Autor Wątek: Przerzutka przednia  (Przeczytany 22047 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: Przerzutka przednia
« 23 Sty 2015, 14:39 »
Jeśli masz dostęp do myjki ultradźwiękowej, to zalej ją benzyną i zrób zmieniarce kąpiel z mikrowibracjami. Potem należałoby wszyściuchne stawy nasmarować, ale to chyba oczywistość...

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Sty 2015, 14:50 »
Przed oliwieniem bym wyczyścił, przepsikał WD-40 albo przemył naftą, zależnie od ubrudzenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 23 Sty 2015, 15:03 »
Zdecydowanie popieram Iwo. Dodałbym jeszcze mycie Diperem przed użyciem WD/nafty. Aż tak skrajnego przypadku nie miałem, ale chodziła na tyle ciężko, że w końcu zerwałem linkę. Po czyszczeniu problemy ustały :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 17 Lut 2015, 17:54 »
Wracam do tematu. Stwierdziłem, że dwa blaty to jednak za mało.

Wymieniłem linkę od przedniej przerzutki (poprzednia miała za dużą średnicę), założyłem zamiast Shimano 105 górską Deore LX M550 (pod 7s). O ile z dwurzędową działały czasem dwa blaty, teraz działa tylko jeden :D

Obstawiam, że problemem może być to, że przerzutka 7s jest zbyt szeroka i nie ma jak popchnąć cienkiego łańcucha 10s.

Jaką przerzutkę najlepiej kupić? Potrzebuję obejmę 28,6 i dolny ciąg. Lepsza szosowa czy górska? Koniecznie pchać się w 10s? (do kompletu manetki Dura Ace 10s i korba Deore M550 7s)
« Ostatnia zmiana: 17 Lut 2015, 18:01 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 17 Lut 2015, 19:01 »
Za dużo chyba nakombinowałeś w napędzie.

Przerzutka przednia może być w sumie i 9rz. (mam taką z napędem 3x10) - np. Sora z serii 3500 lub Tiagra 4500

pozdrowienia
K

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 17 Lut 2015, 19:17 »
Jeśli manetka przednia jest szosowa to przerzutka też taka powinna być.
Przednie przerzutki MTB wymagają większego ciągu linki niż szosowe.
Szerokość wózka w zależności od ilości biegów też ma znaczenie ale nieco mniejsze.

« 4 Mar 2015, 21:15 »
Wodolejstwo będzie, niecierpliwi mogą przejść do ostatniego akapitu.

Jak radzono tak zrobiłem, nawet zajrzałem na stronę Dawesa i jest tam rower z manetkami Dura Ace, korbą Alivio i szosową przerzutką. Wszystko powinno działać. Kupiłem przerzutkę Shimano 105 9s za niewielkie pieniądze, list polecony priorytetowy.. i cisza. Będę musiał iść na policję :-[ :-[

Na allegro bieda, albo odwrotnie, bieda będzie po zakupach. 28,6 praktycznie nie ma. Da się zredukować z 34,9 na 28,6? Z 31,8 sprawa oczywista, podkładki za 5 zł.

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 5 Mar 2015, 07:23 »
Jeśli masz napęd 10 rzędowy to pod taki powineneś meć dedykowane wszystkie komponenty.  Może działać na dziwnych konfiguracjach ale nie bedzie to precyzyjna praca i do tego napęd będzie szybko się zużyciewał.
 Poszukaj redukcji na po necie do tej przerzutki B)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 5 Mar 2015, 08:54 »
Wodolejstwo będzie, niecierpliwi mogą przejść do ostatniego akapitu.

Jak radzono tak zrobiłem, nawet zajrzałem na stronę Dawesa i jest tam rower z manetkami Dura Ace, korbą Alivio i szosową przerzutką. Wszystko powinno działać. Kupiłem przerzutkę Shimano 105 9s za niewielkie pieniądze, list polecony priorytetowy.. i cisza. Będę musiał iść na policję :-[ :-[

Na allegro bieda, albo odwrotnie, bieda będzie po zakupach. 28,6 praktycznie nie ma. Da się zredukować z 34,9 na 28,6? Z 31,8 sprawa oczywista, podkładki za 5 zł.
Połączyliśmy podobnie klamoty w (byłym niestety) rowerze Camellusa - klamkomanetki 105 (albo Ultegra?), fd szosowa, nie pamiętam modelu ale pewnie też 105 lub Ultegra, korba Deore , kaseta 9s Deore tylna zmieniarka Deore Tyle że właśnie - z tyłu był 9s a nie 10s
Działało :)
Przy przerzutce MTB na 3 blaty działać nie chciało za cholerę - ciągle gdzieś coś tarło, wiecznie trzeba było ustawiać przerzutkę przez mikroindeks w manetce, generalnie do dupy Wymęczył mnie wtedy ten rower tą przerzutką nieźle...

Co do redukcji - tak, są dostępne przejściówki z 34,9 na 28,6 mam tak założoną przerzutkę w jednym rowerze i działa jak trzeba

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Mar 2015, 10:27 »
klamkomanetki 105 (albo Ultegra?), fd szosowa, nie pamiętam modelu ale pewnie też 105 lub Ultegra,
Zarówno klamkomanetki i przerzutka z Tiagry były ;)

Worek, jak Ty kombinujesz, masakra :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 5 Mar 2015, 10:52 »
Zarówno klamkomanetki i przerzutka z Tiagry były ;)
przerzutka może - nie pamiętam już, klamkomanetki niekoniecznie (zwłaszcza że prawa była inna a lewa inna, a któraś to była na 99,9% 105 :P)

« 10 Mar 2015, 13:53 »
Ultegra 6503 już założona. Rower jeszcze testowany tylko na stojaku, ale wszystkie trzy blaty wchodzą. Dzięki za pomoc!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum