Autor Wątek: Koc NRC  (Przeczytany 1200 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Koc NRC
« 4 Maj 2013, 09:34 »
Hej. Wszyscy starają się mieć jak najlepsze śpiwory, a tu od kilku zł. można kupić metalizowaną folię, która nam zatrzyma baardzo dużo ciepełka. Minusem na pewno jest nieprzepuszczalność wody.

Czy ktoś już wpadł na to, by owinąć sobie tym śpiwór na wyprawie w chłodzniejsze dni? Jak taki patent się sprawdza? Jaka jest żywotność i wytrzymałość takiej folii?

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odp: Koc NRC
« 4 Maj 2013, 10:08 »
Wpadł, i to niejeden. Np. Daniel Śmieja tak śpi (spał?) w czasie wyścigu dookoła Polski (MRDP). Ja osobiście polecam posiadanie folii w razie "W" - nie waży wiele, a może w razie problemów pomóc - np. nieplanowany nocleg na przystanku (i oczywiście brak sprzętu biwakowego).
Przy obecnym podejściu PKP Intercity do rowerzystów to wcale nie jest bez sensu :|

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 4 Maj 2013, 12:59 »
Czy ktoś już wpadł na to, by owinąć sobie tym śpiwór na wyprawie w chłodniejsze dni?
Producenci folii?  :icon_twisted:
Od kiedy istnieje folia NRC ludzie używają  jej na biwakach do owijania śpiwora w kryzysowych sytuacjach.
« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2013, 21:11 robb »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 4 Maj 2013, 13:48 »
Ja kilka razy owijałem śpiwór folią, gdy albo spało się bez namiotu w zimie albo gdzieś pod chmurką, kiedy rano schodziła rosa i śpiwory były mokre. Folia trzyma się ciepło, ale niestety nie przepuszcza pary, więc śpiwór i tak rano jest mokry i nadaje się do suszenia.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 4 Maj 2013, 18:06 »
Ok, bo nie znalazłem o niej słowa na forum.. A warto kupować droższą np. za 20zł czy lepiej kupić 7szt. po 3zł? ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Maj 2013, 18:38 »
niektóre są jednorazowe, czyli po powtórnym złożeniu nie bardzo się nadają do użycia (różnica w grubości)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Maj 2013, 18:46 »
Sypiałem i nadaje się wyłącznie jako zastosowanie awaryjne - po wewnętrznej stronie zbiera się sporo wody (która czasem zamarza  ;)) - przy użytkowaniu wielokrotnym śpiwór w końcu zamoknie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 6 Maj 2013, 10:11 »
Do 10 PLN jednorazówki - mogą się łatwo podrzeć przy próbie ponownego użycia Za 20zł są folie podgumowane które wielokrotnie można składać i rozkładać (np folia Nordkapp) ale one są 3-4 razy większe od klasycznej NRC.

Kolejny minus - mocno szeleszczą przez co dla mnie całkowicie się nie nadają jako dodatek do śpiwora na noc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum