Autor Wątek: Wytrzymalość kół Mavic Crossride  (Przeczytany 4493 razy)

wojtek_krakow

• Gość
Wytrzymalość kół Mavic Crossride
« 10 Lut 2009, 23:06 »
Serwus :)

Jako świeży na forum, zacząłem przeglądać tematy te nawet starsze i natknąłem się na wątek o pękających szprychach. Od razu nasunęło mi się pytanie na temat moich kół. Posiadam koła Mavic Crossride, które według np takiej strony :   http://www.harfa-harryson.com.pl/new/strony-firmowe/mavic-obciazenie.php5
posiadają max 100kg obciążenie roweru. Jestem dość postawny (190cm, 90 kg), chudnąć nie ma z czego bo przy moim wzroście tej wagi nie widać wcale ;) i zastanawia mnie że zostaje mi raptem 10 kg na bagaż. A szykuje się do długiej wyprawy i teraz troche sie obawiam. Jeździł ktoś z Was na takich kołach? Albo może się wypowiedzieć jak się ma takie dopuszczalne obciążenie do faktycznej jazdy? Koła są stosunkowo nowe, prawdę mówiąc nabyłem je jakiś czas temu min z myślą żeby mieć mocniejsze koła i masz ci los :).

Z góry dzięki

Pozdrawiam
Wojtek

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 10 Lut 2009, 23:39 »
Cześć :wink: Nie sądzę żeby to była przeszkoda, moim zdaniem- te 100 kg to musi być obliczone z dużą rezerwą :) Ot tak na wszelki wypadek. Sugeruję się tutaj faktem, że sam ważę ok. 100kg, może nawet ponad i używam mavic xm317, które podane mają na tej stronie 90kg. Jak na razie nie jeździłem nimi z dodatkowym bagażem, bo też niedawno się w nie zaopatrzyłem. Wcześniej kola miałem byle jakie i nawet kiedy sam bagaż wahał się w okolicach 30kg (osadzone na tylnym kole)+ niechudy kierowca i... nic się w zasadzie nie działo.
Pozdrawiam Maciek
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 10 Lut 2009, 23:56 »
Miałem X 517, dla nich zadeklarowali wagę maksymalną z bagażem 75 kg. Ja ważyłem 70kg plus sakwy i po 2 tygodniach jazdy z bagażem szlag trafił obręcz tylną (popękała), a przednia była ostro scentrowana.

Teraz mam A119 (maks. 105kg), ważę 80kg plus bagaż i wszystko jest z nimi ok. W tym przypadku nie przekraczam tych 105 kg.

Myśle, że spore znaczenie ma też jakość szprych plus dobre zaplecenie.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
« 10 Lut 2009, 23:59 »
Owszem są momenty, że cały ciężar ląduje na jednym kole, ale dopóki będzie się to działo w czasie jazdy nie powinno być problemów - czyli nie wpadaj do dziur przy dużych prędkościach bo zabijesz koła (jakby to było zalecany komukolwiek :P)
Przez znaczną część trasy ciężar jest w mniejszym bądź większym stopniu rozkładany na 2 koła, więc to nie jest aż tak, że ważysz 90kg, doliczasz masę roweru i możesz zabrać tylko bidon ;)

Innymi słowy - sądzę, że będziesz skazany na posiadanie sakw przednich  8)

wojtek_krakow

• Gość
« 11 Lut 2009, 15:53 »
serwus :)

a wiecie ze ja na tych kołach mam tylko po 24 szprychy na koło? ;) , teoria torią, niby ludzie zachwalają te koła, ale się obawiam, chyba jako jeden z elementów przygotowania do wyjazdu włącze zbicie mojej wagi, wczoraj się ważyłem, ok 93 kg, będzie żal bo pracowałem nad tą wagą długo, ale chyba do 85 trzeba będzie zejść ;).

Dzięki

Pozdrawiam
Wojtek

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 11 Lut 2009, 16:39 »
Cytat: "wojtek_krakow"
ale się obawiam, chyba jako jeden z elementów przygotowania do wyjazdu włącze zbicie mojej wagi, wczoraj się ważyłem, ok 93 kg, będzie żal bo pracowałem nad tą wagą długo, ale chyba do 85 trzeba będzie zejść ;)

To ja proponuję złożyć sobie drugi komplet kół na wyprawy na 36 szprychach- zdecydowanie pewniejsze i przyjemniejsze rozwiązanie ;)

(*rozwiązanie problemu a nie rozwiązanie techniczne 24 vc 36)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 12 Lut 2009, 10:18 »
Zgadzam się ze Szkodnikiem. Ja ważę 74 kg (a po wyprawie mniej ;) )i nie odważyłbym się jeździć na kolach 24 szprychy. Właśnie składam rower i nawet na 32 kręcę nosem. Aczkolwiek z przodu się pewnie w końcu na to zdecyduję (32 otworowa piasta XT w promocji :) ). Ale z tyłu obowiązkowo 36!
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

wojtek_krakow

• Gość
« 12 Lut 2009, 22:37 »

dzięki za porady, już znalazłem ciekawe koła na 32 szprychach DT , solidne, może nie lekkie, ale powinny być trwałe http://allegro.pl/item546859759_pancerne_kola_mtb_pod_tarcze_mach1_dt_wtb_cz_sr.html
Nie jest to idealne rozwiązanie, no ale tak to jest kiedy swojego ściganta chce zabrać na wyprawę, trzeba będzie na jej potrzeby troche go zmodernizować

Dzięki
Pozdrawiam
Wojtek

wojtek_krakow

• Gość
« 13 Lut 2009, 23:43 »

Porządne koła na 32 szprychy już zamówione, tymczasem spadł śnieg więc forme szlifować trzeba dalej na siłowni, no szkoda. Dzięki za rady.

Pozdrawiam
Wojtek

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 14 Lut 2009, 01:49 »
Dlaczego trzeba na siłowni?

wojtek_krakow

• Gość
« 14 Lut 2009, 02:03 »

Miałem kilka jazd rowerem tej zimy, ale ze wszystkich kompanów do jazdy odpadli wszyscy ;) , teraz i ja, w Krakowie po prostu zima nie jest zbyt ciekawa, samo błoto, chlapa i po prostu odechciało się jeździć zimą, a nie powiem, zdarzył mi się wypad do Bielska i tam po górach po ubitym czystym śniegu było extra. Czekam na lepszą pogodę, a forma potrzebna do wyprawy na którą się szykuje ;)

Wojtek

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 14 Lut 2009, 10:23 »
Biegaj- to o wiele lepsze niż napinka :mrgreen:  na siłowni pełnej luster i koksiarzy. Przyroda i teraz potrafi być piękną...

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
« 14 Lut 2009, 10:39 »
Bieganie jest luks  :D . Ta zima jest moją pierwszą podczas której biegam regularnie - nie spodziewałem się, że tak fajnie się biega podczas niskich temperatur.

A co do siłowni... czemu nie?  :wink:  Przy bieganiu pracuje dużo mięśni, ale nie ma to jak rozwinąć górną część naszego ciała właśnie na siłowni  :wink: .
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 14 Lut 2009, 11:45 »
Bieganie, okej - dużo efektu treningowego daje, również pod kątem roweru - aczkolwiek dla mnie jest niestety śmiertelnie nudne. Wolę jeździć, nawet w chlapie. A do samotnej jazdy można się przyzwyczaić - audiobooki całkiem nieźle się sprawdzają w roli wirtualnego towarzysza :)
A górne partie to najfajniej jest poćwiczyć na ściance wspinaczkowej, co Rafał? :)
A skoro już jesteśmy tak OT, to tutaj efekty treningu ;)
http://aard.blox.pl/2009/02/Lojenie.html

PS. Być może któryś z adminów zechce się pochylić i wytnie kilka ostatnich postów na poczet wątku pt. "Zimowy trening pod kątem letnich wypraw"? :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 14 Lut 2009, 14:14 »
Cytat: "aard"
A górne partie to najfajniej jest poćwiczyć na ściance wspinaczkowej, co Rafał?
Z tym się akurat zgadzam całkowicie. Gdyby tylko w moim mieście była ścianka... :(  Na razie ratuję się starymi murkami...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum