Autor Wątek: Rumunia 2013  (Przeczytany 1083 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Rumunia 2013
« 31 Maj 2013, 10:58 »
Kolega zaplanował taką właśnie trasę:
http://www.bikemap.net/en/route/2126230-rumunia/#/z6/47.2121,24.37866/google_hybrid
Co o niej sądzicie? :-)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Rumunia 2013
« 31 Maj 2013, 11:29 »
Rumunii nie znam dobrze, ale widzę że odpuszczacie Transfogarską, klimatyczne wiejskie drogi od Agnity do Sigishoary i samą urokliwą Sigishoarę - szkoda, uważam że warto!

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 31 Maj 2013, 11:51 »
Rumunii nie znam dobrze, ale widzę że odpuszczacie Transfogarską, klimatyczne wiejskie drogi od Agnity do Sigishoary i samą urokliwą Sigishoarę - szkoda, uważam że warto!

Dodam cygańską wioskę Dealu Frumos, na trasie do Agnity.

Piękne tereny, te obronne kościoły- zamki, i cyganie; trochę inni, mniej nachalni,  niż np. na Węgrzech, czy Słowacji.
Poza tym, same nazwy miejscowości: Dealu Frumos, Agnita, piękne są, kuszące.

https://picasaweb.google.com/117978078449654973139/2012Rumunia?noredirect=1#5775750817736785282

Jedź tam.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2013, 11:59 sinuche »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Cze 2013, 10:11 »
Podepnę się pod wątek. Niedługo jedziemy do Rumunii, głównie w północną część Karpat. Poleci ktoś jakieś mapy, które pokryją znaczne tereny, a zarazem pozwolą na jeżdżenie mniejszymi, szutrowymi drogami?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 1 Cze 2013, 10:35 »
i cyganie; trochę inni
to prawda
Cygańskie wioski, kolorowe, sklecone z byle czego (Dealu Frumos to akurat chyba poniemiecka miejscowość zasiedlona przez cyganów, można trafić jednak osiedla budowane przez cyganów), sporo ludzi w tradycyjnych strojach, czasem nawet autentyczne wędrowne tabory... Wioski poza tym nie sprawiają wrażenia tak zdewastowanych jak np na Słowacji
W Rumunii ma to wszystko swój niezaprzeczalny koloryt, klimat - to trzeba zobaczyć.
Przynajmniej ja tak Rumunię odebrałem i zapamiętałem

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
« 1 Cze 2013, 11:08 »
Podepnę się pod wątek. Niedługo jedziemy do Rumunii, głównie w północną część Karpat. Poleci ktoś jakieś mapy, które pokryją znaczne tereny, a zarazem pozwolą na jeżdżenie mniejszymi, szutrowymi drogami?

Nie wiem jak z górskimi mapami, ale standardowe najlepsze są te Freytag & Berndt. Rok temu na ich atlasie ze znajomymi jechaliśmy przez Rumunię. My nie narzekaliśmy, ale raczej jeździliśmy po mniej uczęszczanych drogach asfaltowych.

to prawda
Cygańskie wioski, kolorowe, sklecone z byle czego (Dealu Frumos to akurat chyba poniemiecka miejscowość zasiedlona przez cyganów, można trafić jednak osiedla budowane przez cyganów), sporo ludzi w tradycyjnych strojach, czasem nawet autentyczne wędrowne tabory... Wioski poza tym nie sprawiają wrażenia tak zdewastowanych jak np na Słowacji
W Rumunii ma to wszystko swój niezaprzeczalny koloryt, klimat - to trzeba zobaczyć.
Przynajmniej ja tak Rumunię odebrałem i zapamiętałem

Jeśli chodzi o cygańskie wioski najlepsze z tego co jechałem są okolice Radauti(czytaj Radutzi). Nazwałbym je okolicą bogatych wiosek cygańskich. Między nimi trochę kluczyliśmy do Kaczyków. To jest po prostu inny świat, nasza mapa zwariowała, a luzie nic nie byli nam w stanie pomóc. :)
Do wszystkiego byliśmy tam w niedzielę i wyglądało to trochę jak święto. Samochody wypchane cygańskimi rodzinami, które jeździły odpicowanymi samochodami.

Trasę transfagorską też polecam. Jak ją zrobicie(ja robiłem od północy), to jest jednak straszna zajawka i wspomnienie na całe życie. Od razu uprzedzam, ostatnie 6km to jest robienie dwóch serpentynek i postój i tak w kółko.

Robiłem też przełęcz Bicaz również ekstra tereny.

Sigihoara też jest warta. Dobrze jest sobie wyjść wieczorem do lokalnych knajp i przejść się po mieście. Do wszystkiego nie jest to aż tak turystyczne miejsce jeszcze.

W ogóle z Rumunii na rower polecałbym Transylwanię i całą północ.
Wołoszczyzna i okolice morza czarnego też są ciekawe, ale nie aż tak przyjemne do jeżdżenia na rowerze. Jest gorąco, większy zaduch, teren pagórkowaty, straszny wiatr tam wieje że ledwo da się jechać i trzeba uważać co z jedzeniem bo np. przed Tulceą tereny są słabo zamieszkane.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 1 Cze 2013, 11:41 »
Jeśli chodzi o mapy Rumunii to ja polecam jednak  mapy Harti (rumuńskie wydawnictwo, raczej do nabycia na miejscu niż w Polsce). Ja mam mapę drogową tego wydawnictwa 1:500 000, ale ładnie oddana jest na niej rzeźba terenu, pozaznaczane są przełęcze i jest całkiem sporo mniejszych dróg.

Ja mam złe wspomnienia jeśli chodzi o Freytag & Berndt. Turcja w ich wykonaniu to jakaś porażka.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Cze 2013, 12:23 »
Na 1:500tyś cokolwiek widać?

W sumie to sam sobie odpowiem na pytanie, ściągnąłem kiedyś jakieś elektroniczne sztabówki 1:100tyś całej Rumunii, nadają się akurat żeby wziąć na smartfonie. Muszę tylko ustalić czy są w miarę aktualne :)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 1 Cze 2013, 12:28 »
Na 1:500tyś cokolwiek widać?
Wbrew pozorom, tak :)
Są nawet drogi, których mapy google nie widzą :P

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 1 Cze 2013, 13:17 »
Ukraińska część trasy robi wrażenie i nie piszę tu o odcinku Kołoczawa-Komsomolec, ale o przejeździe granią Świdowca z Ust-Czornej do Kwasów i podjeździe na Popa Iwana :) odcinek Jawirnik - Jablunica z rowerami też ciekawy będzie :) To rzeczywiste plany czy pomyłka przy pracy?

Ja po Rumuni jeździłem z mapą 1:500 000 (Freytag-Bernt) i w wielu miejscach miałem pozaznaczane drogi szutrowe, w niektórych rejonach zbyt wiele asfaltu nie ma i te szutrowe robią za główne, więc nie ma się co dziwić. Swoją drogą, co to za sztabówki Rumuni? Radzieckie? Podeślesz? ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Cze 2013, 14:20 »
Proszę. Na tej stronie jest w cholerę różnych map.
http://mapy.mk.cvut.cz/list/data/Rumunsko-Romania/100k.Topo.Oziexplorer.Maps

Przejazd Świdowcem to nie jest jakiś kosmos, jeżdża tamtędy terenówki. Oczywiście będzie dużo pchania. Za to Pop Ivan to już będzie prawie samo noszenie.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 1 Cze 2013, 14:45 »
Rumunia, oraz jej części najlepiej jest przedstawiona na mapach wydawnictwa Dimap
Korzystałem wielokrotnie i zawsze te mapy się sprawdzały.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Cze 2013, 21:09 »
Rumunia, oraz jej części najlepiej jest przedstawiona na mapach wydawnictwa Dimap

Też byłam z nich calkiem zadowolona.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 1 Cze 2013, 21:28 »
widzę, że 300km przez Węgry. Musicie mieć bardzo twardy powód do tego :D
Nie lepiej pociągnąć Rumunią bardziej na północ ? (pytanie retoryczne ;) )
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna kriestof

• Na forum od: 22.07.2012
« 1 Cze 2013, 21:42 »
widzę, że 300km przez Węgry. Musicie mieć bardzo twardy powód do tego :D
Nie lepiej pociągnąć Rumunią bardziej na północ ? (pytanie retoryczne ;) )

Jeśli chodzi o Węgry, to mój znajomy który przez nie jechał do Rumunii też to bardzo negatywnie wspominał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum