe nie żałuję ani trochę - po tylu wyprawach warto też spróbować czegoś innego. Siła dobrze zorganizowanej grupy jest niesamowita - umożliwia nam pokonywanie dystansów, o jakich przy jeździe solo możnaby tylko pomarzyć. Dla przykładu - wczoraj pokonaliśmy 175km ze średnią 19.3km/h jadąc przez stepy pod silny wiatr wiejący pół z boku, pół w twarz. A dzięki fantastycznej ekipie, mimo bardzo nudnej trasy, nie myśli się w ogóle o powrocie do domu :)

Pogoda świetna, od początku wyprawy ciepło (teraz upały mniejsze jak pod Moskwą), niemal w ogóle nie pada. Z wiatrem już gorzej  - trochę się przeliczyliśmy licząc na sprzyjający wiatr zachodni na trasie. Na razie w plecy wiało nam przez 4 dni...

Na wyprawie mam przyjemność pełnić funkcję "technicznego" i przyznam, że tak oryginalnych awarii na wyprawach to nigdy nie miałem. Składaliśmy już trzy koła, kilka innych wymienialiśmy w całości, pękła obręcz, rozwalił się amortyzator, pękła kulka w piaście, nie wytrzymało kilka bagażników, odpadł pedał, wypięło się koło z przyczepki i wyprzedziło Waxmunda... Kiepskie rosyjskie drogi robią swoje...

Offline Mężczyzna maciej48

• Miasto: Lubliniec
  • Na forum od: 02.06.2013
Jestem pod wrażeniem waszej wyprawy, życzę szczęśliwego kręcenia bez awarii.P:ozdrawiam całą ekipę

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Te debilne przepisy na wschodzie (...)
Piękny język ... nie ma co.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wiesz, akurat przepisy meldunkowe dawnego ZSRR w odniesieniu do turysty to w pełni zasługują na tego typu określenie i to najdelikatniej rzecz ujmując.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Takie przepisy są w wielu krajach. Od niedawna nawet w Indiach, co nie oznacza, że na otwartym forum które jest +13 można sobie tak folgować językowo. (a jeżeli ktoś napisze, że teraz to młodzież gorzej mówi to to jest tylko winą właśnie takiego sobie folgowania, a nie winą młodzieży)
Kultura jest kulturą, zawsze myślałem, że to nie forum onetu :) ale widocznie się pomyliłem. Again.

... wracając do tematu wyprawy ...

Mam nadzieję, że się z tym jakoś uporają i nie będzie im ten obowiązek (o którym widocznie zapomnieli)  zabierał tyle czasu.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna ciman

Awarii rzeczywiście zastraszająca ilość, ale tu znowu bardzo pomaga jazda w grupie. Jak czytałem w relacji - podobno w Czelabińsku zakupiliście nawet koła na zapas   Przy jeździe samotnej to już bardzo trudno wykonalne, a przy tak dużej grupie można zabrać niemal wszystkie potrzebne klucze, nawet te bardzo specjalistyczne - jak np. do zdejmowania suportu, można zabrać masę części zapasowych, bo rozkłada się to w miarę równo na wiele osób, gdyby to wszystko targała tylko jedna - to już by to robiło sporą wagę i gabaryt.
My jesteśmy przygotowani nawet na pęknięcie ramy ;)
Koła zapasowe musieliśmy dokupić, bo zapasowa obręcz przydała się w Kazaniu, a cąłe koło jest łatwiej przewieźć i nie trzeba przeplatać czy martwić się o ilość otworów.

Właśnie, co do obręczy - ja nie mam teraz już czasu - ale może ktoś to dopisze/przeniesie do odpowiedniego wątku. Unikajcie jak ognia nowych Alexrimsów DH19 (z innymi niż dotychczas naklejkami). Czterem osobom te obręcze zaczynają pękać przy oczkach, w Astanie będziemy musieli rozglądać się za kolejnymi kołami...

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Alexrims  nigdy nie używałem.
Może być tak, że wypuścili 'ulepszony', odchudzony nowy produkt - tak jest tendencja ostatnio wśród producentów części.
Ale może być tez tak, że to jest podróbka. Ciman pisze o innych niż wcześniej nalepkach. Może ktoś wpadł na pomysł, jak łatwo zarobić parę groszy i podpiął się pod AlexRims.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum