Autor Wątek: Dolina Wieprzu (Łęczna- Lubartów) rowerem  (Przeczytany 1363 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Wyjechałem w delegację służbową na Lubelszczyznę, i przy okazji wpadłem na genialny pomysł zabrania ze sobą roweru, aby zwiedzić mało mi znane tereny, zwłaszcza powiat lubartowski.
Mieszkałem w malutkim schronisku młodzieżowym, które działa przy szkole podstawowej w Zawieprzycach, w zabytkowym budynku dawnego zespołu zamkowo- pałacowego z XVII w. Schronisko jest bardzo przyjemne (i tanie - 13 zł/doba), dodatkową atrakcją jest działająca niewielka szkoła na 40 uczniów (pobudka pierwszym dzwonkiem na lekcje   :lol: a za ścianą miałem lekcje religii i polskiego :-) ), przedszkole, a także biblioteka i wiejski dom kultury. Ten zacny przybytek zalicza się do grupy tych schronisk, w których personel jest bardzo otwarty i życzliwy, byłem niczym nie ograniczony, bo zaufano mi i dostałem klucze do całego budynku, więc mogłem wychodzić i wracać kiedy chciałem  :lol:

Zespół zamkowo- pałacowy nad Wieprzem w pełnej okazałości.

Za http://www.zamki.pl/?idzamku=zawieprzyce

Zawieprzyce od XIV wieku były własnością Zawieprzyckich, którzy w pierwszej połowie XVI wieku wznieśli tu trójkondygnacjowy zamek na planie prostokąta. Na narożach od tyłu znajdowały się dwa czworoboczne alkierze, które flankowały elewację.
W 1599 roku zamek przeszedł na własność Adaukta Ciecierskiego, a w 1611 roku - Firlejów. Od 1662 roku był własnością Józefa Gorajskiego, a od 1671 - Atanazego Miączyńskiego, który w roku 1674 rozpoczął przebudowę zamku na pałac. Przebudowa trwała do 1679 roku, prowadzona była pod kierunkiem architekta Tylmana z Gameren. Obok zamku wzniesiona została kaplica oraz oficyna i lamus.
W 1748 pałac został uszkodzony, ale niedługo potem go odbudowano. W 1794 roku przeszedł na własność Morskich, a później Ostrowskich. W 1838 roku został spalony. Ruiny w połowie XX wieku
zostały zabezpieczone. Obecnie z murów zamkowych pozostało niewiele, całość zakrywają bujne krzaki. Zachowała się natomiast w całości pałacowa kaplica oraz lamus.

Budynek szkoły jest o tyle ciekawy, że jest "przyklejony" jedną ścianą do skarpy nad Wieprzem. Można do niego wejść najniższą kondygnacją :

A wyjść górną kondygnacją:

park przypałacowy z ruinami budynku gospodarczego

Tematem wycieczki na pierwszy dzień była Dolina Wieprzu i Łęczna.

Rozlewiska Wieprzu

Łęczna- dawny ratusz

Łęczna- synagoga

Łęczna- obecny ratusz

Łańcuchów- zabytkowa willa w stylu zakopiańskim

Wólka Łańcuchowska- cmentarz wojenny z I w.św. na którym pochowano żołnierzy austriackich, niemieckich i rosyjskich

Rozlewiska Wieprzu

Drugi dzień był poświęcony Kanałowi Wieprz- Krzna.

Za wikipedią

Kanał Wieprz-Krzna – melioracyjny kanał wodny znajdujący się we wschodniej Polsce, w województwie lubelskim. Łączy rzekę Wieprz w miejscowości Borowica (poniżej Krasnegostawu) z Krzną (koło Międzyrzeca Podlaskiego). Część systemu melioracyjnego kanału tworzą jeziora zamienione na zbiorniki retencyjne oraz kilka sztucznych zbiorników wodnych jak: Mosty, Zahajki, Żelizna.
Długość: 140 km. Jest to najdłuższy kanał w Polsce. Nieżeglowny.

Wybudowany w latach 1954-1961. Pierwszy odcinek (Borowica) został oddany do użytku w sierpniu 1958 r., zaś całość przedsięwzięcia w październiku 1961 r. Projektantem tej największej wówczas inwestycji melioracyjnej w kraju był inż. Jan Kwapiszewski. Budowę kanału opisał w swojej książce: Budujemy kanał Wieprz – Krzna, Warszawa 1956[1].
Wpływ na środowisko

Wpływ kanału Wieprz-Krzna na środowisko naturalne Polesia Lubelskiego jest wybitnie szkodliwy. Oblicza się, iż kanał reguluje stosunki wodne na ok 40 tys. ha gruntów ornych i ok. 80 tys. ha użytków zielonych. Są to jednak dane pochodzące z lat 60. i 70.[2] Szkody wyrządzane przez zachwianie stosunków wodnych mogą więc obejmować znacznie większy obszar. Wykopanie kanału spowodowało przesuszenie gruntów w pobliżu kanału, murszenie torfów, degradację i erozję gleb, zanik wielu naturalnych siedlisk zwierząt i roślin. Budowa kanału miała silny wydźwięk propagandowy[3]. Na początku zaobserwowano silny wzrost plonów z gruntów zmeliorowanych, jednak z czasem wydajność spadła poniżej wskaźników notowanych przed inwestycją.

Dom bardzo "energetyczny" :-)

Kanał Wieprz- Krzna i Jezioro Dratów

Cerkiew w Dratowie

Kanał Wieprz- Krzna w Puchaczowie

Puchaczów- Kościół barokowy, zabytek klasy "0"

Skrzyżowanie Kanału Wieprz- Krzna  z naturalną rzeką.

Na koniec wróciłem do Zawieprzyc, gdzie intrygował mnie pewien obiekt nad rzeką.

Widoczny akwedukt to pozostałości dawnego systemu kanalizacyjnego. Ścieki komunalne aż z Lublina (ok. 20 km) były rozprowadzane po okolicznych łąkach wzdłuż Wieprzu, na których następował biologiczny rozkład. Rolnicy byli bardzo zadowoleni , gdyż dzięki znacznej żyzności, uzyskiwało się wysoką wydajność łąk. Na łąkach prowadzony był wypas bydła. Nikt wtedy nie zwracał uwagę, co tymi ściekami płynęło, i w konsekwencji, poprzez łańcuch pokarmowy, trafiało do mleka i mięsa.
System powstał w latach 60-tych ubiegłego wieku, i sprawiał sporo problemów (znane były przypadki przerwania "akweduktu" i niekontrolowanego rozlania się ścieków).  Ostatecznie, wraz z budową profesjonalnej oczyszczalni ścieków w Lublinie, system został wyłączony z eksploatacji w latach 80-tych.

Dawna cegielnia w Woli

Niedawno reaktywowana linia kolejowa Lublin- Lubartów.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Ciekawa sprawa z tym schroniskiem przy szkole. Gdyby wiecej malych placowek wiejskich, polozonych w malowniczych terenach, wpadlo na taki pomysl, na pewno od czasu do czasu ktos zostawilby tam pare groszy. A delegacji zazdroszcze - fajny wyjazd sluzbowy, na ktorym mozna pojezdzic rowerem :-)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Nie wiem jak w innych rejonach kraju ale tutaj praktycznie większość sezonowych schronisk znajduje się w szkołach.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
A jest może jakieś miejse w sieci, w którym byłyby zebrane?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Offline Mężczyzna katny

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 26.06.2011
Rozlewiska Wieprzu
Wg mnie "Wieprza".
W Twoim schronisku Maria Skłodowska spędzała wakacje u Ksawerego Skłodowskiego - stryjecznego brata dziadka.

Offline Mężczyzna mique

Rozlewiska Wieprzu
Wg mnie "Wieprza".

Chyba obydwie formy są poprawne. Co prawda mówi się Dolina Wisłoka lub Dunajca, a nie Dolina Wisłoku i Dunajcu, ale już np Bóbr płynie Doliną Bobru, a nie Bobra, i zasila Dorzecze Renu, a nie Rena.(to tylko przykład, faktycznie Bóbr zasila Odrę). Ale przyznaję Ci rację, na oficjalnych dokumentach widnieje Dolina Wieprza  :)

Offline Mężczyzna mique

http://www.ptsm.org.pl -> Baza schronisk

Z tym, że do Bazy PTSM należy podchodzić z pewną dozą dystansu, osobiście im zgłaszałem zlikwidowane lub niewymienione w spisie schroniska. Poza tym jest pula schronisk młodzieżowych, która celowo nie chce być członkiem PTSM i nie ma ich w Bazie.
Mam wypracowaną metodę poszukiwania schronisk młodzieżowych:
1. http://www.ptsm.org.pl -> Baza schronisk
2. Oficjalne strony urzędów gmin i starostw powiatowych > zakładka Turystyka > noclegi.
3. Google > Regionalne Portale Turystyczne > baza noclegowa.
4. Portale Studenckie.
Generalnie trzeba poświęcić sporo czasu na szukanie po necie i telefonowanie, niestety nie ma lekko :(

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
dawno, dawno temu byłem ze 3 tygodnie w okolicy kanału i Łęcznej (bardziej Nowego Orzechowa, Sosnowicy)
Trochę zjeździłem (tam min strzeliłem pierwszę 200tkę w życiu - na grubych terenowych gumach po asfalcie do Kazimierza Dln i nazad) - fajne tereny, ale płasko strasznie ;-)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Nie wiem jak w innych rejonach kraju ale tutaj praktycznie większość sezonowych schronisk znajduje się w szkołach.
Kiedyś w czasie strasznej ulewy próbowaliśmy z Mateuszem dobić się do schroniska szkolnego w Terespolu. Żadne pukanie, dzwonienie i telefonowanie nie działało  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Schroniska PTSM najczęściej w godz 10:00 do 17:00 są zamknięte, może było to w tym czasie

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
podobnie mieliśmy w zeszłym roku na Jurze z Bartkiem - pukanie ani do szkoły, ani do domu gospodarza nic nie dało, telefonowanie także
ot polazł chłop na wesele i tyle go widzieli ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Tak jak napisał Karol, np. super schronisko na rynku w Rzeszowie jest zamknięte od 10 do 17 i nikt się nie dobije. :)

Offline Mężczyzna mique

http://www.ptsm.org.pl -> Baza schronisk

Z tym, że do Bazy PTSM należy podchodzić z pewną dozą dystansu, osobiście im zgłaszałem zlikwidowane lub niewymienione w spisie schroniska.

O, najnowsze przykłady: Zawieprzyce- nie ma na stronie PTSM, Sandomierz - nie ma, Baranów Sandomierski- nie ma, a dopiero co zacząłem szukać  :(
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2013, 09:55 mique »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nie ma bo nie należy do PTSM.

Tagi: lubelskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat