Autor Wątek: Napęd 8 vs 9 rzędów  (Przeczytany 16764 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 12:13 »
Michał masz oczywiście rację w tym, co piszesz. Mi też by się lepsze przełożenia przydały, to prawda.
Najważniejsze jednak, że brak takiego sprzętu nie przeszkadza nam w czerpaniu przyjemności z podróżowania rowerem. To chyba podstawa.

Cytat: "Michał Wolff"
pchanie to totalna klęska

W tym przypadku polecam Anglię, ale z pełnym bagażem, żeby było sprawiedliwie :D

Offline Artur

• Na forum od: 13.02.2009
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 12:25 »
Cytat: "Artur"

W tym wypadku nie masz racji - nowsze modele tj. FH-M760 a szczególnie FH-M770 są dość awaryjne (szczególnie bębenki). Sam wybrałbym FH-M755 gdyby była dostępna...

Prowadziłeś jakieś badania, że tak autorytatywnie się wypowiadasz?

Tak!  :P Co prawda do próby statystycznej temu daleko, ale sam znam dwie osoby którym padły najnowsze modele tych piast po paruset kilometrach! Do tego dużo negatywnych opinii w internecie. Może tu nie chodzi o wagę, ale nie mam wielu wątpliwości, że starsze piasty Shimano były trwalsze (swoich doświadczeń też nieco mam - z przodu ujeżdżam XT'96).

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 12:58 »
Cytat: "Remigiusz"
sławetny kolega Lider
Remigiuszu, czy ten sławetny Lider posiada stronę www? Możesz podlinkować? przydałaby mi się w moim treningu motywacji.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 16:32 »
Tak w wielkim skrócie, Michał Wolff,
1) owszem chce mieć dobrze zestopniowaną kasetę ale nie kosztem trwałości łańcucha
2) nie twierdze że 34 sie nie przydaje ale ja akurat nie czuje potrzeby jego posiadania
3) generalnie wybór jest wynikiem kompromisu, 8 a nie 9 na rzecz trwałości, lepsze zestopniowanie kosztem braku 34
4) piszę o sprzęcie bo lubię a "praktyki" mi nie brak. W dziale "wyprawy" rzeczywiście mam 214 nieprzeczytanych postów. Jak masz czas na wszystko to szczerze zazdroszczę.
5) Twoje zamiłowanie do "wyników badań" nie przestaje mnie zadziwiać

[ Dodano: Wto Lut 17, 2009 4:37 pm ]
Artur,  "synkros" na aledroggo wystawia właśnie
http://www.allegro.pl/item558465711_piasta_tyl_shimano_xt_fh_m755_synkros.html
Jest też piękna przednia ale ja ostatnio na prądnicę zachorowałem ;)
http://www.allegro.pl/item558283654_shimano_xt_2008_nowa.html
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 20:20 »
No no, Michale, nie bądź taki skromny. Tamten wyjazd to zorganizowałeś TY. My się tylko z Tobą - nie bez perwersyjnej przyjemności ;) - przejechaliśmy 8)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Artur

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 20:36 »
Cytat: "szkodnik"
Tak w wielkim skrócie, Michał Wolff,
1) owszem chce mieć dobrze zestopniowaną kasetę ale nie kosztem trwałości łańcucha

I myślisz, że te 0,3mm (bo o tyle różni się szerokość łańcucha na 8 i 9, szerokość obu kaset ta sama, więc i przekosy też) będzie kluczowa?

Skąd wziąłeś to 0.3mm? Porównując spece łańcuchów HG53 (9 rzędów) i HG50 (8 rzędów) w przykładowym sklepie http://www.simpsoncycles.co.uk/ różnica wynosi 0.73mm czyli ok. 10%. I tak jakoś mało, bo porównując wizualnie łańcuchy mam wrażenie że grubość się różni gdzieś o 1/3 :).

Gratuluję realnego spojrzenia na problem!  :lol:  :lol:  :lol:

Są ciągle zwolennicy 8-rzędowych napędów (nawet tacy, co przechodzą z powrotem z 9 rzędów) i jako zalety wymieniają:
- większa wytrzymałość łańcucha
- lepsza praca w błocie
- lżejsza kaseta
- mniejsza szansa na zakleszczenie łańcucha
- większe zestopniowanie kasety (jak widać to może być zaleta, a nie wada - mniej zmian biegów)

Nie chcę wszczynać religijnych dysput bo to może zniszczyć każde forum :) (sam przejdę za jakiś czas na 9 rzędów głównie z uwagi na większą dostępność części). Tyle że nie podoba mi się to co Michał sugeruje czyli że doszukiwanie się zalet 8 rzędów jest głupotą...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 21:13 »
Zgadzam się z Arturem, ja tez bym wolał 8rz, gdyby nie kłopot z częściami. Ba, gdybym nie składał nowego roweru, to dopóki działają manetki pozostałbym przy siedmiu! :) (choć to już głownie z lenistwa :P)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 22:18 »
Kiepskie masz oko :lol:
http://www.bike.pl/wiadomosc/59/
To naprawdę nie są dane trudne do znalezienia

Przepraszam, że się wcinam Michał, ale przecież Artur zacytował dane. I jego dane faktycznie wskazują na różnicę 0,73 mm. Twoje wskazują na 0,3 mm ale czy to świadczy jakkolwiek o oku Artura? Michale, jeszcze raz przepraszam, ale tego typu odzywki wprowadzają niepotrzebny element osobisty do dyskusji. Można się ze sobą nie zgadzać, można przytaczać odmienne dane, ale po co sugerować komuś, że jest "gorszy"?

Przyznaj, że jednak trochę się zagalopowałeś, Michale. Macie po prostu sprzeczne dane i tyle.

Ad rem: warto by sięgnąć po suwmiarkę, by to rozstrzygnąć i - jakem Miki - zrobię to, jak tylko przyjdzie przesyłka z bikestacji (zamówiłem HG50 do starego i HG53 do nowego roweru). A póki co więcej dystansu życzę! :)

Offline Artur

Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 22:40 »

Skąd wziąłeś to 0.3mm? Porównując spece łańcuchów HG53 (9 rzędów) i HG50 (8 rzędów) w przykładowym sklepie http://www.simpsoncycles.co.uk/ różnica wynosi 0.73mm czyli ok. 10%. I tak jakoś mało, bo porównując wizualnie łańcuchy mam wrażenie że grubość się różni gdzieś o 1/3 :).

Kiepskie masz oko :lol:
http://www.bike.pl/wiadomosc/59/
To naprawdę nie są dane trudne do znalezienia

Tak jak napisał aard podałem źródło wg którego różnica między konkretnymi modelami HG50 a HG53 wynosi 0.73mm - wole ufać temu źródłu niż ogólnikowemu artykułowi z bike.pl (jeżeli chcesz, mogę poszukać informacji w innych źródłach).

Nie chcę bronić 8 rzędów przed dziewięcioma bo z mojej strony byłoby to teoretyzowanie (na dziewięciu nie jeździłem). Natomiast skrótowo to co zapamiętałem przeglądając wypowiedzi zwolenników 8 rzędów na zagranicznych forach:
- większa wytrzymałość - ludzie pisali np. że na 8 rzędach w sezonie urwali jeden łańcuch a na 9 trzy
- lepsza praca w błocie - na podstawie subiektywnych ocen ludzi, zapewne dzięki nieco szerszemu łańcuchowi i większym odstępom między zębatkami w kasecie
- zakleszczanie łańcucha - nie wiem z czego wynika, ale niektórzy to podawali jako podstawowa wada 9 rzędów

Tyle opinii z for, ja bym już chętnie zamknął temat bo już widać że do niczego sensownego nie dojdziemy :).

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 17 Lut 2009, 22:55 »
Ja dlatego dałem sobie spokój kilka postów wcześniej- wiadomo: rozpatrując lepszość jednego łańcucha nad drugim bierzemy pod uwagę wiele cech, i wynikających z nich zalet/wad. i ostatecznie wygrywa kompromis. Nie da się więc konkretnie określić że 8 jest lepsza i odwrotnie. Jednemu pasuje 7 biegów (mi) inny potrzebuje idealnie zestopniowanej "skrzyni biegów", ja mając 9 biegów rzucam niejednokrotnie po 2 na raz... choć nie wiem jak będzie pod sakwami/ i przyznam że mając 7 też miałem pewne upodobania(1;3;5;7) co było widać na wolnobiegu :wink: Proponuję: wyluzujmy się
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 18 Lut 2009, 00:35 »
Bo póki co - to odnoszę wrażenie, że trochę za bardzo teoretyzujecie. Ja mówię na podstawie swoich własnych paroletnich doświadczeń z jednym i drugim systemem, Wy na podstawie zasłyszanych opinii.

Faktycznie- jeśli chodzi o mnie, to parę lat może dopiero na rowerze jeżdżę, ale miałem okazję jeździć sporo czasu na 7-rzędowym wolnobiegu, z łańcuchem hg-91. Obecnie, od jakichś 2 m-cy kręcę na 9-rzędowej kasecie i... DLA MNIE 7 biegów w zupełności wystarcza, a mówiąc szczerze nie zauważam nawet wyższej kultury pracy kasety od wolnobiegu (poza koniecznością używania dodatkowo bacika do jej zdjęcia). Wydaje mi się że to kwestia gustu/predyspozycji/wymagań
Z tą wytrzymałością też nie chce mi się wierzyć, żeby była mniejsza- mi zerwanie łańcucha zdarzyło się 1 raz w życiu i było to zerwanie wyjątkowo zmęczonego łańcucha, podczas ostrego depnięcia :shock:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 18 Lut 2009, 00:56 »
ja bym już chętnie zamknął temat bo już widać że do niczego sensownego nie dojdziemy :) .

I taka puenta. Perę dyskusji z Michałem już toczyliśmy i żadna nie zakończyła się konsensusem. Chyba lepiej oszczędzić sobie niekoniecznie pozytywnych emocji.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 18 Lut 2009, 08:23 »
Odpowiadając Tomku na Twoje pytanie - niestety Lider strony nie ma :cry: . Statystyki skrzętnie gromadzi w opracowanym kiedyś przeze mnie arkuszu xls, ale skwapliwie ukrywa je przed światem.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 18 Lut 2009, 08:50 »
Jednak mania sprzęciarska chodzi po ludziach strasznie. Czytuję te wszystkie dyskusje, ale przyznam, że części z nich nawet nie rozumiem, bo ludzie w większości posługują się tu slangiem. Jestem inżynierem i jakieś obeznanie w technice mam, lubię nawet pracować rękami i coś sobie podłubać, ale nie chce mi się za bardzo wnikać w szczegóły. (w razie potrzeby dzwonię do Michała i pytam :mrgreen: )
Mam filozofię taką, że jak rower jeździ to jest OK, konserwuję coś na bieżąco, żeby nie zaniedbać i tyle. Jeżdżenie rowerem, to jest to co lubię najbardziej.
Oczywiście, nikogo tutaj nie krytykuję, nie mam prawa osądzać czyichś pasji ni zainteresowań.
A wracając do tematu - mój Author ma kasetę 8 rzędową i jak dotychczas nie stwierdziłem kłopotów z częściami zamiennymi, a zmieniałem kasetę i  łańcuch ostatniego września. Może do czasu konkretnych kłopotów z tymi częściami zajeżdżę rower dokładnie (mam 17.400 km) i rozwiążę problem kupując całkiem nowy :D

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Napęd 8 vs 9 rzędów
« 18 Lut 2009, 09:30 »
Cytat: "Remigiusz"
Odpowiadając Tomku na Twoje pytanie - niestety Lider strony nie ma :cry: . Statystyki skrzętnie gromadzi w opracowanym kiedyś przeze mnie arkuszu xls, ale skwapliwie ukrywa je przed światem.
no i cały misterny plan co do mojej motywacji przez dokonania Lidera legł w gruzach :D , może wywrzyj na Nim presję by się chodź na forum po udzielał. Myślę jedank, że to dużego kalibru indywidualista.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum