Autor Wątek: Rower do wszystkiego :O  (Przeczytany 557 razy)

Opis: transformers turystyk, mtb, szosa ideał

dawkun

• Gość
Rower do wszystkiego :O
« 28 Maj 2013, 13:22 »
Witam, od dłuższego czasu jeżdżę na starym Giancie (HCM-1 carbon z amorem Rock Shox Judy z 1998) po tacie. Rama 20 cali.

W tym roku jadę do pracy na wakacje do Norwegii i wpadł mi do głowy pomysł na zakup roweru przystosowanego do moich różnych potrzeb i pomysłów.

Oto punkty, które musi spełniać:
- być bezawaryjnym (jak najmniej niespodzianek)
- być na tyle wytrzymalym, by np. rama nie pierdyknęła podczas dalszej podróży
- zachowac przy tym jak najmniejsza wagę

Chodzi mi o rower MTB 29er do którego dokupie różne części i akcesoria by go modyfikować (TRANSFORMERS xD) w zależności na co miałbym ochotę, wstępnie pomyślałem o takich cześciach:
MTB -> Szosa:
- komplet kół z oponami szosowymi
- widelec
- kierownica szosowa

MTB -> turystyk (amor zostaje, najlepiej taki z blokadą)
- siodełko wygodne
- wyższa kiermana, by była wygodniejsza postawa.
- opony turystyczne (takie pomiędzy szosą a mtb i z wkładką antyprzebiciową i dętkami FOSSa)
- bagażnik tylny (+ torba)
- bagaznik przedni (+ torba)

tutaj zastanawiam się nad koszami na bidon i torbami, widziałem takie spore torby które montowało się w ramie, albo adaptery na kosze za siodełkiem, adapter na kosz na sztycy itd. jak policzyłem to 5 koszy można mieć (2 za siodlem, 2 na ramie, 1 na sztycy)

Akcesoria ogólne (do każdej wersji)
- dobre, lekkie kosze, które przede wszystkim dobrze trzymają pićku :D
- porządne oświetlenie

Zależnie od tego ile uda mi się zarobić za granicą to albo rower za ok.. 5tys. albo taki za ok. 15tys. - raz się żyje, a starczy już na zawsze :D

Do czego bym go używał?:
do jazdy po szutrze, lesie, górkach w wersji MTB
do jazdy szosowej
na dłuższe wyprawy - zawsze marzyłem by polecieć sobie na rowerze do Grecji, Hiszpanii i gdzie tylko mam ochotę :D naturalnie stopniowo się przygotowując, najpierw krótsze wyprawy (100, 200, 300, 500, 800 km) po polsce

Teraz coś o mnie;
20 lat
182 wzrostu
Nogi od str wewnętrznej jakieś 87cm
Rozpiętość rąk (wraz z plecami) 181cm
ok 66kg wagi

Zastanawiam się więc jaki i z czego rower byłby najlepszy, rama i osprzet TYTAN? aluminium?, bo carbon słyszałem, ze potrafi strzelić w najmniej oczekiwanej chwili. Czy lepiej składać czy jest jakiś gotowy ideał, jakie kosze, jakie koła, jaki amor itd. itp. ogarniam rowery tylko troche, potrafie swój rozkręcić, umyć i skręcić i działa (z pomocą internetu).

Przydadzą się też porady co zamontować na dalsze podróże, ile koszy na bidon, jakie torby, bo jak napakuje wszystko co znajdę to będę mieć tego sporo... pewnie więcej niżby wystarczyło. 4l itry napoju w rowerze to chyba za dużo xDD a jeszcze camelbag na plecy wsadzić 3l to juz wgl.

Prosze o wszelkie porady ,wszak jadę 13-ego czerwca i wracam gdzieś we wrześniu to już bym wiedział na co polować :)

Dzięki

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odp: Rower do wszystkiego :O
« 28 Maj 2013, 15:17 »
Pierwszy raz widzę takie wymagania, że aż nie wiem co polecić...  :o
... jednak spróbuję :)
Może coś z tego?

http://www.secesja.pl/do/cat/rowery29/Rowery29

Mam słabość do GHOSTa ;)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Maj 2013, 15:47 »
Takie rowery to tylko w Erze :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 28 Maj 2013, 15:50 »
Gdybyś był dwa lata temu na zlocie w Radocynie, to mógłbyś sobie obejrzeć takie rowerki, którymi ludzie przyjechali na zlot. Wybór był.
Proponuję spotkać się z ludźmi na takich zlotach, zjazdach, wyjazdach w góry. Przymierzysz, zobaczysz, porozmawiasz, będziesz wiedział co Ci się podoba.

Mnie osobiście chodzi po głowie rower afrykański. Oglądałem na filmie i jestem cichym wielbicielem tego wynalazku, chciałbym sobie kiedyś taki wystrugać. Koła pełne szerokie z drewna, obicie kół z opon, ośka i na niej jebutne łożyska, ławeczka do stania na sprężynie. Podobno jeżdżą na tym z górki z obciążeniem nawet 120 kg z prędkością do 80 km/h. Jeżdżą wszędzie, po piachu, po błocie, po kamieniach. Pupa nie boli, bo się stoi, nogi odpoczywają, gdy się prowadzi pod górkę. Coś dla Ciebie! Spełnia prawie wszystkie warunki. ;-)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 28 Maj 2013, 18:46 »
Roweru spełniającego wszystkie wymagania chyba nie ma więc popatrz sobie na rower Surly Troll - tam można pokombinować co nieco ;-)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 28 Maj 2013, 20:17 »
Sugeruje dwa rowery:
- zwykły góral
- trekking ze sztywnym widelcem.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum