Autor Wątek: ZaliczMiejscowość :D  (Przeczytany 44540 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: ZaliczMiejscowość :D
« 22 Gru 2021, 18:08 »
Sylwek, czyli forumowy bikeandfire bawi się chyba w coś podobnego

... chociaż brzmi jak seryjny podpalacz  8)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 26 Gru 2021, 13:09 »
Od paru lat zaliczam miejscowości o nazwie "Nowa Wieś". Jest ich w Polsce około 130. Mam już 54.

Niezły pomysł, zdjęcia też fajne :)

Za Wikipedią po TERYTach: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ranking_nazw_miejscowo%C5%9Bci_w_Polsce
1. Stara Wieś - 436
2. Podlesie - 341
3. Piaski - 273

Offline Mężczyzna KOWAL74

• Miasto: Tłuszcz
  • Na forum od: 05.03.2018
« 27 Gru 2021, 12:00 »
...od kilku lat odwiedzam rowerem  miejscowości z.... SZCZ  w nazwie ...na razie udało mi się być w 351 z około 950...tak że jeszcze  sporo rowerowania  aby powstał jeden wielki krwiobieg miejscowości z SZCZ.     
Pod taka nazwą można  podglądnąć to na fb     Jednoosobowy Klub Miłośników Szcz

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 27 Gru 2021, 12:36 »
...od kilku lat odwiedzam rowerem  miejscowości z.... SZCZ  w nazwie ...na razie udało mi się być w 351 z około 950...tak że jeszcze  sporo rowerowania  aby powstał jeden wielki krwiobieg miejscowości z SZCZ.     
Pod taka nazwą można  podglądnąć to na fb     Jednoosobowy Klub Miłośników Szcz

Czy do miejscowości Ruszcza-Płaszczyzna pojedziesz 2x?

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 27 Gru 2021, 12:43 »
...miejscowości z.... SZCZ  w nazwie...
Fajny pomysl :)
Już się bałem, że tylko ja mam zryty beret ;)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 27 Gru 2021, 13:03 »
...miejscowości z.... SZCZ  w nazwie...
Fajny pomysl :)
Już się bałem, że tylko ja mam zryty beret ;)

Dla mnie to zryty beret mają szosowcy. Znam takich co przez cały rok dwa razy w tygodniu przejeżdżają tą samą (max dwie różne) pętle.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 51%]

Mariobiker

• Gość
« 27 Gru 2021, 13:54 »
Dla mnie to zryty beret mają szosowcy. Znam takich co przez cały rok dwa razy w tygodniu przejeżdżają tą samą (max dwie różne) pętle.

Wiki ostatnio mocno uaktywnił się jeszcze bardziej "złośliwy wirus".
To trenażer i Zwift  :P Wystarczy jedna chmurka na niebie i już "trenują" przed telewizorem  :P

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 27 Gru 2021, 17:08 »
Od paru lat zaliczam miejscowości o nazwie "Nowa Wieś". Jest ich w Polsce około 130

Więcej. Wliczając wszystkie przysiółki i miejscowości w których Nowa Wieś jest częścią pełnej nazwy (np Nowa Wieś Lęborska), jest ich 469. Ich lokalizację można zobaczyć na https://mapa.szukacz.pl/ Żeby pokazało wszystkie, trzeba przejśc do wyszukiwania zaawansowanego i wyszukiwać w konkretnych województwach lub powiatach. Domyślnie pokaże tylko 50 pierwszych trafień.

Ta sama mapa pokazuje 495 miejscowości i przysiółków, które zaczynają się na "Szcz". Niestety, nie potrafi pokazać miejscowości z "szcz" w środku nazwy.
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2021, 17:26 Romal »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 30 Gru 2021, 12:16 »
Bardzo dziękuje za ten wątek, szczególnie Nowe Wsie i SZCZ.
To sie bardzo przydaje jak skręcam do lasu by przejechać 500m i towarzysze patrza na mnie jak na wariata.

Bedzie czym pociągnąc wątek :D:D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Gru 2021, 13:11 »

Decyduje tu po prostu frajda. Ktoś kto jeździ te same dwie pętle niewątpliwie trenuje. I z faktu trenowania wynika taki, nie inny wybór, bo na treningu nie liczą się walory krajobrazowe a wygoda jazdy, czyli przede wszystkim płynność ruchu, mała ilość świateł na trasie, odpowiednie ulokowanie np. podjazdów itd. To podejście do kolarstwa od zupełnie innej strony niż turystyczne, co nie znaczy, że od razu gorsze. Jak komuś śledzenie postępów w czasie treningu sprawia dużą frajdę to czemu nie?

Wiki ostatnio mocno uaktywnił się jeszcze bardziej "złośliwy wirus".
To trenażer i Zwift  :P Wystarczy jedna chmurka na niebie i już "trenują" przed telewizorem  :P

Tylko pytanie ilu z tych co teraz siedzą na trenażerach by jeździło w warunkach zimowych? Bo mi się wydaje, że gdyby nie mieli tych trenażerów to większość by w tym czasie siedziała na kanapach. Oczywiście jest sporo osób co już przeginają z tym więcej siedząc na trenażerze niż na prawdziwym rowerze; niemniej w obecnym zimowym okresie ten trenażer jest ciekawym urozmaiceniem. Bo czasem pogoda za oknem jest tak tragiczna, jak choćby dzisiaj :P

« 30 Gru 2021, 17:39 »
zryty beret ;)
...dziękuję :)

....jedną miejscowość w swoich zbiorach będziemy mieli wspólną...Nowa Wieś Goszczańska !!!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Gru 2021, 18:04 »
Uwaga, nowe miejscowości od 1 stycznia 2022:

1. Pruszcz - w gminie Pruszcz, w powiecie świeckim, w województwie kujawsko-pomorskim;
2. Izbica - w gminie Izbica, w powiecie krasnostawskim, w województwie lubelskim;
3. Lutomiersk - w gminie Lutomiersk, w powiecie pabianickim, w województwie łódzkim;
4. Bolimów - w gminie Bolimów, w powiecie skierniewickim, w województwie łódzkim;
5. Cegłów - w gminie Cegłów, w powiecie mińskim, w województwie mazowieckim;
6. Nowe Miasto - w gminie Nowe Miasto, w powiecie płońskim, w województwie mazowieckim,
7. Jedlnia-Letnisko - w gminie Jedlnia-Letnisko, w powiecie radomskim, w województwie mazowieckim;
8. Iwaniska - w gminie Iwaniska, w powiecie opatowskim, w województwie świętokrzyskim;
9. Olsztyn - w gminie Olsztyn, w powiecie częstochowskim, w województwie śląskim;
10. Kaczory - w gminie Kaczory, w powiecie pilskim, w województwie wielkopolskim.

Żródło: https://www.money.pl/gospodarka/nowe-miasta-w-polsce-od-2022-roku-zmiany-dotkna-80-tysiecy-polakow-lista-6719574652013408a.html%3famp=1

« 30 Gru 2021, 18:23 »
pojedziesz 2x?

...nie wykluczam  :)....ale skupiam się na tym aby być przynajmniej raz ....bo kilka mi ubyło...a to zmienili nazwę z SZCZEKACZKA na ...https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzeziny_Nowe
..lub znikają całkowicie...jak AGNIESZCZYN...https://nto.pl/agnieszczyn-w-gminie-krapkowice-znika-ze-spisu-polskich-miejscowosci/ar/c8-15369838

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Gru 2021, 19:18 »

Uwaga, nowe miejscowości od 1 stycznia 2022:

Miałeś na myśli nowe miasta.
Lutomiersk odzyskuje prawa miejskie. To bardzo stary ośrodek osadniczy. Jeden z najstarszych w rejonie łódzkim. Prawa miejskie miał już od 1270 roku. Było to miasto szlacheckie. W XV wieku wzniesiono zamek obronny (inkorporowany w obręb klasztoru) Obecnie najcenniejszy jest klasztor z XVII w. Salezjanów. Lutomiersk ma obecnie 8,7 tys. mieszkańców.

Ps Edit=poprawiono literówkę
« Ostatnia zmiana: 31 Gru 2021, 08:53 Król Julian »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 31 Gru 2021, 00:20 »
Lutomierska odzyskuje prawa miejskie. (...) Lutomierska ma obecnie 8,7 tys. mieszkańców.

Dlaczego użyłeś formy żeńskiej? Zawsze słyszałem "ten" Lutomiersk. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum