Autor Wątek: Wyprawa Syberia 2013 - Kokotek - Wierszyna by NiniwaTeam  (Przeczytany 27862 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Ciekawa jest filozofia, że na zachodzie trzeba przestrzegać przepisy a w Polsce już nie.
A gdzie ja coś takiego powiedziałam?  :o
O ten fragment ci chodzi:
Tutaj jeżdzimy poprawnie, bez brawury (generalizacja uzasadniona), a w Polsce te same osoby od razu stają się potencjalnymi piratami drogowymi. ?
To zupełnei nie zrozumiałeś o czym piszę. Skoro w Irlandii jesteśmy dobrymi kierowcami, nie gorszymi od żadnej innej nacji to jakim cudem w Polsce uważa sie nas za potencjalnie gotowych do wykroczeń drogowych? Przeczytaj to proszę uważnie, bo ja widzenie swiata mam raczej spójne, nie łamię prawa niezależnie od tego w jakim kraju jestem.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

Wcale nie, radary mają wyegzekwować stosowanie przepisów u tych, do których one nie przemawiają.
PS
Ależ przecież te radary nie robią inteligentnej selekcji, kto ma dobre a kto złe zamiary.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Nigdy w życiu nie słyszałam w Irlandii, żeby Polacy mieli opinię szaleńców drogowych, natomiast każdy prowadzący tutaj pojazd rodak (sama jeżdżę samochodem prawie codziennie) zauważa róznicę w kulturze jazdy. Tutaj jeżdzimy poprawnie, bez brawury (generalizacja uzasadniona), a w Polsce te same osoby od razu stają się potencjalnymi piratami drogowymi

Offline Kobieta hindiana

Jak powyzej, Karolu. Edytowałam swój wcześniejszy post.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Karol

nie łamię prawa niezależnie od tego w jakim kraju jestem.
To fotoradary w niczym Cię nie ograniczają  :D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
A mi się właśnie w tej wyprawie bardzo podoba, że się nie wstydzą nawiązań do ojczyzny, patriotyzmu, religii, że Górnik męczy się jadąc z 3-metrowym kijem na którym jest wielka polska flaga. W dzisiejszym bezpłciowym świecie, gdzie mainstreamowe media od lat za wszelką cenę usiłują nam wmówić, że takie zachowanie to wiocha
Bardzo mi się podoba flaga, którą wiozą; zawsze wywieszaliśmy na balkonie flagę z okazji różnych świąt narodowych. Ale nie rozumiem samego pomysłu z nadawaniem wyprawie takiego wzniosłego celu. "Swój trud rowerzyści chcą ofiarować w intencji ojczyzny" - w jaki sposób? Podejrzewam, że modlitwą, ale co ma do tego sama wyprawa rowerowa i włożony w nią trud?

Offline Kobieta hindiana

To fotoradary w niczym Cię nie ograniczają
Jezeli w Polsce są powszechnie akceptowane to w porządku. Na szczęście nie musze się zmierzać z ta paranoją codziennie.
Prawo, jeśli kuriozalne, oczywiście może ograniczać. Czy akceptowałbyś system totalitarny bo jest prawmocny?
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Karol

Czy akceptowałbyś system totalitarny bo jest prawmocny?
Porównanie niezbyt trafne.
Fotoradary w Polsce powszechnie nie są akceptowane tak samo jak jest powszechnie akceptowane łamanie przepisów, włącznie z jazdą po kielichu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Fotoradary w Polsce powszechnie nie są akceptowane tak samo jak jest powszechnie akceptowane łamanie przepisów, łączne z jazdą po kielichu.
Otóż to. Będąc ostatnio w Polsce bardzo cieszyłam się widząc nowe radary, mierzące nie tylko prędkość chwilową, ale i średnią na dłuższym dystansie. Cieszyłam się, bo wiem, jak niestety jeździ wielu polskich kierowców i jakie ma podejście do łamania przepisów.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
W tym wypadku myślę, że intencje większości uczestników są inne, przede wszystkim chodzi im o dobrą zabawę, ale myślę też że nie wszystkim.
Właśnie o to mi chodzi. Nie mam nic przeciwko pielgrzymkom, choć to nie dla mnie, ale mam wrażenie, że hasło o ofiarowaniu trudu w intencji ojczyzny ma przede wszystkim znaczenie medialne, a głównym powodem zorganizowania wyprawy czy chęci wzięcia w niej udziału jest po prostu pasja - podróże rowerowe z wybitnie sportowym zacięciem. Nie bardzo widzę, czym to się różni od innych wypraw rowerowych pozbawionych tak szczytnych celów. Jedyna różnica to modlitwy i codzienne msze, które jednak nie wyjaśniają mi, w jaki sposób realizowane jest hasło o ofiarowywaniu trudu ojczyźnie.
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2013, 23:31 Janus »

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Właśnie o to mi chodzi. Nie mam nic przeciwko pielgrzymkom, choć to nie dla mnie, ale mam wrażenie, że hasło o ofiarowaniu trudu w intencji ojczyzny ma przede wszystkim znaczenie medialne, a głównym powodem zorganizowania wyprawy czy chęci wzięcia w niej udziału jest po prostu pasja - podróże rowerowe z wybitnie sportowym zacięciem. Nie bardzo widzę, czym to się różni od innych wypraw rowerowych pozbawionych tak szczytnych celów. Jedyna różnica to modlitwy i codzienne msze, które jednak nie wyjaśniają mi, w jaki sposób realizowane jest hasło o ofiarowywaniu trudu ojczyźnie.

Pewnie dla niektórych uczestników wydźwięk medialny ma spore znaczenie. W końcu trochę szumu się wokół Niniwy zrobiło. Z tego co czytałem jest tam sporo ludzi, w tym niezwiązanych zbytnio z kościołem i każdemu przyświeca jego własny indywidualny cel.

Generalnie całe założenie pielgrzymek czy to pieszych czy rowerowych opiera się na tym, iż ich uczestnicy wierzą, że wysiłek włożony w pokonanie drogi niejako wzmocni siłę modlitwy. W tym przypadku modlitwy za Polskę, co pewnie związane jest z paroma punktami na trasie, które odwiedzają. W tym samym czasie mogli po prostu modlić się w domu, albo kościele. A tak postanowili pojechać i swój wysiłek ofiarować za ojczyznę.

Tak ja interpretuję tego typu deklaracje. Jak jest w rzeczywistości, to już każdy sam rozstrzyga we własnym sumieniu.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie wiem jak wygląda obecnie sytuacja z fotoradarami w Polsce, ale we Francji jest ich naprawdę bardzo dużo. Większość nieoznaczona, często na bardzo bocznych drogach.
I jestem przekonany, że właśnie dzięki ich powszechności (i wielu spowalniającym rozwiązaniom w miejscowościach) ograniczeń prędkośći przestrzegają wszyscy - wcale nie wynika to z umiłowania francuzów do przestrzegania prawa (bo np dopuszczalny u nich limit 0.5 promila alkoholu jest traktowany dość swobodnie).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Porównanie Polski do innych krajów:
http://www.euroinfrastructure.eu/bezpieczenstwo/fotoradary-w-polsce-i-w-europie/

hehe w Irlandii nie ma praktycznie radarów, więc pewnie dlatego hindiana czuje się taka "ograniczana". ;)

Offline Kobieta hindiana

Ktos ma jakies wiesci z pierwszej reki? Ruszyli?
www.plscout.com

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....