Autor Wątek: Rowery poziome HP Velotechnik  (Przeczytany 9870 razy)

Offline igorc

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2009
    • http://www.cyklotur.com/x_C_X__P_ONAS.html?PZTA=0
Rowery poziome HP Velotechnik
« 25 Wrz 2010, 11:28 »
Cytat: "Waxmund"

co przez to rozumiesz ? Jakoś nie zauważyłem tego, żebym na zjazdach musiał ciągle hamować.... :P Na pewno na poziomce szybciej się rozpędzasz, ale ciekawy jestem czy rzeczywiście w zakręty możesz dużo szybciej wchodzić... szczególnie, że głowę masz z tyłu, i sporo później widzisz przód zakrętu niż na normalnym rowerze....
Jakie prędkości osiągasz na zjazdach na poziomce ? Na filmiku jakoś nie widać zebyś pociskał.... jedziesz spokojnie w miarę środkiem drogi hamując na zakrętach....

rozumiem że na poziomce, tylko i wyłącznie jazda w spd'ach wchodzi w grę ? Miałeś wcześniej jakieś przygody z kolanami na normalny rowerze ? Zmieniło się coś na gorsze/lepsze na poziomce ?

Nie chodzi o ciągłe hamowanie, ale jak droga jest dziurawa to na mojej poziomce mogę szybciej takie odcinki pokonać i bez późniejszego "paraliżu" palców.
Zakręty ostrzej - raczej nie. Rekord zjazdu na poziomce z bagażem mam 76km/h a na pionowym z bagażem 91km/h. Jednak tu nie chodzi o rekord, a raczej przyjemność jaką czerpie sie ze zjazdu. Na poziomce jest o niebo większa.
Na poziomce można jeździć z normalnymi pedałami, z tym że SPD daje dodatkowe korzyści np. podczas zjazdu. Wtedy można na chwilę przysnąć ;-) i nogi nie spadną z pedałów.
Kolana - miałem problemy na pionowym rowerze podczas wyprawy w Alpy 1995. Dżises kiedy to było! Na poziomce trzeba bardzo uważać na poczatku by kolan nie przeciążyć bo siła z jaką można się zaprzeć o fotelik jest większa od Twojej wagi.

[ Dodano: Sob 25 Wrz, 2010 ]
Cytat: "majchers"
na takim właśnie żelazie.
karbonie raczej  :wink:

moja pasja to:  rowery i wyprawy rowerowe

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 27 Wrz 2010, 00:21 »
Cytat: "igorc"
W poprzednich postach jest oczywiście sporo prawdy: po górę podjeżdza się wolniej i nie podjedzie się na podjazd 20%.

Mi udało się podjechać na ponad 30kg poziomce pod 16%. :) Przełożenie 22/32.
Co do mokrych pleców - są specjalne materace żyłkowe lub siedziska z siatki. Więcej problemów miałem na klasycznym rowerze z odparzeniami od mokrej wkładki spodenek niż na poziomce.

One co najwyżej ograniczają moczenie pleców, nie niwelują tego zjawiska całkowicie.
Poziomki są dość ciężkie i sprawiają więcej problemow w ich złożeniu do akceptowalnych rozmiarów w środkach komunikacji, ale jest to wykonalne. I nie opieram swojej wypowiedzi na teorii.

Oczywiście, że jest wykonalne, tak samo jak wykonalne jest włożenie do kibla w PKP 7 rowerów.
1. komfort i odciążenie całkowicie ciała od pasa w górę, co powoduje że po całym dniu jazdy schodzi się z roweru tylko z bólem w nogach, a cała reszta ciała nówka sztuka.

U mnie na zwykłym rowerze schodząc bolał tyłek, nogi bardzo rzadko, natomiast na poziomce zawsze schodziłem z bólem w nogach, bo trzeba było się nieźle namachać, żeby utrzymać tempo znajomych jadących spokojnie na "klasyku".
Do tego dochodzi ogromny komfort podczs zjazdu po dziurawych drogach o ile oczywiście poziomka ma odpowiednie zawieszenie. Mnie zawsze to strasznie irytowało, że na pionowym rowerze na takiej drodze nie można się rozpędzić tylko ciągle trzeba hamować i jechać wolno.

Tak samo można do zwykłego roweru zamontować amortyzowany widelec i sztycę, a dodatkowo amortyzować nogami, podnosząc tyłek z siodełka - zrób to na poziomce. :)

Offline igorc

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2009
    • http://www.cyklotur.com/x_C_X__P_ONAS.html?PZTA=0
« 27 Wrz 2010, 00:56 »
Cytat: "ciman"
Tak samo można do zwykłego roweru zamontować amortyzowany widelec i sztycę, a dodatkowo amortyzować nogami, podnosząc tyłek z siodełka - zrób to na poziomce. :)

Niestety to nie działa tak samo. Tak czy inaczej poziomka ma sporo wad i dlatego nie zamienię jej na żadny inny rower. :D  
Nie ma co udawadniać sobie, że taki rower jest do bani czy nie. Każdy ma inne potrzeby. Ja po kilku wyprawach zacząłem szukać rozwiązania dla bolących nadgarstów po całodniowej jeździe pionowym rowerem. Moja żona narzekała na cierpnące ramiona w takich sytuacjach. Wypróbowaliśmy poziomki i bomba! Przejechaliśmy Korsykę i Sardynię i wiem jedno: nie zmienię roweru z powrotem na pionowy choć pod górę jeździ się na nim szybciej.

moja pasja to:  rowery i wyprawy rowerowe

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 27 Wrz 2010, 22:17 »
Luuuudzieeee!!! Spoko!
 :twisted:
Przecież to kwestia gustu i wyborów. Nie ma się co sprzeczać i doszukiwać "zaiprzeciwów". Dojdziemy do absurdów.
 :wink:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum