Autor Wątek: Majowy długi weekend w Rumunii  (Przeczytany 575 razy)

Lester

• Gość
Majowy długi weekend w Rumunii
« 15 Maj 2013, 19:39 »
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z naszego krótkiego majowego wypadu. Tym razem poszliśmy trochę na łatwiznę, część trasy w Rumunii pokonaliśmy bez sakw, ale to raczej z konieczności niż z wygody. Dla dwojga z nas nie był to pierwszy wyjazd do Rumunii - ja byłem tam za czasów sławetnego Ceauseascu i powtórnie 7 lat temu, kolega 30 lat temu - obaj byliśmy zdumieni tempem zmian, jakie tu zaszły. Dla pozostałej dwójki był to pierwszy wyjazd i od razu zostali oni zauroczeni serdecznością i otwartością ludzi, wspaniałą przyrodą i zabytkami. Wszyscy jesteśmy zgodni, że Rumunia to kraj wyjątkowy, ze wszech miar wart odwiedzenia, który w żaden sposób nie przystaje do stereotypów jakie często o nim słyszymy.
« Ostatnia zmiana: 8 Sie 2016, 11:49 Lester »

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Majowy długi weekend w Rumunii
« 15 Maj 2013, 21:26 »
Ciorba de burta! zazdroszczę, że mieliście okazję zjeść :) To był nasz kulinarny przebój Rumunii. To raczej nie są flaczki, tylko taka zupa śmietanowa z papryką i sosami...
Sporo przejechaliście samochodem. Nam trasa do Bran zajęła całe wieki, bo to już ładne górzyste tereny. Na polskie wioski natomiast sie nie natknęliśµy, nawet teoretycznie, sprawdzajac informacje o Rumunii w internecie, za to przejeżdżaliśmy przez sporo niemieckich osad.
Przepiękne krajobrazy, miło powspominać :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 15 Maj 2013, 22:13 »
To była pierwsza fotorelacja z tego forum, którą obejrzałem w całości - dodatkowo wlepiony w monitor.
Od dwóch lat wybieram się do Rumunii (zważając na to, aby zdążyć przed zalewem zmian), ale co rusz coś staje mi na drodze.
Wasza fotorelacja, to dla mnie kolejny krok ku temu, aby jeszcze silniej dążyć do realizacji marzenia o odwiedzeniu tego pięknego kraju...
Dziękuję ;)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 16 Maj 2013, 08:34 »
bardzo fajne Lester. Rumunia kusi. Poza tym zaskoczony byłem wodą, tyle wody wszędzie, pozalewało?

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 16 Maj 2013, 12:38 »
Piękne zdjęcia, piękna Rumunia, w połowie lipca wyruszam przez Ukrainę do Rumunii i Bułgarii, i już nie mogę się doczekać ;D
Gratuluje wycieczki i pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 17 Maj 2013, 23:06 »
Witam w elitarnym klubie zdobywców drogi z Pojana Mikului.  ;D

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
« 18 Maj 2013, 16:42 »
Witam w elitarnym klubie zdobywców drogi z Pojana Mikului.  ;D

Hahaha. :)

Ta, my z kolei robiliśmy trasę do Pleszy. Też nam miejscowi powiedzieli, że bezproblemowo przejezdna dla rowerów. :D

Tak więc skończył się asfalt, zaczęła kamienista droga o stromym zboczu i trzeba było wciągać rower z tobołami pod górę. Dobre półtorej godziny roboty, ale warto było, bo zjazd niesamowity. No i ostatnia na naszej trasie Polska wieś.

Tagi: rumunia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum