Autor Wątek: ZaliczMiejscowość :D  (Przeczytany 44544 razy)

rdklstr

• Gość
ZaliczMiejscowość :D
« 25 Maj 2013, 16:02 »
Dla wyjątkowo głodnych zaliczania Polski na poziomie gminnym, przetworzyłem bazę miejscowości z Gusu. Zawiera ponad 100 000 miejscowości, w tym również dzielnice miast.

« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2017, 18:22 RDK »

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: ZaliczMiejscowość :D
« 25 Maj 2013, 21:39 »
Nie, nie, nie - gminy to już wystarczające szaleństwo. Zaliczam jeszcze spotkania z ludźmi, zaliczam jeszcze piękne miejsca - bez grafiku, bez odhaczania... :)

rdklstr

• Gość
« 25 Maj 2013, 21:45 »
Ale zawsze warto zrobić sobie takie podsumowanie :D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 25 Maj 2013, 21:52 »
Jak pedałowanie, to może ZaliczSoltysa.pl?

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 25 Maj 2013, 22:26 »
Like It! :)
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 25 Maj 2013, 22:35 »
Jak pedałowanie, to może ZaliczSoltysa.pl?

Nie wiedzieć czemu od razu mi się przypomniało jak to podczas pewnej sesji prowadzonego przeze mnie  papierowego RPG, wesoła gromadka Robin Hooda zaliczyła sołtysa, jego żonę, córkę i... kota. Z tym ostatnim mieli najwięcej problemu :)
Ot taki off-top wspominkowy.  :P
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 25 Maj 2013, 23:24 »
rdklstr - jesteś hardkorem :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

rdklstr

• Gość
« 15 Gru 2013, 12:21 »
Mi pozostało jeszcze zliczenie większej części miejscowości woj. mazowieckiego. To co zrobiłem do tej pory wskazuje wyniki 8,8% oraz 6,6 %

Najlepiej poznane - świętokrzyskie ~13,6% (~10,5). Z pewnością spadnie, gdy zakończę mazowieckie ;)
Najsłabiej - dolnośląskie ~5% (~3,9)
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2017, 18:23 RDK »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Gru 2013, 12:34 »
Z dniem 1 stycznia 2014 prawa miejskie otrzymają:

Dobrzyca, Modliborzyce, Mrozy, Stepnica, Zaklików

Będą gminami miejsko-wiejskimi (a nie miejskimi) bo mają mniej niż 5 tys. mieszkańców.
« Ostatnia zmiana: 26 Gru 2013, 16:42 yoshko »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 26 Gru 2013, 16:25 »
Chyba raczej miejsko-wiejskimi, skoro miastami zostaną.

Dzięki za info, gminna tabelka już zaktualizowana. ;)

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
« 26 Gru 2013, 16:43 »
A gdzie jest napisane że jest wymóg 5 tys. mieszkańców aby nowe miasto zostało gminą miejską a nie gminą miejsko-wiejską ? Mogę podać szereg przykładów gdzie miasto ma grubo poniżej 5 tys. mieszkańców i jest gminą miejską i odwrotnie miasta powyżej 5 tys. mieszkańców i są gminami miejsko-wiejskimi.  Tak czy siak od 1 stycznia 2014 r. będziemy mieć w Polsce 913 miast.

Poza tym zmieni się jedna gmina - przykład poniżej.

Gmina Czarna Woda – projektowana (od 1 stycznia 2014) gmina miejsko-wiejska w województwie pomorskim, w powiecie starogardzkim.

Siedzibą gminy będzie miasto Czarna Woda.

1 stycznia 2014 zmieni się rodzaj gminy Czarna Woda z miejskiego na miejsko-wiejski[1].

W praktyce oznaczać to będzie wyłączenie poza administrację miasta obszarów sołectw Huta Kalna i Lubiki, nadając im status wsi. Z wyłączonych terenów powstanie obszar wiejski gminy miejsko-wiejskiej Czarna Woda. 1 stycznia 2014 odebrany zostanie też status miasta gminie miejskiej Czarna Woda z równoczesnym (tego samego dnia) nadaniem statusu miasta miejscowości Czarna Woda. Jest to dwuetapowy zabieg administracyjny związany ze zmianą rodzaju gminy z miejskiej na miejsko-wiejską (z identyczną sytuacją spotkała się w 2008 roku Szczawnica[2], kiedy to przekształcono gminę miejską Szczawnica w miejsko-wiejską gminę Szczawnica.

Zmiana statusu gminy podyktowana jest wieloma warunkami. W części "wiejskiej" jednostki dominują funkcje rolnicze oraz usługi związane z obsługą rolnictwa i turystyki. Brak tam kanalizacji sanitarnej; jest tam też samodzielny wodociąg niezależny od miejskiej sieci wodociągowej. Tereny "miejskie" i "wiejskie" różnią się znacznie pod względem stopnia urbanizacji i rodzaju zabudowy. Wydzielenie części wiejskiej z miasta Czarna Woda umożliwi jej mieszkańcom korzystanie ze środków Unii Europejskiej przeznaczonych dla obszarów wiejskich oraz pozwoli na utworzenie gospodarstw agroturystycznych (m.in. dostęp do kredytów z tym związanych)[3].
« Ostatnia zmiana: 26 Gru 2013, 16:49 darekw »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 26 Gru 2013, 16:57 »
A gdzie jest napisane że jest wymóg 5 tys. mieszkańców aby nowe miasto zostało gminą miejską a nie gminą miejsko-wiejską ?

Niestety źródeł nie znalazłem, a zbyt pochopnie zaufałem dziennikarzowi opisujący te zmiany. nawet wiki wskazuje inna liczbę(2 tys.), która nie jest już tak rygorystycznie przestrzegana

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_miejskie

rdklstr

• Gość
« 26 Gru 2013, 17:28 »
Siedzibą gminy będzie miasto Czarna Woda

Miasto Czarna Woda wiele się od wsi nie różni ;) A z wymienionych nowych miast nie byłem do tej pory tylko w jednej więc nie mam dużego problemu ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 27 Gru 2013, 16:06 »
Kilka lat temu aktywnie uczestniczyłam w procesach odzyskania przez moją rodzinną miejscowość praw miejskich. To, co brano pod uwagę, to przede wszystkim miejski charakter zabudowy miejscowości - u nas jest Rynek, kamieniczki dokoła, a Ratusz się nie zachował, ale są fotografie przedwojenne potwierdzające, że taki budynek tu istniał. Do tego historia. Prawa miejsckie łatwo odzyska wieś, która utraciła swoje przywileje, ale wczesniej miała nadanie. Lokacja miejska mojego Brzostku odbyła się w 1367 roku, co ma niebagatelne znaczenie. Prawa miejskie utraciliśmy dopiero w 1934, tak więc przez większą część swojej historii byliśmy miastem, nie wsią. Jednym z punktów naszego wniosku o odzyskanie praw miejskich były tez publikacje, wydawnictwa historyczne, dokumenty. Obecnie Brzostek liczy nieco ponad 2700 czyli tyle co niejedna duża wieś w Polsce. Mimo to, gołym okiem widać, że to miasteczko. Bywają większe i ludniejsze wsie, ale np charakter "ulicówki" oraz brak tradycji miejskich często przekreśla szanse na zmianę statusu. Nigdy w czasie całego tego procesu nie spotkałam się z kryterium o 5 tysiącach mieszkańców (choć po latach mogę po prostu tego nie pamietać).
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 27 Gru 2013, 16:11 »
Wyjaśniłem sprawę tych 5 tysięcy a dokładne informacje o nadawaniu praw są w linku co tez wrzuciłem. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum