Autor Wątek: Fotografia - problemy ze światłem  (Przeczytany 8496 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Fotografia - problemy ze światłem
« 2 Cze 2013, 21:04 »
Mam pewien "kłopot" mój fujifilm w automacie czasem za dużo światła zbiera z otoczenia. Wiem, że automat kłamie. Pokażę przykład:

Aparat nie "czuje" różnicy kontrastu nieba i domku. Niebo jest prześwietlone.

Tu np na zdjęciu powyżej zdjęcie wyszło "względnie" aparat zebrał i kolory nieba i trawy itd...

Jak to poprawić? Wtedy było faktycznie dużo światła rozproszonego. Czy tzw tulipan do zdjeć, pomoże elektronice w wyczuwaniu naświetlenia?

Mam wrązenie po prostu, że ostatnia soczewka aparatu przy rozproszonym świetle załamuje ostro za dużo światła i elektronika wariuje.
Może to również kwestia łapania ostrości, jaki wybrać multi;punktowy;średnioważony?

Pytania laika, ale może jakieś spostrzeżenia się wam nasuwają?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
korekta EV, to nawet najgłupsze małpki mają.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Barbarzyńskie rozwiązanie:
Strzelaj najpierw w niebo, przytrzymaj migawkę i przenieś się dopiero na domek. Pomaga - aczk0olwiek czasem w  drugą stronę :P

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ja tak robię zawsze.
Jestem barbarzyńcą  ;D

Marek

No właśnie nie pomaga... nie zawsze. Wtedy nie ostre wychodzą zdjęcia, lub strasznie ciemne tereny "nie nieba". Czuje, że z pomiarem światła coś przestawiłem. Był ustawiony punktowy, ale jak zmieniałem na średnioważony, nie wiele odczułem różnicy. Dlatego zastanawiam się, czy takie tulipany tu pomagają? Dopiero uczę się tego aparatu, dlatego pytam tych co znają temat lepiej niż ja.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• blog podróżniczy
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Może to również kwestia łapania ostrości, jaki wybrać multi;punktowy;średnioważony?
Nie ostrości, tylko światła. Nie ma jednego trybu dobrego do wszystkiego, ale przy scenach o tak dużym kontraście tryb pomiaru punkowego najprędzej da właśnie taki rezultat - obiekt będzie względnie dobrze oświeltony, a niebo prześwietlone. Jeśli właśnie ten tryb masz ustawiony, może zmień np. na matrycowy i porównaj efekt.

Poza tym jeszcze oczywiście kompensacja ekspozycji, o której pisał globalbus i "barbarzyńskie" rozwiązanie tranquilo.
« Ostatnia zmiana: 3 Cze 2013, 09:41 Janus »

Czyli matrycowy - czyta "całość" i wybiera optimum tak? Nie mam jak sprawdzić, bo ciemno, ale przy najbliższej okazji spróbuje.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry :)

Pod warunkiem, że wiesz jak z niego korzystać. Najważniejsze to poznać słabe punkty aparatu i jego optyki i unikać focenia w takich warunkach.
Ktoś wspomniał o korekcji EV to może pomóc, bo łatwiej zdjęcie w programie do edycji rozjaśnic niż wyciągnąc coś z przepałów.
Oczywiście znając już możliwości aparatu i obiektywu warto skorzystać w takich sytuacjach z filtra polaryzacyjnego lub szarego połówkowego.

kilka słów o różnicach pomiaru ekspozycji
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5234&abc-fotografii-cyfrowej-cz-4-metody-pomiaru-ekspozycji

• blog podróżniczy
Ktoś wspomniał o korekcji EV to może pomóc, bo łatwiej zdjęcie w programie do edycji rozjaśnic niż wyciągnąc coś z przepałów.
W przypadku RAW niekoniecznie, ale tej małpki o ten feature bym nie podejrzewał.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Większość małpek i nowoczesnych komórek ma korekcję EV. To nie jest zaawansowana funkcja, zwykłe wydłużanie/skracanie czasu naświetlania zdjęcia. RAW nie ma tu nic do rzeczy.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Sprawdź czy da się podczas robienia zdjęcia wyświetlić histogram, on pokazuje czy coś będzie wypalone albo za ciemne, i wtedy się manipuluje korekcją EV.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
najbardziej to pomaga full manual, a nie liczenie na to, że aparat dobrze dobierze parametry
W rzeczy samej. Ekspozycję zazwyczaj ustawia się względem jasnych partii obrazu.
A RAW ma tu tyle do rzeczy, że na takich samych ustawieniach ekspozycji w jpg przepały będą dużo większe.

• blog podróżniczy
Większość małpek i nowoczesnych komórek ma korekcję EV. To nie jest zaawansowana funkcja, zwykłe wydłużanie/skracanie czasu naświetlania zdjęcia. RAW nie ma tu nic do rzeczy.
Chodzi mi o wyciąganie prześwietleń. Nie czytasz początku wątku :)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Po prostu trzeba ograniczać robienie zdjęć "pod światło" i szukać innych kadrów ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum