Hej Wilku - moim zdaniem testy o których wspomniałem, lub te pokazane na hamowniku*(jakkolwiek się to fizycznie nazywa), dały by odpowiedź na zasadnicze pytanie. Ile razy "realnie" bardziej wytrzymały na rozciąganie jest dany materiał - tutaj łańcuch. Miarodajnie - można by pociągnąć takich 20 łańcuchów policzyć statystyki średnie i rozrzut danych.
Sprawę indywidualności i zanieczyszczeń, również można by za symulować. Badania np rozciągnięcia tych samych łańcuchów pod innym "oporem" w innym okresie czasu. Itd ITP. Można by łańcuch polewać wodą, olejem, albo co jakiś okres czasu sypać na niego jakiś (ten sam dla wszystkich prób) piasek.
Badania na łańcuchach w kwestii maszyn i miarodajności pewnie przeprowadziłby uczeń 3 roku materiałoznawstwa. Tylko kwestia czy firmy łańcuchów, zgodziłyby się (zafinansowały) takie testy. Nie oszukujmy się, to czy i w jakim stopniu łańcuch np 8rz HG30 od HG50 czy HG71 jest mocniejszy, wiemy tylko z naszym opinii i tego co mówią ludzie a dodatkowo opieramy sie oczywiście na oznaczeniach.
Ja przynajmniej ze swojego "Księgowego" i "Cyferko-lubnego" zboczenia - chętnie poznałbym rzędy wielkości rozciągnięcia w milimetrach poszczególnych jednostek łańcucha lub zobaczył krzywe odkształcenia linowego łańcuchów w czasie/przebiegu.
Wiadomo, że istnieje w realnym życiu tak wiele zmiennych, ale czy np testy zderzeniowe aut też są niemiarodajne bo robione w lab? Ktoś powie: " tak czystego zderzania prawie niegdy nie ma" dochodza kwestie innych sił wektorów itd. Czy to zmienia wynik danego badania z postawionymi założeniami (prędkość, masa auta, czujniki przeciążeń na manekinie). Nie jestesmy nigdy w stanie zaaranżować dokładnego realnego środowiska, ale zawsze możemy zobaczyć zmienność zniszczeń przy zmianach, które możemy zadać.
Ogólnie zgadzam się z Tobą, że nie do końca przeczytałem / zrozumiałem tekst po ANG, dlatego napisałem w swoim poście, że ów test nie jest w pełni miarodajny. To oznacza, że jakieś ważne dane ze sobą niesie i tego nie neguje - ja po prostu lubie czyste sprawdzenia na tabelach w dokładnie identycznych warunkach:) ot zboczenie laboratoryjne.