Autor Wątek: Wymiana suportu ??  (Przeczytany 4044 razy)

Offline Mężczyzna Adamsiuuu

• Miasto: Września
  • Na forum od: 09.11.2012
Wymiana suportu ??
« 30 Maj 2013, 21:11 »
Witam,
zastanawiam się nad wymianą suportu, ponieważ jadąc i mocniej naciskając na pedał lewą nogą słyszę stukanie w okolicach suportu, z prawej strony tego nie ma. Myślę jednak, że to wina zużytego już suportu, chociaż wymieniałem go już w zeszłym sezonie i nie zrobiłem na nim więcej niż 2000km, a rower zazwyczaj myję mokrą scierką rzadko się zdarzy abym pryskał go z węża czy jeździł gdzieś zanurzony do suportu co wyklucza dostanie się tam wody i ewentualne wypłukanie smaru.
Teraz pytanie, jak sprawdzić jaki suport potrzebuję? Jak go zmierzyć, aby zamówić na allegro odpowiedni. Ten co został założony w zeszlym roku wystaje z prawej strony jakieś 5 może 7mm czego wcześniej nie bylo ;/
Jakieś porady, sugestie ?
Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Wymiana suportu ??
« 30 Maj 2013, 21:18 »
Wykręć wyczyść, daj trochę smaru miedzianego, co by się nie zapiekało. Jak nie ma luzów, to możesz się przyzwyczaić.

Sprawdzałeś, czy to aby nie pedał?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Maj 2013, 21:22 »
jedyna metoda, żeby zmierzyć suport to zdjąć korby. Jeśli masz suwmiarkę to nią sprawdzisz długość. Jeśli nie masz to na obudowie suportu będzie napisane (po wyjęciu).

Niestety suporty wymieniam dużo częściej niż łańcuchy, wyjątkowa kaszanka w tym temacie panuje. Poleci ktoś coś co wytrzyma te 10k km?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Maj 2013, 22:33 »
Mialem takie stukanie, wymienilem suport, stukanie zostalo. Winnym byl pedal  ;)

Odkrec pedaly od korb, korby od suportu i suport z ramy, a potem skrec wszystko raz jeszcze, naprawde mocno, okreciwszy gwinty tasma teflonowa (taka do rur) i przesmarowawszy pasta miedziana zeby sie nie zapieklo, albo chocby zwyklym smarem.

(Moim zdaniem po 2000km nie mial prawa ci pasc, chyba ze to jakis straszny dziadzioch)

blondas

• Gość
« 31 Maj 2013, 05:49 »
Niestety suporty wymieniam dużo częściej niż łańcuchy, wyjątkowa kaszanka w tym temacie panuje. Poleci ktoś coś co wytrzyma te 10k km?
A jakiego suportu szukasz, ISIS, kwadrat, octalink ? Zazwyczaj jest to kwestia producenta i czasem ceny. W zimowym rowerze mam starego STX na kwadrat i od 1997 roku jeszcze go nie dotknąłem. Kiedyś robili lepsze części :(

Odkrec pedaly od korb, korby od suportu i suport z ramy, a potem skrec wszystko raz jeszcze, naprawde mocno, okreciwszy gwinty tasma teflonowa (taka do rur) i przesmarowawszy pasta miedziana zeby sie nie zapieklo, albo chocby zwyklym smarem.
O pomyśle z taśma teflonową jeszcze nie słyszałem. Czemu ma to służyć?

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 31 Maj 2013, 08:36 »
Zapobiega chrzęstom i zgrzytom w gwintach - potrafi wyciszyć uparte napędy:

https://www.google.ie/search?q=bottom+bracket+plumbers+tape&oq=bottom+bracket+plumbers+tape

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 31 Maj 2013, 08:37 »
Poleci ktoś coś co wytrzyma te 10k km?

SKF, BAS-600
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• blog podróżniczy
« 31 Maj 2013, 11:52 »

A jakiego suportu szukasz, ISIS, kwadrat, octalink ? Zazwyczaj jest to kwestia producenta i czasem ceny. W zimowym rowerze mam starego STX na kwadrat i od 1997 roku jeszcze go nie dotknąłem. Kiedyś robili lepsze części
kwadrat, niestety na rynku jest posucha w temacie. Albo tanie dziadostwo, albo sprzęt przekraczający cenę korby (phil woods i przytoczony SKF). Po przejechaniu 8k km w zasadzie wyjmowałem suport w kawałkach. Wsadziłem niedawno nowy do wyprawówki, nie przejechał nawet 3k km i już strzela.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 31 Maj 2013, 11:55 »
A BB-UN55? Mialem kupic SKF, w koncu zdecydowalem sie na 8x tansze shimano i poki co (2k) kreci sie jak zloto.

• blog podróżniczy
« 31 Maj 2013, 12:04 »
droższego shimano jeszcze nie próbowałem, nigdy nie było na stanie gdy brałem coś zbiorczo :P
Będę jeszcze próbował wkładów FSA i Tecora (stery tej firmy są bardzo dobre).

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 31 Maj 2013, 12:15 »
Jeżeli wymieniasz suport co kilka tys. km, to może problem jest gdzie indziej.
W takich suportach(tanich), na kwadrat, to przecież zwykłe łożyska są. Oś, łożyska i nakrętki.
Jeżeli strzelają łożyska, to albo zalane wodą(wypłukany smar), lub brak równoległości.
Może to wina mufy suportowej?

Używam Kinexów - kilkadziesiąt tyś.km. Dotychczas tylko jeden padł po 50 tyś.

Trzaski i stuki z suportu, raczej nie mogą pochodzić z połączenia gwintowanego mufa - nakrętka.
Gdyby tak było, to gwint jest niszczony bardzo szybko, i wszystko się rozpada.

« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2013, 12:25 sinuche »

• blog podróżniczy
« 31 Maj 2013, 12:21 »
tak się dzieje w obu rowerach, ostatni przypadek w nowym, ze szlifowanym czołem mufy - zły strzał.
Tak, jeżdżę w deszcz, po błocie, ale jakiejś elementarnej wytrzymałości jednak wymagam. Po prostu to co się sprzedaje teraz to straszne dziadostwo. W 3 rowerze mam zamontowany SKF, jakiś model z wczesnych lat 90, dalej kręci się jak marzenie (z czasów przedsakwiarskich, parę k km zrobił).

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 31 Maj 2013, 12:30 »
Fakt, dobrą rzecz teraz kupić, to sztuka.
Ostatni suport kupiłem 5 lat temu.

Jeżdżę na kilku (przekładam w zależności od rodzaju korby).
Dbam tylko o dobre uszczelnienie (stosuję dodatkowe oringi na osi).

Może być źle nacięty gwint w mufie, wtedy szlifowanie nie pomaga (brak osiowości prawej i lewej strony), ale tutaj tylko tak teoretyzuję.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2013, 12:36 sinuche »

blondas

• Gość
« 31 Maj 2013, 16:44 »
W 3 rowerze mam zamontowany SKF, jakiś model z wczesnych lat 90, dalej kręci się jak marzenie (z czasów przedsakwiarskich, parę k km zrobił).
Wobec powyższego jak chcesz mieć spokój to musisz wydać więcej i mieć wiarę, że będzie równie dobre co starsze modele  :)

Offline Mężczyzna Adamsiuuu

• Miasto: Września
  • Na forum od: 09.11.2012
« 31 Maj 2013, 19:54 »
dzięki za odpowiedź!!
własnie poodkręcałem korby i pedały i następnie je skręciłem wcześniej czyszcząc gwinty z ew. zabrudzeń. przejechałem się po ulicy i nic nie strzelało, jutro jakąś trasę zrobię i dam znać!
pozdrawiam i miłego weekendu!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum