Autor Wątek: Rowery poziome HP Velotechnik  (Przeczytany 9871 razy)

Offline igorc

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2009
    • http://www.cyklotur.com/x_C_X__P_ONAS.html?PZTA=0
Rowery poziome HP Velotechnik
« 17 Maj 2010, 19:46 »
No nie twierdzę, że to jest rower lepszy do jazdy po górach, ale po wyprawie po Korsyce i Sardynii wiem z całą pewnoością, że po górach da się jeżdzić poziomką i nie zamienię się już na klasyczny rower. Moja żona przed wyjazdem była na 100% negatywnie nastawiona do poziomek, więc trochę siłą ją przymusiłem do poziomki, a po trzech dniach stwierdziła, że już nigdy więcej na żaden inny rower nie wsiądzie. Dlatego nasza następna wyprawa będzie na poziomie :-)

moja pasja to:  rowery i wyprawy rowerowe

Offline igorc

« 17 Maj 2010, 20:11 »
dokładnie tak i w tym cała frajda

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 23 Maj 2010, 11:29 »
Oglądam ten materiał, patrzę na pozycję tej dziewczyny na rowerze i myślę sobie, że chyba to jest bardzo męczące... dla karku. Czy utrzymanie głowy w pozycji pozwalającej patrzeć przed siebie bez żadnego zagłówka nie jest katorgą? A może są rowery z zagłówkami? Najlepszy byłby chyba taki jak w fotelu dentystycznym ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna odlotowy.wu

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 22.10.2008
« 23 Maj 2010, 12:31 »
aard, Są też poziomki z zagłówkami. Do nie których to można dokupić opcjonalnie takie zagłówki.
Pozdrawiam Anioł

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
« 11 Wrz 2010, 13:37 »
Czy ktos wie kiedy Igor wraca z tegorocznej wyprawy rowerowej? Jestem bardzo ciekawy jak radzi sobie jego "eksperymentalny" sprzet :) Poziomki nie sa juz tak zaporowo drogie, wiec chce sobie jedna kupic. Mialbym wtedy dwa rowery: jeden pionowy w gory (Armenia, Norwegia) i drugi poziomy (Holandia, Francja).

Pytanie do Igora: na Twojej stronie odnosnie wypraw rowerowych piszesz, ze do turystyki polecasz rowery z mniejszym przednim kolem. A sam byles na Korsyce na rowerze Cyklotur Enduro, ktory oba kola ma w rozmiarze 26". Czy to znaczy, ze model Tour (jakby nie bylo tanszy) sprawdzil sie lepiej?
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 13 Wrz 2010, 21:11 »
A czy Igor nie był "przypadkiem" w Pile na zlocie poziomek?

Na dłuższe trasy najwygodniejsze są SWB (pedały przed przednim kołem). Są krótsze, łatwiej zapakować to do pociągu, itp. Rozmiar przedniego koła niejako definiuje wysokość fotela i kąty pochylenia całości. Najwygodniej jest fotel na 50cm, pedały 20-30cm wyżej (można wziąć taki zwykły fotel biurowy i z taborkiem i książkami "potrenować" jak się siedzi w różnych wersjach 8) )

A zagłówki źle "grają" z kaskiem..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline igorc

« 14 Wrz 2010, 12:24 »
Tour jest ciut lepszy jeśli chodzi o turystykę szosową po dobrych drogach. Jest ciut szybszy. Polecam zainstalować z tyłu damper powietrzny tak by dobrze zestroić tylne zawieszenie.
Ale Enduro jest lepszy jeśli chodzi o turystykę ekstremalną czyli złe, dzirawe, brukowane  lub gruntowe drogi. Ale nie zalecam go dla osób o wzroście ponizej 176cm.
Co do zagłówka i kasku - mozna to zestroić - koniec zagłówka powinien przylegać zaraz pod potylica co nie koliduje z kaskiem.

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
« 17 Wrz 2010, 11:16 »
Jestem teraz w Tbilisi i zostawiam "w podarku" moj rower Gruzinom. Bede wiec musial kupic procz "poziomki" nowego "pionka" (na ramie karbonowej tym razem) :)

Nie rozumiem dlaczego model Tour jest ciut szybszy na dobrej drodze? Czy tu nie chodzi po prostu o szerokosc opony? Z tego co widze to Enduro ma je szersze, ale gdyby mial bardziej szosowe to wyrownalby wynik z modelem Tour. Czy chodzi o ulozenie ciala.

Ogolnie musze przyznac, ze juz w zeszlym roku chcialem kupic rower poziomy. Ale jest dla mnie w tym temacie tyle znakow zapytania, ze zakup jakiegokolwiek rowera jest dla mnie zakupem kota w worku. Mysle, ze rowerom poziomym przydalaby sie jakas akcja promocyjna w internecie (tzn. witryna internetowa dokladnie tlumaczaca "z czym to sie je": filmiki, zdjecia, porownania itd.) Cos takiego jak ma Crosso czy ExtraWheel - na ich stronach wszystko jest elegancko wyjasnione.

Jak wroce do Polski bede musial sie szybko zdecydowac na co wydac te ok. 7000zl (nie wytrzymam dlugo bez roweru) i bede mial do wyboru: rower pionowy na widelcu i ramie z wlokna weglowego na osprzecie klasy LX (o mamo!) czy "niepewna" poziomke. To jest jednak gruba kasa i musze byc absolutnie pewny zakupu  :roll:
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline igorc

« 17 Wrz 2010, 11:48 »
Hmm, dobre pytanie czemu jest szybsza. Może to kwestia opon. Nie wiem. Rożnica jest i tak niewielka. Zapraszam do Poznania do przetestowania różnych modeli.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 22 Wrz 2010, 23:16 »
muzykolog84: jeśli nie masz problemów z komfortem na rowerze na wyjazdach, ładowanie się w pozioma moim zdaniem nie ma sensu. No chyba, że lubisz jak inni bez przerwy zadają ci durne pytania, śmieją się i pokazują palcami, jadą samochodem obok i robią filmik/zdjęcie (autentyk), lubisz moknąć na deszczu, być mocno ograniczonym w górach, w mieście i wszelkiego rodzaju terenie, mieć utrudniony transport roweru np. samolotem, samochodem czy pociągiem w którym roweru nie wolno przewozić i trzeba go złożyć i wrzucić na półkę bagażową. :) Moje zdanie bazuję na przejechanych kilometrach (ponad 6000km, trochę po mieście, wyprawa i sporo krótszych wyjazdów), nie jak większość chwalących poziomy na teorii wyczytanej gdzieś w internecie czy krótkich przejażdżkach spacerowym tempem.
Dodatkowo - nie zanotowałem żadnego wzrostu prędkości (ale nie po to go kupowałem), na poziomce jeżdżę cały czas wolniej jak na zwykłym rowerze, dopiero przy bardzo silnym wietrze poziomka ma większe szanse. Jeśli to kwestia wyrobienia sobie odpowiedniej kondycji, to przygotuj się, że będzie to trwało bardzo długo (u mnie kilka miesięcy intensywnej jazdy bez specjalnych różnic).
Dla mnie jedyna zaleta poziomek to nieporównywalna wygoda, ale jeśli nie narzekasz na nią na zwykłym rowerze to nie ma po co pakować się w problemy opisane powyżej. :)
Jak masz jakieś pytania to pisz.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 23 Wrz 2010, 06:50 »
ciman, domyslam się, że bardziej chodzi o "nowe doświadczenia". Puki poziomek w Polsce jest mało, to niestety pytania "a jak się tym jeździ" pozostaną normą. Mam pewne odniesienie do Holandii (ale tam rowerów jest zdecydowanie więcej..)

Pomimo, że LWB jeździłem tylko rekreacyjnie (spacerowe tempo, krótkie rajdy, malutko w mieście).. :) muzykolog84, jak już idziesz na poważne i słuchasz wad poziomek..

Poziomki mają jeszcze jedną (niestety często pomijaną) zaletę: nie obciążają (wykańczają?) tak kolan, kręgosłupa, nadgarstków; można jeździć nawet jak ma się problemy (oczywiście raczej drobne niż "wyłączające"). Rower poziomy jest najlepszy dla inwalidy i osoby starszej (stwierdzenie człowieka  jeżdżącego z mocno niepełnosprawnym synem).

Mokre plecy twoim przyjacielem (na poziomce). Zapominasz oczywiście o skórzanych pasach, czy spodniach ze szlufkami (jeans..)

Rower poziomy "ledwo co" wystaje ponad maskę samochodu. Maszty, flagi, lampki, itd pomagają "słabo" (kierowcy chyba specjalnie nie zauważają, nawet migających lampek). Szczególnie źle jest w dzień przy ładnej pogodzie.. Kiedyś na maszcie zainstalowałem plastikowy wieszak z kamizelką. Furgotało, ale dobrze działało.

Brak możliwości założenia bagażu z przodu. Jak się ma małe sakwy tylne.. to jest kicha i ciasno. Przyczepki.. fajne ale trzeba mieć :(
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 23 Wrz 2010, 15:01 »
Cytat: "pajak_gdynia"
Mokre plecy twoim przyjacielem (na poziomce). Zapominasz oczywiście o skórzanych pasach, czy spodniach ze szlufkami (jeans..)

Można zapomnieć o każdych ciuchach "cywilnych", szwy wbijają się w krocze, a krótkie spodenki podwiewa i działają jak żagiel. Tak samo bardzo niewygodna jest jazda bez SPD.

Offline igorc

« 25 Wrz 2010, 00:05 »
W poprzednich postach jest oczywiście sporo prawdy: po górę podjeżdza się wolniej i nie podjedzie się na podjazd 20%. Widoczność - to kwestia roweru, ja mam 26/26" i widoczny jestem tak jak rowerzysta na pionowym rowerze. Co do mokrych pleców - są specjalne materace żyłkowe lub siedziska z siatki. Więcej problemów miałem na klasycznym rowerze z odparzeniami od mokrej wkładki spodenek niż na poziomce. Nie żebym popuszczał, ale na Sri Lance przy wilgotności blisko 100% pot naprawdę leje się ciurkiem i przy pionowym rowerze większość potu kończy swoją drogę we wkładce spodenek. Co do cywilnych ciuchów nie zgadzam się, że się nie nadają, a krótkie spodenki po prostu powinny być wąskie. Poziomki są dość ciężkie i sprawiają więcej problemow w ich złożeniu do akceptowalnych rozmiarów w środkach komunikacji, ale jest to wykonalne. I nie opieram swojej wypowiedzi na teorii.
Podstawowe zalety są dwie:
1. komfort i odciążenie całkowicie ciała od pasa w górę, co powoduje że po całym dniu jazdy schodzi się z roweru tylko z bólem w nogach, a cała reszta ciała nówka sztuka.
2. zjazdy są bajeczne i o wiele mniej stresujące od zjazdów na pionowym rowerze. Zobaczcie sobie mój filmik ze zjazdu z Col de Sorba
- hamuję tam tylko jednym hamulcem bo drugiej ręce mam aparat. Do tego dochodzi ogromny komfort podczs zjazdu po dziurawych drogach o ile oczywiście poziomka ma odpowiednie zawieszenie. Mnie zawsze to strasznie irytowało, że na pionowym rowerze na takiej drodze nie można się rozpędzić tylko ciągle trzeba hamować i jechać wolno. W moim rowerze cały bagaż w sakwach jest amortyzowany...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Wrz 2010, 01:37 »
intryguje mnie od pewnego czasu poziomka....

Cytat: "igorc"
2. zjazdy są bajeczne i o wiele mniej stresujące od zjazdów na pionowym rowerze. Zobaczcie sobie mój filmik ze zjazdu z Col de Sorba
 - hamuję tam tylko jednym hamulcem bo drugiej ręce mam aparat. Do tego dochodzi ogromny komfort podczs zjazdu po dziurawych drogach o ile oczywiście poziomka ma odpowiednie zawieszenie. Mnie zawsze to strasznie irytowało, że na pionowym rowerze na takiej drodze nie można się rozpędzić tylko ciągle trzeba hamować i jechać wolno. W moim rowerze cały bagaż w sakwach jest amortyzowany...

co przez to rozumiesz ? Jakoś nie zauważyłem tego, żebym na zjazdach musiał ciągle hamować.... :P Na pewno na poziomce szybciej się rozpędzasz, ale ciekawy jestem czy rzeczywiście w zakręty możesz dużo szybciej wchodzić... szczególnie, że głowę masz z tyłu, i sporo później widzisz przód zakrętu niż na normalnym rowerze....
Jakie prędkości osiągasz na zjazdach na poziomce ? Na filmiku jakoś nie widać zebyś pociskał.... jedziesz spokojnie w miarę środkiem drogi hamując na zakrętach....

rozumiem że na poziomce, tylko i wyłącznie jazda w spd'ach wchodzi w grę ? Miałeś wcześniej jakieś przygody z kolanami na normalny rowerze ? Zmieniło się coś na gorsze/lepsze na poziomce ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 25 Wrz 2010, 09:06 »
Nie jestem fanatykiem rowerów recumbent i uważam je za dziwactwo, ale... najnowszy rekord objazdu dookoła Australii (15000 km w 49 dni) należy do faceta (Pete Heal) na takim właśnie żelazie. Nota bene 'made in... Poland' ! Tu parę linków:
http://www.recumbentblog.com/2010/05/01/peter-heal-poitaroundoz/
http://sports.groups.yahoo.com/group/PoitAroundOz/

[ Dodano: Sob 25 Wrz, 2010 ]
A tu link do wywiadu z Petem (dla tych z Was, którzy nie mają problemów z angielskim w wersji australijskiej) :
http://www.abc.net.au/local/stories/2009/09/23/2694483.htm

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum