Ankieta

Ile Cię kosztował dzień wyprawy?

0 - 5 zł
1 (2.6%)
5 - 10 zł
1 (2.6%)
10 - 15 zł
3 (7.9%)
15 - 20 zł
9 (23.7%)
20 - 30 zł
14 (36.8%)
30 - 40 zł
5 (13.2%)
40 - 60 zł
4 (10.5%)
więcej niż 60 zł
1 (2.6%)

Głosów w sumie: 25

Głosowanie skończone: 22 Lut 2009, 11:13

Autor Wątek: Pieniadze - ile to wszystko kosztuje?  (Przeczytany 9217 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Pieniadze - ile to wszystko kosztuje?
« 22 Lut 2009, 11:13 »
Tak z ciekawosci, licze na prawdziwe odpowiedzi w ankiecie.

Ile Was kosztuje srednio dzien wyprawy? W calym koszcie wyprawy prosze o pominiecie przejazdow/przelotow. Same koszty zwiazane z 'życiem', tj: jedzenie, spanie, części zapasowe (a nóż braknie), pamiątki ( :mrgreen: ) itp itd.

Zaczne pierwszy zeby troche hm, chyba zawstydzic co po niektórych :D

wyprawa 26 dniowa: bielsko - wieden - wenecja - genua - marsylia - berno - praga - jelenia gora
czyli jak widac tzw 'drogi zachod'. Spalismy 3 krotnie na plebanii (za darmo :D), poza tym zawsze na dziko pod namiotem (czyli tez za darmo)
laczny koszt wyprawy dla jednej osoby zamknal sie w 500zl

500zl/26dni = 19,24 zl za dzien

jak sie ma sprawa ze sponsorami? czy można pozyskać jakąś pomoc na tak nie-ekstremalne wyprawy ?  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Lut 2009, 12:50 »
Odpowiadam: nie wiem, nie liczyłem
Nie. Zapomnij o sponsoringu.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 22 Lut 2009, 13:43 »
francja 2007 - 42 dni = jakies ok.20zł dziennie, w tym koszty wstępów do muzeów, spanie na dziko i na gospodarza, wyżywienie własne.
norge 2008 - 45 dni = ok. 18 zł dziennie, reszta jak wyżej.
Nam udało się uzyskać sponsoring od naszego miasta, dokładnie Biuro Promocji Zakopanego, jeśli chodzi o jakieś firmy to też próbowaliśmy ale bardzo ciężko. Ogólnie to bardzo mozolna sprawa i często wysiłki do niczego nie prowadzą. Jeśli ktoś chce się w to bawić musi mieć duuuuuuużo cierpliwości :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
« 22 Lut 2009, 19:02 »
Może warto było by też wziąć pod uwagę ile wyniosły koszty przed wyruszeniem, bo domyślam sie, że co nieco zabieraliście z kraju i nie wszystko trzeba było kupić w czasie wyprawy co zmniejszyło dzienną stawkę. Przy okazji miałbym pytanie w co zabezpieczacie się przed wyprawą(jedzenie, odzywki czy inne rzeczy które są potrzebne żeby oszczędzić w trasie)

Offline igorc

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2009
    • http://www.cyklotur.com/x_C_X__P_ONAS.html?PZTA=0
« 24 Lut 2009, 21:22 »
Pytanie ile kosztuje jeden dzień wyprawy moim zdaniem ma taki sam sens jak pytanie "ile kosztuje samochód". Wiadomo można kupić złoma za kilkaset złotych i super brykę za milion. Wszystko zależy od wybranych opcji jak kraje, sposób nocowania i jedzenia. Z reguły lwią część budżetu zajmują noclegi. Tu można dużo zaoszczędzić śpiąc na dziko lub u ludzi.

moja pasja to:  rowery i wyprawy rowerowe

Offline peptek

« 25 Lut 2009, 15:17 »
Czy możecie podać jak wyglądają Wasze chociaż dwa trzy dni żywieniowe? tzn co na śniadanie co na obiad i kolacje łącznie z  odżywkami, napojami, owocami, batonami. Mnie jakoś te wyprawy drogo wychodzą mimo że należę do oszczędnych i nie objadam się delikateskami

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 25 Lut 2009, 15:46 »
U mnie podobnie, jednak 'menu' w dużym stopniu zależy od tego... co jest tanie, smaczne i kaloryczne w danym miejscu :) oczywiście 'zapasy z kraju' też ze sobą wożę (również po uprzednim 'wywiadzie gospodarczym')

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 25 Lut 2009, 16:08 »
Kiedyś, jak jeszcze byłem biednym studentem, pojechaliśmy z kumplem na Dolny Śląsk. On przez trzy tygodnie jadł chleb z serem, a ja chleb z pasztetówką. Rajd był pierwsza klasa, choć do domu wróciło kilka kilogramów obywatela mniej.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 25 Lut 2009, 21:48 »
ja przez 27 dni wydałem +- 300 zł, ale pierwszy tydzień nic do jedzenie nie kupiłem, miałem zapas schabów i kiełbasy :D
co ja wcinałem?
na śniadanie: zazwyczaj to co zostało z ostatniej kolacji, żeby nie tracić rano czasu na gotowanie, kanapki, owsianka, kasza, albo cała masa jadła u gościnnego gospodarza  8)
w ciągu dnia, bo nie urządzałem formalnych obiadków, to czekolada, cukierki, banany i PARÓWKI!  :D
danie główne: były schaby, kiełbasy, klopsy i flaki ze słoika (dostałem, bo sam nie kupuje jadła w słoikach), owsianka, kasza, makaron/kus-kus z różnymi sosami

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 25 Lut 2009, 22:05 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
"nie w tym kraju sklepu!" (Czechy)  :lol: Tam wszędzie hospody, a mało spożywczych

Dwie uwagi:
1. "Sklep" to po czesku piwnica :)
2. Co Ci przeszkadzało nabrać wodę w hospodzie zamiast w spożywczym? :o

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 25 Lut 2009, 22:47 »
Cytat: "Juliusz"
Pisząc hospoda miał zapewne na myśli bary/puby.

Oczywiście. Albo zgoła pohostinectvi :)

Cytat: "Juliusz"
Po pierwsze, woda jest droższa.

Ależ wprost przeciwnie! W barze woda jest za darmo, podczas gdy w sklepach dość często nie ma jej skąd nabrać :)
Po co kupować butelkowaną wodę w Czechach? Kurczę, to nie Czad! :o

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Lut 2009, 11:21 »
moj dzien zywieniowy:
hmmm
zupka chinska (najlepiej na kazdy posilek :D pozywne, tanie, lekkie i nie ma w tym nic niezdrowego!!) , duuuzo chleba z maslem orzechowym (najwiekszy power :D), dzemem, jakas wedlina (mielonka z tesco), pomidorem, serek brie (lol), 'jogurt' kilogramowy, ew naturalny...
owoce
1-2 razy dziennie makaron z przetartymi pomidorami (bardzo taeni, pozywne i smaczne :D zarcie), ew z dzemem [;
czasem jakies ciasto za 1 euro....

ogolnie to co jest gdzies tanie

+ wodka - Kraniczanka - najlepsza bo dobra i tania :D:D

ogolnie mnie wychodzila dzienna porcja kalorii okolo 15-20k. wiem, duuuzo..... :D:D
a i tak na  miesiecznej wyprawie schudlem jakies 5kg [;
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline peptek

« 26 Lut 2009, 14:58 »
i super poradnik sie zrobił z tego tematu :D U mnie bywa tak: śniadanie to jakies kaszki, chlebek z dzemem, czekoladką czy innym smarowidłem, pasztecikiem czy czyms z foremki, Obiad to puree, makarony z gulaszami, risotto czy innymi torebkowo-foremkowo mięsnymi daniami, zupka chińska, Kolacje to chleb ze smarowidłami, gorące kubki, coś z foremki np mielonka, gulasz. Między tymi posiłkami batony, tabletki z witaminkami, jakis owoc staram się codziennie wciągnąć, orzeszki, duzo wody i jakieś plussze, redpulsy tzn coś z tauryną i kofeiną(w tabletkach do rozpuszczenia)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 26 Lut 2009, 15:32 »
Jak to? W "chińszczyźnie" nie ma nic nie zdrowego?! I to pożywne jest?! Stary, to o jakich ty zupkach piszesz?! Bo te wszystkie to jest kompletna "tablica Mendelejewa" i w ogóle nie pożywne- chyba, że wwalisz tam całą mielonkę... :shock:

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 26 Lut 2009, 15:47 »
Cytat: "rafalb"
Jak to? W "chińszczyźnie" nie ma nic nie zdrowego?! I to pożywne jest?! Stary, to o jakich ty zupkach piszesz?! Bo te wszystkie to jest kompletna "tablica Mendelejewa" i w ogóle nie pożywne- chyba, że wwalisz tam całą mielonkę...

Różne ludzie mają nałogi. Jedni palą, inni piją, a ja i Waxmund spożywamy zupki chińskie. Musisz nam wybaczyć :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum