Autor Wątek: Pakowanie, czyli o wyższości dwóch sakw nad czterema i odwrotnie  (Przeczytany 2965 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Worek ma tę zaletę, że jest o jakieś dwa kilo lżejszy i 400PLN tańszy niż sakwy+lowrider.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
ale ma też tą wadę, że ogranicza w pewien sposób dostęp do sakw, ciężar leży wysoko, a rower nie jest tak stabilny jak z lowriderem.

ja w sakwach wożę np śpiwór, który z racji rozmiaru [XL] i faktu, że jest syntetykiem zajmuje bardzo dużo miejsca. dla mnie pakowanie się w 4 sakwy jest rozsądne, pomaga utrzymać porządek, daje komfort. jak jadę na 2 sakwy które są wypchane po brzegi to każdorazowo znalezienie czegoś, wyjęcie innych przedmiotów zajmuje sporo czasu i doprowadza mnie do szewskiej pasji.

dlatego nie widzę nic dziwnego w pakowaniu w 4 sakwy, zwłaszcza że yoshko podkreślał, że nie są wypchane po brzegi, wręcz przeciwnie. potem jak się kupi na wieczór 2-3 butelki wody, symboliczne 6 browarów i coś do żarcia to nie ma problemu z zapakowaniem tego.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
z workiem na górę nie ma problemu z dostępem do sakw, o ile leży on wzdłuż. 2 dodatkowe sakwy + lowrider z powietrza nie są. Mniej sakw to też bardziej rozsądne pakowanie, bo nie weźmiesz tylu niepotrzebnych rzeczy ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
to zależy też od rozmiaru worka. ja kupiłem trochę za duży, wzdłuż nie wlezie chyba.

co do pakowania to indywidualna sprawa, podobnie zresztą jak wybór 2 kontra 4 sakwy. jak ma się ciuchy rozmiary XL i XXL to też ciężej zmieścić się w 2 sakwach niż w 4 ;-) do tego ja np wolę wozić ze sobą żarcie niż ciągle zatrzymywać się przy sklepie. z tego co widać na zdjęciu yoshko zabrał ze sobą paczkę makaronu, zupki i kaszki. a to przecież też miejsce zajmuje.

każdy woli co innego, ja na ponad 2 tygodniowy wyjazd też pewnie wziąłbym 4 sakwy. dziwi mnie tylko takie ogólne zaskoczenie, że jak to tak na 4 sakwy można jeździć ;-)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
ciężar leży wysoko, a rower nie jest tak stabilny jak z lowriderem.
Ja w worku wożę tylko karimaty dwie więc nie ma problemu.

ja w sakwach wożę np śpiwór, który z racji rozmiaru [XL] i faktu, że jest syntetykiem zajmuje bardzo dużo miejsca.
Jakbyś miał dodatkowe 400PLN to byś sobie kupił mały i lekki śpiwór puchowy :)

jak jadę na 2 sakwy które są wypchane po brzegi to każdorazowo znalezienie czegoś, wyjęcie innych przedmiotów zajmuje sporo czasu i doprowadza mnie do szewskiej pasji.
Ja zaczęłem pakować się w takie worki:
http://www.decathlon.pl/torba-light-id_8207285.html
radykalnie ułatwiają utrzymanie porządku

symboliczne 6 browarów
Ten argument do mnie przemawia ale przeliczyłem 400 na 1 litrowe Żigulowskie i przemówiło to do mnie bardziej.

Mniej sakw to też bardziej rozsądne pakowanie, bo nie weźmiesz tylu niepotrzebnych rzeczy ;)
Amen

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
przednie sakwy to też zwiększony opór powietrza - IMO wbrew pozorom wcale wyczuwalna w szybszej jeździe różnica

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Eee, tam.
Cztery sakwy wyglądają bardziej pro :) I faktycznie jest znacznie wygodniej, łatwiej wszystko znaleźć to co jest potrzebne.

jak hel nie teraz to nigdy :D
A. Jak już nigdy nie chcesz przyjechać do Trójmiasta.. To może skorzystaj z usług tramwaju wodnego? Będzie dużo gmin i dużo promów  :P
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Ja zaczęłem pakować się w takie worki:
http://www.decathlon.pl/torba-light-id_8207285.html
radykalnie ułatwiają utrzymanie porządku

My z jacem mamy w tym samym celu takie siatki do prania w pralce (były np kiedyś w Lidlu niedrogo, kiedyś jesczez gdzies tam na allegro)- nie kisi się jak w workach foliowych np. i poza tym od razu widac co jest w środku. No i lekkie są.
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2013, 14:13 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Jakbyś miał dodatkowe 400PLN to byś sobie kupił mały i lekki śpiwór puchowy :)

no to trochę jednak manipulujesz. mi np lowrider i małe sakwy był przydatne, więc je mam - małe sakwy używam na miasto, poza tym na potrzebowałem na miesięcznej wyprawie i mam nadzieję odbyć kolejne, być może i dłuższe gdzie również będą niezbędne. więc w moim wypadku śpiwór nie dodatkowe 400 zł a dodatkowe 800 zł.

nie neguję, 2 sakwy i wór finansowo wychodzi dużo taniej. z 4 za to dużo bardziej wygodnie i komfortowo. skoro w moim przypadku finanse nie mają znaczenia bo mam cały ekwipunek i nie jestem ultralajtowcem, to wybieram komfort i 4 sakwy.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
My z jacem mamy w tym samym celu takie siatki do prania w pralce (były np kiedyś w Lidlu niedrogo, kiedyś jesczez gdzies tam na allegro)- nie kisi się jak w workach foliowych np. i poza tym od razu widac co jest w środku. No i lekkie są.

Przeszukałem internet w poszukiwaniu takich siatek, najlepsze (najtańsze) co znalazłem to worki Deutera.
http://www.carpathia.com.pl/p814,worek-mesh-sack-deuter.html

Chętnie nabyłbym te z Lidla, ale akurat nie ma ;) Co ciekawe podobny produkt ma też Ortlieb, siatki przypinane do sakw (na mokre ręczniki, buty, kask itp.). Patent niezły, cena oczywiście wręcz odwrotnie.

http://www.bikebagshop.com/ortlieb-mesh-pocket-p-1755.html

• Użytkownik forum
vilqu, jacek kiedyś szukał na allegro i tam sie doszukał. Jakieś za grosze, przeciez bez przesady!

jakieś dosłownie  do prania pończoch czy czego tam delikatnego:)

Edit: te z Lidla były na zamki (pewnie za jakiś czas sie popsują), te z allegro ściągane sznurkiem.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Allegro oczywiście pieczołowicie przeszukałem i nic odpowiedniego właśnie nie znalazłem, zapewne przed następnym wyjazdem (w lipcu) ponowię akcję. Na razie do segregacji klamotów używam głównie woreczków strunowych ISTAD z Ikei.

Edit. Czegoś takiego właśnie szukałem, dzięki :)
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2013, 14:50 vilqu »

• Użytkownik forum
Może inaczej sobie te worki-siatki wyobrażamy?

Ja miałam na mysli takie:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=worki+do+prania

Po 2 wyjazdach miesięcznych i kilkunastu parodniowych oczywiscie mi sie podarł jeden czy dwa. Ale co z tego?:) leciutkie, można łatwo wyprać, i wyschnie szybko. No i brudne ciuchy się w tym nie zakiszą...

Edit: Proszę! jeżeli dzieki to do mnie.;)
I sorry Joszko za offtopowanie w Twoim temacie.
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2013, 14:53 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
A po co właściwie takie worki do prania kupować do rzeczy wewnątrz sakw? Ja używam większych "jednorazówek" ze sklepu i działa, a do tego kosztuje nic albo bardzo-bardzo mało. Kieszeń zewnętrzną to nawet rozumiem, choć nie bardzo widzę takową u siebie ;-)

• Użytkownik forum
Chester, na krótko foliówki sa dla mnie okej, jednak na dłużej ciuchy, zapocone, niedokładnie wyprane, brudne itp po prostu się zakiszą w foliówce. No i przez siatke widać co się ma. Co kto lubi, nikomu nie mówie że te siatki to jedyne najlepsze rozwiązanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum