Autor Wątek: Napęd 8 vs 9 rzędów  (Przeczytany 16771 razy)

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 15 Lut 2009, 22:49 »
Hej.
Ze starego roweru została mi w sumie tylko korba Alivio 8-rzędowa (przebieg 12kkm) i zastanawiam się nad wymianą na coś lepszego. Problem w tym, że wolałbym zostawić 8 rzędów, a wszystkie lepsze są robione na 9 (np. shimanowski system Mega 9). Zalety 8 rzędów, jakie widzę: mocniejsze łańcuchy, lepsza praca w błocie. Wady: przestarzały, coraz mniejsza dostępność części.

Z nielicznych opinii w internecie jakie wyszukałem - korby Mega 9 powinny działać znośnie z resztą 8-rzędową. Niektórzy polecają jeżdżenie na 9-rzędowym łańcuchu, a kaseta może zostać 8-rzędowa.

Inna sprawa to "lepszość" korb shimanowskich wyższych od Alivio. Nie wiem, czy chcę takie rzeczy, jak puste ramiona, zewnętrzne łożyska czy aluminiowe koronki...

Opinie ludzi którzy przeszli z 8 na 9 rzędów mile widziane.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 15 Lut 2009, 23:05 »
Witam- jeśli mogę coś doradzić, to:
-9 rzędów jest zupełnie moim zdaniem zbędne (są tylko zmniejszone różnice między kolejnymi tarczami, największa i najmniejsza zębatka jest zazwyczaj taka sama w 7, 8 i 9) dlatego obecnie mając 9-tkę, często muszę zmieniać po 2 biegi na raz
-nie przesadzajmy, że już teraz jest ograniczona dostępność części na 8 rzędów... fakt że może na 7 dobrą kasetę trudno kupić, ale na 8 już lajt. A nie ma sensu się zabezpieczać, sądząc że za 5 czy 7 lat będzie to wymarłe. polecam chociażby łańcuch cn-hg91, jest on na 7-8 rzędów
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Artur

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 15 Lut 2009, 23:11 »
Sam z siebie nie chcę przechodzić na 9 rzędów ale może to wymusić zmiana korby na lepszą niż Alivio...

Co do łańcucha HG91 to słyszałem że jest on nieco grubszy od niższych modeli i że mogą w związku z tym występować np. problemy przy obcieraniu w niektórych przednich przerzutkach... Jakieś kłopoty masz? :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 15 Lut 2009, 23:48 »
No, Artur, zależy, ile masz czasu. Właśnie jestem w procesie przechodzenia z 7(!) na 9 rzędów i po wszystkim mogę zrecenzować. Ale obawiam się, że aż tyle czasu nie masz ;)

A argumentem, który zadecydował u mnie na korzyść 9 jest właśnie przyszła marna dostępność części do napędów 8rz. Zresztą nie tylko przyszła - jak sam zauważyłeś o dobrą korbę 8rz też dość trudno. Właściwie jest tylko alivio, a to oznacza 22-32-44 z. jak ktoś chce mieć większy zasięg (jak ja), to w zasadzie jest skazany na 9rz albo na kupno korby i wymianę co najmniej blatu. Szkodnik ostatnio kombinował korbę 22-38-48 na kwadrat, więc jak rozumiem 8rz. Coś wykombinował. Tutaj:
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=855
Ale czy to samo uda się jeszcze raz, np. za dwa lata, jak ta się zużyje...?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 15 Lut 2009, 23:59 »
Słuchaj, nie bardzo wiem, co nazywasz korbą. Trochę namieszałeś w 1. poście. Dla jasności:
-korbę masz z przodu (zazwyczaj ma 3 tarcze/zębatki)
-z tyłu zaś masz kasetę/wolnobieg (7, 8, 9 koronek/zębatek)
Obecnie mam zestaw na dziewiątkę, z łańcuchem chyba hg-73, jest on wyraźnie węższy od hg-91 ale hg-73 jest typowy pod 9. Używałem hg-91 przy zestawie 7-rzędowym, żadnych problemów nie miałem, wytrzymałość OK. Możliwe że on jest nieznacznie grubszy od innych, bo jest przeznaczony na 7/8 biegów. Szkoda mi mojej hg-91 bo przejechała ze 2000km i leży... i czeka :wink: tylko na co?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 00:01 »
Alivio do 8rz miało też 48-38-28 (mam taką, zresztą chwaliłem się, że nie mogę ściagnąć ;)), podmienić tarczę 28 na jakąś 22 i będzie gites ;)
--
mała aktualizacja pod wpływem MaćkaPaćka: jeśli masz odpowiednio szeroki łańcuch (taki, który przyjmie tyle rzędów co kaseta - przechodzisz z 7 na 8 czyli raczej 8rz) to nawet jak tylko jedną zębatkę z przodu (22) weźmiesz o szerokości kompatybilnej z 9rz to raczej nic się nie powinno stać...
tylko byle zębatki przodu mieściły się w łańcuchu (tak więc łączenie korby pamiętającej 5rz z łańcuchem od szosowej 10rz albo Campagnolo 2009 - 11rz ;) to już się nie uda :P)

Offline MaciekPaciek91

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 00:05 »
Uuuu... przeczytałem wasze posty i zdiagnozowałem u siebie spore braki wiedzy ogólno-rowerowej- więc pytam: czy korba stosowana w napędzie z 7 rzędową kasetą różni się od korby stosowanej w napędzie 9 rzędowym? :?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Q
« 16 Lut 2009, 00:19 »
Z tego co udało mi się ustalić, różni się - szerokością koronek (blatów), które w przypadku 9rz muszą pasować do węższego niż w systemach 7/8rz łańcucha.

Cytat: "Quapcio"
Alivio do 8rz miało też 48-38-28

Quapcio, masz rację, miało. Bo obecnie to jakoś nie widać...

Offline Artur

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 08:33 »
Cytat: "aard"

Właściwie jest tylko alivio, a to oznacza 22-32-44 z.

Niee no jak pisze Michał bez problemu dostaniesz Alivio 48-38-28 (oznaczenie M411). Sam taką mam i nie miałem też problemu z dostaniem do niej środkowej tarczy.

Cytat: "MaciekPaciek91"

Obecnie mam zestaw na dziewiątkę, z łańcuchem chyba hg-73, jest on wyraźnie węższy od hg-91 ale hg-73 jest typowy pod 9.

Nie no to że łańcuchy pod 9 rzędów są węższe o 6-7-8-rzędowych to wiem :). Chodziło mi o to, że HG91 (czyli XT) jest nieco grubszy od innych łańcuchów 8-rzędowych.

[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 8:47 am ]
Cytat: "Michał Wolff"
, a już na pewno nie ma się co nawet  zastanawiać nad powrotem z 9 na 8, z powodu jakiś bajek o rzekomo dużo większej wytrzymałości łańcucha na 8 (grubszego o całe 0,3mm :lol: ). Pewnie minimalnie bardziej system na 8 wytrzymały jest - ale tylko minimalnie.

Tylko 0.3 mm różnicy? Wizualnie wygląda na więcej :). Co do różnic w wytrzymałości i kultury pracy w cieżkich warunkach (8 rzędów jest lepsze) - takie opinie można znaleźć w sieci, także niektórzy zawodnicy MTB jeżdżą na 8 rzędach z tych powodów.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 09:45 »
Cytat: "Michał Wolff"
zresztą np. nie wiem czy Shimano w ogóle robi "ósemki" z 34, w CentrumRowerowym nie ma żadnej

No to teraz ja:
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=32_106&products_id=934 :lol:

Co nie zmienia faktu, że te części są lub za parę lat będą "na wymarciu". Pamiętam, co przeszedłem chcąc kupić kasetę megarange na 7 ostatniej wiosny...

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 12:12 »
Cytat: "Artur"
Co do różnic w wytrzymałości i kultury pracy w cieżkich warunkach (8 rzędów jest lepsze)

Ja sie z tym nie zgodze...Wczesniej jezdilem na alivio i jak caly naped byl zasyfiony to wszystko nie dzialalo najlepiej. Teraz mam lx, sniegi, deszcze, bloto i wszystko dziala jak nalezy. A zczesciami pod 8 coraz gorzej i bedzie jeszcze gorzej

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 14:10 »
Michał, jasne. Ale chciałeś ósemkę z 34T to masz :)

Ja zresztą używam siódemkę z 34 (megarange) i przeskok jest 34/26 i powiem szczerze, nie mam z tym problemu. Żadnego. Bo weźmy pod uwagę, że te 8 zębów różnicy (wydaje się dużo, co?), to zaledwie 23%. Czyli jesli przy przełożeniu 22 z przodu na 34T z tyłu mam prędkośc "normalną" 6 km/h, to na 26T mam niecałe 7,5 km/h. Ta róznica już nie powala, co? :)

Z doświadczenia mówię: nie potrzebuję gęstszego stopniowania. Pewnie nawet będę często skakał po dwa biegi, jak to pisał bodajże Rafał. Więc jesli ktoś się nie boi, że mu nagle części zamiennych zabraknie, to może spokojnie brać napęd 8rz. Inna sprawa, ze prędzej czy później zabraknie :P

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 14:57 »
Cytat: "aard"
jak to pisał bodajże Rafał.

No ja to raczej nie- ja to jeżdżę na 7rz. :lol: Ja zajeżdżę ten napęd co mam to biorę 9.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 15:15 »
Przepraszam, to pisał MaciekPaciek. Leń ze mnie, że wcześniej nie spojrzałem ;)

Offline Artur

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 16 Lut 2009, 19:57 »
Dobrze, że zachwalacie 9 rzędów - będzie można przejść z lekkim sercem :). A myślałem, że wśród sakwiarzy znajdą się tradycjonaliści :).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum