Autor Wątek: Kirgistan - Tadżykistan - Chiny, lipiec 2013  (Przeczytany 1227 razy)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Bilety na samolot kupione. Startujemy 29 czerwca, a wracamy 8 sierpnia.

Czas na konkretne plany. Pierwsze podejście wygląda tak: http://www.bikemap.net/pl/route/2146969-kirgistan-tadzykistan-chiny/#/z6/39.85915,73.83911/terrain

Na pewno jakieś fragmenty będziemy chcieli podjechać lokalnym transportem tak, żeby mieć trochę czasu na otarcie potu z czoła ;)

Wszelkie uwagi cenne i mile widziane.
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Wizy do tadzykistanu i kirgistanu zniesiono poki co.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
że do kirgistanu zniesiono na czas do 30 dni to wiem.

ale do tadżykistanu? skąd taki news?

Lester

• Gość
Obawiam się, że z Chin będziecie jednak musieli zrezygnować. Przejście Kulma Pass, gdzie chcecie przekroczyć granicę z Tadżykistanem, jest tylko teoretycznie otwarte dla turystów, praktycznie jeszcze nikt tego nie uczynił, przynajmniej nie ma o tym żadnej wzmianki w internecie. Polecam śledzić ten wątek, może coś się zmieni do czasu waszego wyjazdu. Jeżeli jednak granica będzie zamknięta, to warto zrobić pętlę po Pamirze - z Sary Tasz Pamir Highway do Alichur, potem odbicie przez Khargush Pass do Doliny Wachańskiej, Khorog, przed Rushan wjazd do doliny rzeki Bartang, powrót na Pamir Highway 20 km na południe od  Kara Kul. Jedynym problemem może być wysoki stan wody w Bartangu - wtedy dolina jest nieprzejezdna, tak było dwa lata temu w sierpniu, gdy tam byliśmy.
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2013, 10:33 Lester »

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Obawiam się, że z Chin będziecie jednak musieli zrezygnować. Przejście Kulma Pass, gdzie chcecie przekroczyć granicę z Tadżykistanem, jest tylko teoretycznie otwarte dla turystów, praktycznie jeszcze nikt tego nie uczynił, przynajmniej nie ma o tym żadnej wzmianki w internecie.
mamy szansę być pierwsi!! :D
Wiem, że to pod znakiem zapytania, ale czytałam, że od 2013 ma być otwarte dla turystów.
no i tu: http://www.pamirs.org/travel.htm

przed Rushan wjazd do doliny rzeki Bartang, powrót na Pamir Highway 20 km na południe od  Kara Kul. Jedynym problemem może być wysoki stan wody w Bartangu - wtedy dolina jest nieprzejezdna, tak było dwa lata temu w sierpniu, gdy tam byliśmy.

O, ta dolina Bartangu wygląda zachęcająco. Zobaczymy, co da się zrobić.
Dziękuję, Lester

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Wg stron MSZ masz rację, do Tadżykistanu potrzeba dalej wiz, a ten kraj nie ma ambasady w Polsce, więc jej uzyskanie jest upierdliwe. Poza tym z tego co kiedyś czytałem do podróżowania po Pamirze potrzeba jeszcze osobnego zezwolenia, tzw. permitu GBAO. Ten najłatwiej uzyskać chyba w Duszanbe, chociaż z Polski chyba też jest to możliwe.

Wizy załatwiamy w Berlinie - 50 euro trzydziestodniowa (można też w Wiedniu - jest trochę drożej 65 euro), do 2 tygodni oczekiwanie. We wniosku wizowym trzeba podać rejony, w których chce się przebywać - wpisując GBAO od razu bez dodatkowych opłat dostajemy permit. Jak to działa w praktyce wkrótce się okaże - dam znać.
Wizę można od ręki uzyskać na lotnisku w Duszanbe, ale załatwienie permitu GBAO trwa do 3 dni (podobno). No i my lecimy do Bishkeku, więc ten wariant odpada.

Kirgistan od zeszłego roku bez wiz dla Polaków.

Lester

• Gość
Jeżeli to nie jest tajemnica, to jakimi liniami i skąd lecicie do Biszkeku ?

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Żadna tajemnica - z Warszawy UIA z przesiadką w Kijowie

Offline andrzej.brandt

w Berlińskiej ambasadzie bez problemu wbijają permit na GBAO - to znacznie efektywniejsze niż długotrwała procedura na miejscu w Dushanbe.

Poza tym tadżycka ambasada w Berlinie jest naprawdę profi - do mnie sami zadzwonili dwukrotnie. Po tym jak paszport do nich dotarł, i tuż po odesłaniu z wizą. Uprzejmie, konkretnie, można się umówić na kontakt mailowy.

Aczkolwiek mam wielką nadzieję, że kwestia wprowadzenia bezwizowego 30 dniowego ruchu turystycznego wzorem Kirgistanu to kwestia najbliższych lat.

Offline andrzej.brandt

Wizę można od ręki uzyskać na lotnisku w Duszanbe, ale załatwienie permitu GBAO trwa do 3 dni (podobno). No i my lecimy do Bishkeku, więc ten wariant odpada.

Wiza typu On Arrival w przypadku Tadżykistanu nie jest już możliwa.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
A to przepraszam, wydawało mi się że do Tadzykistanu tez już zniesiono - było o tym głośno w zeszłym roku czy dwa lata temu, były takie projekty i takie informacje na ruskich stronach - wydawało mi się że już po wszytskim.:) Przepraszam za mylne info.

lecz:
że do kirgistanu zniesiono na czas do 30 dni to wiem.

Chyba jednak jest lepiej:
"W dniu 27.07.2012 r. po oficjalnej publikacji w dzienniku Erkin-Too, w Kirgistanie weszła w życie ustawa znosząca jednostronnie obowiązek wizowy dla obywateli 44 państw, w tym Polski. Ustawa dotyczy posiadaczy wszystkich typów paszportów, obowiązywać będzie do 31 grudnia 2020 r. Ustawa umożliwia pobyt w Kirgistanie bez konieczności uzyskania wizy na czas do 60 dni."

Źródło:
http://almaty.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/zniesienie_wiz_dla_obywateli_polskich_wyjezdzajacych_do_kirgistanu
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2013, 13:16 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
My potrzebujemy dwie wizy: tadżycką i chińską

Można te wizy załatwiać na trzy sposoby:
- osobiście jeździć do ambasad = wycieczki do Berlina i Warszawy po dwa razy, sporo własnego czasu (w chińskiej ambasadzie ponoć potężne kolejki bywają), koszty co prawda najniższe, ale licząc paliwo na przejazdy oszczędności niewielkie
- wysyłać kurierem, co okazuje się całkiem drogie, a do ambasady chińskiej i tak trzeba osobiście, bo kurierem nie przyjmują
- przez firmę wizową - mimo, że trzeba zapłacić za pośrednictwo, to załatwione jest wszystko w najkrótszym czasie, a finansowa różnica okazała się niewielka.

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Nudziło mi się... ;)

zrobiłam sobie stronkę... tak na początek.
http://bikeowo.cba.pl/
Mam nadzieję, że w trakcie wyjazdu uda mi się tu wrzucać w miarę bieżące informacje

Offline andrzej.brandt

super marg! mam nadzieję, że będzie, w miarę sposobności, aktualizowana.

ps. 39 dni na 3600 km! ostro!;)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Trącę trochę w tym wątku,nasze oczekiwania  powoli się spełniają, właśnie w czwartek dzwonili do Nas że wizy do Tadżykistanu i Chin mamy załatwione.Teraz pozostało odliczać dni i godziny do odlotu.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum