Autor Wątek: Gdzie zaplatacie koła?  (Przeczytany 1407 razy)

Offline Mężczyzna wytumaje

• Miasto: Bognor Regis
  • Na forum od: 01.04.2013
    • slomianykapelusz.pl
Gdzie zaplatacie koła?
« 26 Maj 2013, 17:55 »
Witam,
potrzebuje dobrze zaplecione koło, które ma wytrzymać bezdroża Pamiru. Kiedyś na forum(nie jejstem pewien czy tym) ktoś z Was polecał serwis, który naprawdę dobrze zaplótł mu koła. Możecie przypomnieć albo polecić znane i sprawdzone punkty?
Pozdrawiam
Jakby nie bolało,  to by każdy chciał.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Gdzie zaplatacie koła?
« 26 Maj 2013, 18:04 »
Ja zaplatam u siebie w domu i nie narzekam :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Maj 2013, 18:07 »
true, dużo cierpliwości, dobry kluczyk i można zdziałać cuda.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 26 Maj 2013, 18:14 »
Znam 3: Jeden w Bułgarii, drugi w Macedonii a trzeci na Grochowie.

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 26 Maj 2013, 18:30 »
Wytumaje, naucz się sam zaplatać, może Ci się przydać na trasie.
Sam sobie zaplatam, jak jest potrzeba, i nie narzekam. Zalety? Przestały mi pękać szprychy i wiem, że do koła są szprychy różnych długości, zabieram po kilka na trasę i mam o odrobinę stresu mniej. ;-)

Offline Mężczyzna wytumaje

• Miasto: Bognor Regis
  • Na forum od: 01.04.2013
    • slomianykapelusz.pl
« 26 Maj 2013, 19:25 »
obawiałem się tych odpowiedzi o własnoręczne zaplatanie kół. ale chyba trzeba będzie spróbować ;P
Jakby nie bolało,  to by każdy chciał.

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 26 Maj 2013, 20:18 »
Nie czaj się, poćwicz. To dla Twojego zdrowia. ;-)
I jak będziesz jechał, weź po dwie szprychy każdego rodzaju, razem prawdopodobnie 4 rodzaje, czyli 8 sztuk.
Zdarzało mi się przejechać 50 km i  bardzo żałować, że nie mam szprychy ze sobą, poszły pod obciążeniem od razu dwie, zresztą zazwyczaj strzelają dwie na raz. Teraz mam kluczyk, gdy mam wątpliwości, sprawdzam czy nie są jakieś zbyt napięte i nawet na odrobinie krzywej feldze da się dojechać.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 26 Maj 2013, 20:24 »
Idź do porządnego mechanika, zapleć koła na dobrych częściach i praktycznie zapomnij o problemie.
Samodzielnie (po raz pierwszy) można zaplatać koła do roweru, od którego nie zależy zbyt wiele, na taką wyprawę lepiej zlecic to człowiekowi, który się na tym zna.
A wzięcie zapasowych szprych raczej nie zaszkodzi, choć te porządne nie pękają zbyt często same z siebie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 26 Maj 2013, 21:50 »
Idź do porządnego mechanika, zapleć koła na dobrych częściach i praktycznie zapomnij o problemie.Samodzielnie (po raz pierwszy) można zaplatać koła do roweru, od którego nie zależy zbyt wiele, na taką wyprawę lepiej zlecic to człowiekowi, który się na tym zna.

Jestem tego samego zdania. Koła robię w Harfie we Wrocławiu (autoryzowany serwis Mavic'a), a w Krakowie robiłem w polecanym w kwestii kół "Cyclo-centrum". NIGDY nie pękła mi szprycha czy wyrwało nypla z obręczy. Fachowy zaplot to wg mnie podstawa. Już nawet nie wożę zapasowych szprych :)
Jeżdżę aby jeść.

Offline ironin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 18.10.2010
« 26 Maj 2013, 22:55 »
A ja bardzo chętnie spróbowałbym zapleść nowe koła i nawet zacząłem się do tego przymierzać, ale niestety nie mogę przeskoczyć problemu doboru długości szprych.

ironin 
Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru.
Robert A. Wilson

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 26 Maj 2013, 22:58 »
Polecam kalkulator na stronie DT.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 26 Maj 2013, 23:05 »
Ja uważam dokładnie odwrotnie w kwestii zaplatania, tzn. na europejskie szlaki to można zlecić zaplecenie mechanikowi (albo wręcz kupić gotowca bez wnikania w detale). Natomiast na wyprawy w miejsca, gdzie o dobre części i serwis trudno, to wolałbym mieć koło albo zaplecione przez siebie, albo co najmniej mieć w tym doświadczenie. Dokładnie tak postąpił emes i mu ta nauka się przydała.
Jeśli naprawdę nie umiesz, nie masz chęci, czas goni itp. to znajdź mechanika, dokup szprych i przećwicz odkręcanie kasety z koła i upewnij się, że masz dobry klucz do nypli. W razie awarii raczej sobie poradzisz i tyle - raczej przy dobrych kołach powinno być wszystko OK, połamanie obręczy to ekstremum, większości osób nie dzieje się nic albo są to drobniejsze usterki więc bez przesady :)

Co do szprych, to dobrym patentem jest zapakowanie ich do sztycy albo kierownicy - nie zajmują miejsca w bagażu a przydają się na tyle rzadko, że takie "dziwne" miejsce nie stanowi większego problemu.

Offline ironin

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 18.10.2010
« 26 Maj 2013, 23:26 »
Polecam kalkulator na stronie DT.
Dzięki Daniel, sprawdzę. Próbowałem SpokeMan, ale niestety niema w spisie obręczy i piast, jakie chciałbym mieć w nowych kołach.

Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru.
Robert A. Wilson

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 26 Maj 2013, 23:34 »
Ja jakbym sam zaplótł koło , to bez problemu mógłbym jeździć po schodach , bo by wyszły kwadratowe  ;D

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 26 Maj 2013, 23:36 »
Kalkulatory często nie mają w bazie wybranych przez nas części, ale potrzebne nam dane zazwyczaj dostępne są w katalogach producenta.
Z tym, że zaokrąglać długości należy zawsze w górę, a nawet wziąć rozmiar większe (weryfikowałem wyniki u mechanika i tak mi poradził).
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum