Autor Wątek: Folia pod namiot  (Przeczytany 9263 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Folia pod namiot
« 18 Maj 2013, 22:03 »
Od pewnego czasu woziłem ze sobą folię do podłożenia pod sypialnię na wypadek, gdyby okazało się, że ta odmówiła współpracy i na przykład przemaka. Sypialnia jest jednak uparta i przemakać nie chce, zatem zastanawiam się, czy jest sens tachać folię w bagażu.

Czy są jakieś określone sytuacje (przy nieprzemakajacej podłodze sypialni), przy których podkładanie folii ma sens?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Folia pod namiot
« 18 Maj 2013, 22:49 »
Tak. Ultralekka i wrażliwa podłoga podczas noclegu na podłożu, które może ją uszkodzić.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Maj 2013, 23:12 »
Tylko taka ultralekka podłoga traci swój sens, bo razem z folią może ważyć więcej niż zwykła.

Spędziłem wiele nocy w namiocie i nigdy woda nie dostawała się od spodu. Raz tylko gdy było kilka cm wody, próbowała przelać się przez wejście ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 19 Maj 2013, 08:31 »
Tylko taka ultralekka podłoga traci swój sens, bo razem z folią może ważyć więcej niż zwykła.

A bez folii zniszczyć podczas jednego noclegu na skalistym podłożu. Wtedy dogłębnie straci sens :)

Na normalne biwaki nie ma co z niej korzystać.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 19 Maj 2013, 09:09 »
Czy są jakieś określone sytuacje (przy nieprzemakajacej podłodze sypialni), przy których podkładanie folii ma sens?
Jak rozstawisz po ciemku namiot na mrowisku.
A zamiast folii używam czegoś takiego:
http://www.fjordnansen.com/site/?mod=offers&kat=59&prod=439

Offline Mężczyzna menel

« 20 Maj 2013, 09:00 »
Spałem w superlekkim namiocie dwupowłokowym poniżej 1kg na całej wyprawie na Kanarach, ze względu na pustynny charakter tych terenów nieraz na właśnie skalistym podłożu - i nic się nie podarło. Współczesne materiały w wysokiej jakości namiotach są na tyle dobre, że ryzyko uszkodzenia podłogi malutkie.
Tyle, że ta wyprawa trwała kilka dni. Jakoś nie spotkałem informacji, że "spałem w namiocie przez rok i nic mu nie jest". Ja przespałem ponad rok w Komodo Marabuta i w tropiku nie puściła jedna nitka a podłoga była w strzępach.

PS Twórca wątku nic nie pisze o namiocie UL.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Maj 2013, 12:15 »
Namiot mam raczej typowy, nie jest to żadne ultralekkie, kombinowane cudo, podłoga też jest solidna, może przez małe "s", ale jednak solidna.

Wiem już chyba wszystko, folia zostanie w domu. Dzięki.

BTW, na mrowisku też udało mi się już niechcący rozbić. ;)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna menel

« 20 Maj 2013, 17:53 »
Używałeś tego typu bardzo lekkiego namiotu?
Używam Muwanga I+płachta. Waży toto razem jakieś 2,3kg za to kosztowało 350PLN i nie mam zamiaru dopłacać 1500PLN żeby zaoszczędzić 700g.

PS. Hilleberg produkuje płachtę dedykowaną do twojego namiotu.

Offline Mężczyzna menel

« 20 Maj 2013, 21:00 »
I oby ci służyły jak najdłużej ale ja w to nie wchodzę.

« 21 Maj 2013, 06:23 »
OT wyciąłem. Wątpliwości osobiste proszę wyjaśniać na PW.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 21 Maj 2013, 06:32 »
Ja co prawda żadnej podłogi jeszcze nie straciłem, ale jako że używam namiotów do 100zł a nie od 1000zł, to podkładam agrowłókninę - kilka zł, a pewniejszy jestem. Waga i gabaryty mi nie przeszkadzają. Do tego przydała się po burzy żeby przekimać na ławce na dworcu (dopóki stróże porządku się nie dopieprzyli) :P ;)

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 21 Maj 2013, 08:38 »
Pod swojego Muwanga używam folii. Nie wierzę w wytrzymałość materiałów po tym jak jakiś kawałek twardej słomy przebił podłogę namiotu Marabut Gwinea (gdzie podłoga jest z mocniejszego materiału niż w Muwangu).

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 9 Mar 2014, 13:06 »
Pozwolę sobie odświeżyć temat :) Niedawno szarpnąłem się na MSR Hubba, chciałbym, aby służył mi wiele, wiele lat, dlatego myślę o podłodze. Dedykowana kosztuje prawie 200 zł - chyba nie ma sensu tyle dawać za podłogę? Raczej nie ma w niej nic takiego niezwykłego? :) Ciekaw jestem, jakie Wy macie patenty na podłogę. Folia malarska? Tyvek? Folia NRC? Czy może jakaś tańsza podłoga pod namiot, np. Fjorda Nansena, albo z Dealer Extreme? Co polecacie? Co ma najlepszy stosunek wagi do wytrzymałości, i jest w miarę niedrogie i dostępne?
« Ostatnia zmiana: 9 Mar 2014, 13:19 Rolf »

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Mar 2014, 13:31 »
ta od msr ma dodatkową funkcję, rozpinanie tropiku bez sypialni. Jeśli kombinujesz to podrobić to wypadałoby zrobić takie same oczka do mocowania pałąków jak w oryginale (trzeba by to dobrze zwymiarować)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 9 Mar 2014, 16:19 »
Zdaję sobie z tego sprawę :) W sumie to na razie nawet nie o podrobienie chodzi, co po prostu o podłogę, choć jeśli takie podrobienie nie przerośnie moich umiejętności manualnch, to może się w to pobawię.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?