Autor Wątek: Mandat a ścieżka rowerowa  (Przeczytany 1726 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Mandat a ścieżka rowerowa
« 23 Maj 2013, 19:06 »
Artykuł apropo naszego problemu:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13965743,Znow_iskrzy_na_linii_policja___rowerzysci___Nie_mamy.html#MT

Moim zdaniem w sytuacji przedstawionej na filmie mam prawo jechać jezdnią.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 23 Maj 2013, 19:47 »
Art. 71. Kto przez wadliwe wykonanie urządzeń lub uczynienie ich niezdatnymi do funkcjonowania zgodnie z przeznaczeniem albo przez niewłaściwe ich użytkowanie lub samowolne uruchomienie wywołuje stan niebezpieczny dla życia lub zdrowia człowieka,

podlega karze aresztu albo grzywny.

Z nam takie miejsca w 3mieście:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Maj 2013, 20:54 »
50 zł z - anegdotą,; nawet i te 100-5000 zł - jest warte spokoju. Nie ma żadnego znaczenia, czy prawo jest po Twojej stronie, czy nie. Dopóki jesteś w stanie zapłacić, korzystaj z tego. Bo może nadejść taki dzień, że będziesz w prawie, a skrzywdzi Cię gangster - wtedy już Twoje pieniądze nie będą gwarancją. Będziesz dogorywać, znikąd pomocy.
Słuszna koncepcja. Z tym, że jeśli nie ma się pieniędzy nie ma co się specjalnie przejmować. Brak spłaty mandatu grozi najwyżej koniecznością uiszczenia dodatkowych opłat za wizytę pracownika urzędu skarbowego - przeważnie koszt niższy od odsetek z mandatu. Po dwóch latach opłata za mandat ulega przedawnieniu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 23 Maj 2013, 21:10 »
Skąd ten 2letni termin przedawnienia? Nie spotkałem się z tak krótkim terminem, możesz podać podstawę prawną?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 23 Maj 2013, 21:13 »
Z tym, że jeśli nie ma się pieniędzy nie ma co się specjalnie przejmować. Brak spłaty mandatu grozi najwyżej koniecznością uiszczenia dodatkowych opłat za wizytę pracownika urzędu skarbowego - przeważnie koszt niższy od odsetek z mandatu. Po dwóch latach opłata za mandat ulega przedawnieniu.

No chyba, że należność zajumają prosto z kąta bankowego. Miałem taki przypadek.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

biker1990

• Gość
« 23 Maj 2013, 21:19 »
Kilka razy dostałem ostrzeżenie od policjanta i policjantki.Tyle,że byłem na ścieżce rowerowej.Było czerwone światło to kazała mi zawrócić i przejechać ponowie.Dwa to jak nie trzymałem kierownicy powiedzieli,że tak jest niebezpiecznie,ale nikogo nie było więc sobie pozwoliłem na taki manewr.Np w Konstancinie jest zakaz dla rowerów na dwupasmowej drodze ,a po prawej stronie nie ma ścieżki rowerowej chociaż jest boczna droga,ale to jest dla samochodów więc mogłem wybrać do woli tą czy tam tą.Ale po kilkunastu metrach zaczynała się ścieżka rowerowa :)

« 23 Maj 2013, 21:26 »
Mój błąd :icon_redface::
§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty upra-
womocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

No chyba, że należność zajumają prosto z kąta bankowego. Miałem taki przypadek.
Po pierwsze: pisałem o przypadku gdy nie ma się pieniędzy - jeszcze mnie ktoś oskarży o namawianie do niepłacenia mandatów!

Po drugie: rozróżnia się dwa rodzaje kont: normalne i dla urzędu skarbowego. O tym pierwszym US nie powinien nic wiedzieć i tam pieniądze są względnie bezpieczne.

Po trzecie: jest coś takiego jak kwota wolna od zajęcia komorniczego i wcale nie jest ona zbyt niska.

Osobom pracującym (oficjalnie) i tak "należność" zostanie odebrana ze zwrotu podatku lub odliczona z pensji :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 24 Maj 2013, 08:57 »
Worek to nie jest takie proste i łatwe,jak się wydaje.
O ile do przejęcia z konta to długa droga,to bardzo szybko US blokuje operacje na Twoim koncie.Dzisiaj większość płatności dokonuje się bezgotowkowo,więc leżysz i kwiczysz.Dwa czy cztery konta Twoje to dla US żaden problem.US wyśle też pismo do Twojego pracodawcy,wpierw informacyjne,a po wyroku(zaocznie) o zajęciu pensji.
Możesz być podany do rejestru dłużników co mocno utrudnia życie.O zakupach ratalnych,kredycie czy komórce abonamentowej możesz zapomnieć.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 7 Lip 2013, 00:06 »

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 8 Lip 2013, 13:02 »
wychodzi na to, że jakby Usain Bolt na takiej "30'stce" przebiegł się jak to on potrafi, też dostałby mandat...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

« 9 Lip 2013, 10:11 »
Kiedyś nawet szukałem odpowiedniego radaru w Krakowie ale niestety nie ma żadnego na ograniczeniu do 30 km/h. Przydałaby się też lekka górka bo od wspomnianego sportowca jestem jeszcze trochę wolniejszy ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 9 Lip 2013, 10:20 »
Jak Ci bardzo zależy to siedząc w domu można coś znaleźć - chociaż ze znakiem 40 km / h :D

1. Są bazy radarów w necie
2. Są też mapy z nachyleniem terenu (aby było tylko z górki)
3. Google Street Map (do odszukania znaku i ograniczenia)
4. Są mapy drogowe z info o graniczenia prędkości ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

« 9 Lip 2013, 11:22 »
Już oglądałem mapę z radarami i najniższe ograniczenie przy jakim stoją to 40 km/h. W dodatku było tam raczej płasko. Obawiam się, że już osiągniecie 40 km/h może być problematyczne, a trzeba pobiec trochę szybciej żeby załapać się na fotografię z zakładu p. Vincenta ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Lip 2013, 11:46 »
no i jeszcze fotoradar musi być tak ustawiony, żeby próg łapania był nisko :P afaik mandat zaczyna się dopiero od przekroczenia o 6km/h

wracając do tematu

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 9 Lip 2013, 22:57 »
Worek, możesz podbić na ul. Królowej Jadwigi, jadąc z ronda Chełm w stronę centrum jest radar z ograniczeniem do 40 km/h. Na zjeździe tuż przed nim spokojnie można ponad 40 wykręcić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum