Autor Wątek: ZaliczMiejscowość :D  (Przeczytany 44545 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: ZaliczMiejscowość :D
« 5 Lut 2022, 19:33 »
Wszelkie metody zwiększające atrakcyjność i motywację do jazdy są jak najbardziej wskazane. Widzę  to po sobie. Moim celem od grudnia ub. roku są remizy OSP (potwierdzone fotką). W ten sposób teren wokół komina który przez ponad 20 lat zjechałem i poznałem aż do znudzenia stał się nagle bardzo atrakcyjny. Trafiam do miejsc, które w jakiś sposób omijałem. Do tego dochodzi praca domowa z wyszukiwaniem jednostek straży a później szukanie obiektów na mapie żeby nie błądzić. Bawię się przy tym doskonale. Stan na dziś to 139 na ponad 1400 w moim województwie. Poza województwem to będę to robił bardziej okazjonalnie
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 51%]

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 5 Lut 2022, 19:48 »
Wszelkie metody zwiększające atrakcyjność i motywację do jazdy są jak najbardziej wskazane. Widzę  to po sobie. Moim celem od grudnia ub. roku są remizy OSP (potwierdzone fotką). W ten sposób teren wokół komina który przez ponad 20 lat zjechałem i poznałem aż do znudzenia stał się nagle bardzo atrakcyjny. Trafiam do miejsc, które w jakiś sposób omijałem. Do tego dochodzi praca domowa z wyszukiwaniem jednostek straży a później szukanie obiektów na mapie żeby nie błądzić. Bawię się przy tym doskonale. Stan na dziś to 139 na ponad 1400 w moim województwie. Poza województwem to będę to robił bardziej okazjonalnie

Dla mnie bomba. Fajna jest taka pasja, która wyzwala tyle emocji... Ktoś kiedyś pisał, że chce odwiedzić wszystkie miejscowości Nowa Wieś... Albo Stara, nie pamiętam... Może jak skończy Nową to zacznie Starą  :icon_smile2:
Ja jestem ze Sławna (ZSL). Miejscowości Sławno jest 10 w Polsce. W różnych województwach tak odległych jak Łódzkie, czy Podlaskie. Postanowiłem je objechać rowerem. Kiedyś już to zrobiłem, ale tak połowicznie. Dłuższe odcinki pokonywałem pociągami. Tak czy inaczej, wyszło 850 km. Kiedyś to powtórzę, ale już w 100% rowerem.
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2022, 20:32 TripRider »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 5 Lut 2022, 22:41 »
W ten sposób teren wokół komina który przez ponad 20 lat zjechałem i poznałem aż do znudzenia stał się nagle bardzo atrakcyjny.

U mnie w podobny sposób zadziałało odkrycie squadratinhos. :-)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 6 Lut 2022, 14:49 »
Ja od jakichś 2 lat zaliczam stare zapomniane cmentarze, których u mnie jest mnóstwo rozsianych po polach i lasach. A od niedawna kwadraty, zainspirowany przedmówcą. Nawet w swoim niedużym mieście można odkryć wiele zakamarków gdzie nigdy wcześniej nie byłem. Wszystkie wioski w powiecie zaliczone, ulice w mieście także.
https://umap.openstreetmap.fr/pl/map/cmentarze_607019#9/53.6137/22.2616 na niebiesko te do tej pory zaliczone.

« 7 Lut 2022, 17:48 »
Ciekawe. Mnie osobiście cmentarze nieco przerażają. Pewnie dlatego, że wiążą się ze śmiercią... Jeszcze oglądać to obejrzę, ale żeby np. robić fotki na pamiątkę to już nie...

W moich okolicach znalazłbyś pewnie takich pełno, tylko poniemieckich i ewangelickich.

Jak kiedyś zbiorę wszystkie gminy  ;D to może wezmę się za wszystkie LEŚNICTWA. To byłoby klimatyczne. Gravelem, albo MTB po lasach. Samo zdrowie.

« 8 Lut 2022, 11:08 »
Tak, cmentarze są ewangelickie, sprzed wojny. Mieli inny zwyczaj już katolicy grzebania zmarłych w pobliżu miejscowości. Stąd ten ogrom rozsianych po okolicy cmentarzy, czasem bogaci mieli swoje prywatne, są miejsca gdzie w okolicy jednej wsi są 3-4. Oprócz zwiedzania, dokumentowania zdjęciami dodaję je też do map Google i OSM.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Lut 2022, 13:18 »
Oprócz zwiedzania, dokumentowania zdjęciami dodaję je też do map Google i OSM.
Bardzo Ci się to chwali

« 23 Lut 2022, 18:53 »
[...]
https://umap.openstreetmap.fr/pl/map/cmentarze_607019#9/53.6137/22.2616
[...]

Może to banalne, ale jak w OSM stworzyć taką własną mapę?
W Google wiem. W OSM klikam, klikam i nie mogę ogarnąć...

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 24 Lut 2022, 21:18 »

Zapraszam do Ostaszewa

« 25 Lut 2022, 11:45 »
[...]
https://umap.openstreetmap.fr/pl/map/cmentarze_607019#9/53.6137/22.2616
[...]

Może to banalne, ale jak w OSM stworzyć taką własną mapę?
W Google wiem. W OSM klikam, klikam i nie mogę ogarnąć...
Umap.openstreetmap.fr załóż konto i możesz sobie różne mapy na podkładzie osm tworzyć

« 25 Lut 2022, 17:05 »
Umap.openstreetmap.fr załóż konto i możesz sobie różne mapy na podkładzie osm tworzyć

Dzięki. Próbowałem przez OSM PL. Nie pomyślałem, ze to może działać akurat (tylko?) na FR.

« 11 Mar 2022, 19:11 »
Wczoraj wybrałem się na lokalną wersję gminobrania, czyli zaliczanie wszystkich miejscowości, osad, przysiółków itp. w moim powiecie. Do tego dołożyłem sobie leśniczówki.

Warunki były średnio sprzyjające, za to pogoda wymarzona.

Nie tylko jeden Kraków jest w Polsce.

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Służby leśne... zbronowały drogę. Nie wiem, nie znam się, więc się wypowiem: to bez sensu...

Gdy już słońce zachodziło to na dobicie jeszcze taka ładna "tareczka".

Generalnie wypad świetny. Pomimo niedogodności zabawę miałem przednią  :D

« 17 Mar 2022, 20:29 »
Kolejne 70 km i 23 miejscówki zaliczone.

Na Pomorzu to wieje...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum