Autor Wątek: Przerzutka przednia  (Przeczytany 22047 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Przerzutka przednia
« 13 Lut 2009, 16:51 »
No własnie, jak to jest z tą przerzutką przednią? Pamiętam, że oryginalnie w swoim rowerze miałem przerzutkę altusa zakładaną na oś suportu (tzw. typ E), czyli coś takiego:
http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=4682&did=&wlid=1&skid=1&l=pl

A potem, jak złapała już masakryczne luzy, to serwisant mi wymienił na alivio bez specjalnej konsultacji ze mną i zostałem z obejmą, czyli coś takiego:
http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=510&did=31&wlid=1&skid=1&l=pl

Uzytkując oba typy nie widzę żadnej praktycznej różnicy. Ale może jakieś jednak są? Pytam oczywiście pod kątem mojego przyszłego roweru. Z teoretycznego punktu widzenia wolałbym typ E, ponieważ żeby ją kupić, nie muszę znać grubości rury podsiodłowej (a tymczasem ramy jeszcze ostatecznie nie wybrałem, a przerzutki po starych cenach mogą się lada moment wyprzedać), ale za to piszą o mocowaniu "za pomocą śruby do ramy". Czy każda rama (większośc ram) ma tutaj otwór? Czy jednakowoż kupię typ E i się natnę? ;)

No i co z pojemnością? W CentrumRowerowym jej nie podają...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Przerzutka przednia
« 13 Lut 2009, 18:13 »
Takiego dziwadła jak E-Type napewno bym nie założył. To wymyślono chyba do nietypowych konstrukcji ram bez rury podsiodłowej. Tradycyjna przerzutka montowana do ramy napewno bedzie miała większą sztywność.

Jeżeli chodzi o DOWN SWING i TOP SWING to powszechny jest pogląd że DOWN SWING jest znacznie trwalszy. Top Swing tez chyba wymyślono do ram ze szczątkową rurą podsiodłową.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Przerzutka przednia
« 14 Lut 2009, 10:17 »
Ten typ e to się chyba do fulli głównie montuje. Ja mam LX Down Swing- świetna. Bierz z obejmą- tyle że właśnie z tą średnicą rury masz problem skoro nie wiesz jaka rama...najwyżej z przednią przerzutką poczekaj...

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
Przerzutka przednia
« 14 Lut 2009, 22:21 »
Nie wiem jak jest teraz, ale kilka lat temu (okolice 2005 r.) LX i XT były sprzedawane z obejmą 34,9 mm. i fabryczną przejściówką na 31,8 mm. co było bardzo uniwersalnym rozwiązaniem. Praktycznie do każdej ramy pasowały.
Pozdrawiam,

Maciek

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Przerzutka przednia
« 14 Lut 2009, 22:35 »
Teraz trzeba wybrać rozmiar kupując. Przynajmniej tak wynika np. stąd:
http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=511&did=31&wlid=1&skid=1&l=pl

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Przerzutka przednia
« 14 Lut 2009, 23:06 »
Oczywiście możesz kupić odrazu 34,9 a potem zastosować redukcję ale...po co??  :|
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Przerzutka przednia
« 14 Lut 2009, 23:17 »
Własnie dlatego wciąż nie kupiłem nic (żeby uniknąć podwójnych kosztów wysyłki), a tymczasem rzeczy po zeszłorocznych cenach mogą się wyprzedać... Ot, dylematy :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Przerzutka przednia
« 14 Kwi 2013, 15:03 »
W szosówce mam mały problem. Nowa klamkomanetka, starawy pancerz (ale ślizga się ładnie), nowa linka.

Przerzutkę mogę wyregulować, tak że ustawia się ładnie nad tarczami (3rz), ale klamkomanetka strasznie ciężko chodzi. Sporo siły muszę wkładać przy wrzucaniu na wyższy bieg, i w ogóle nie chce zrzucić. Muszę naprawdę mocno przycisnąć dźwignię żeby spadło.

Rozwalona przerzutka? Czy nie umiem wyregulować...

Przerzutka tiagry (FD-4503), manetka 105 (5603).

Przerzutka swoje ujechała (24 tys km ze mną, a rower używany kupiłem) :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
« 14 Kwi 2013, 15:38 »
odczep linkę od przerzutki i spróbuj poprzesuwać prowadnicę ręką. Jeśli chodzi dobrze to na 100% linka się blokuje w pancerzu

EDIT: A odłączona klamkomanetka chodzi dobrze? czy też ciężko?
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 14 Kwi 2013, 16:08 »
sama klamkomanetka chodzi idealnie. Przerzutka pchana ręką chodzi dość ciężko, ale nie mam zbytnio porównania.

Odpiąłem przerzutkę, naciągnąłem linkę ręką i pomachałem klamkomanetką. Chodzi. Znaczy się, że wszystko poza przerzutką działa.

Dziwne, bo przerzutka też niby działa... czyżby jednak nie umiem wyregulować? ;)

Zapsikałem przerzutkę WD40.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 14 Kwi 2013, 16:15 »
Zapsikaj też pancerz WD40. Może masz źle ustawione śrubki ograniczające wychylenie? Albo coś przyrdzewiałe, jeżeli przerzutka była używana? Albo po prostu za mocno naciągasz linkę?

W razie czego jeździj na blacie, przecież nie musisz poniżej 40 km/h schodzić :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 14 Kwi 2013, 17:05 »
pokombinowałem, i chodzi w miarę lekko na 1-2 tarczy. na 3 wchodzi ciężkawo, a zeskakuje przy użyciu sporej siły  :-\

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 14 Kwi 2013, 17:56 »
Jeszcze jest taka opcja, że przerzutka jest ustawiona za wysoko, za nisko albo krzywo, lub masz źle dobrany suport do korby.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Kwi 2013, 18:40 »
jeśli do zrzucania potrzebujesz kopnąć przerzutkę butem to zrób jej kąpiel w oleju.

My home is where my bike is.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 14 Kwi 2013, 18:53 »
jakim oleju?

Suport jest dobry (stary), przerzutka ciężkawo chodziła ze starą klamkomanetką, aż w końcu ją rozwaliła...

Spróbuję z inną klamkomanetką (mam ich dużo  ;D)

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum