Autor Wątek: Fotografia - problemy ze światłem  (Przeczytany 8494 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
a ten fujifilm to co za konkretne urządzenie? jakieś filtry da się doń założyć?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Jeżeli da się zamontować to filtr polaryzacyjny(przy AF to chyba kołowy lepszy o ile się nie mylę) powinien pomóc.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010

Strzelam takim czymś.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
A ISO nie masz ustawionego na jakieś rozszerzone-niskie?

W automacie, raczej chyba ISO samo sie dobiera...?

Pokombinuje z tym histogramem światła. Powinienem mieć opcje włączenia takiego czegoś. Tylko może ktoś mi podrzucić jak to czytać? Tak pi razy oko?
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• Użytkownik forum
Tulipan nic nie poradzi na te przepały - pomoże jedynie zniwelować bliki w szkle, gdy słońce świeci ukośnie z przodu (gdy robisz foty pod słońce).

Obiektyw wygląda, jakby się dało nań nakręcić filtr. Zatem polaryzacyjny filterek zdecydowanie się przyda. Ewentualnie można też stosować połówkowy szary. Polaryzacyjny ma uniwersalne zastosowanie - jedynie nie przyda się do zdjęć pod słońce, bo wówczas nieba nie ściemni. Ale wtedy ja po prostu używam połówki szarej i wszystko gra. Polar spraw sobie możliwie cienki i okrągły, by nie było winietowania, a co do połówki - różne są szkoły (znaczy się - jak kto woli). Ja połówkowych filtrów używam systemu Cokin, fakt, że trzeba wozić dodatkowy osprzęt (uchwyt) ale daje to wg mnie więcej możliwości.

Np. tu użyłem polara i na niego nakręciłem połówkę szarą
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna tomsin

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.03.2013
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/histogram-gwarancja-prawidlowej-ekspozycji - o histogramie

Zamiast używać trybu auto, polecam przeczytać kilka artykułów o ekspozycji, przestawić tryb na A (lub przynajmniej na P), a jako podstawę: przeczytać instrukcję obsługi aparatu. Jest tam na prawdę wiele ciekawych i przydatnych informacji, które pozwolą Ci uniknąć opisanych problemów.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Strzelam takim czymś.

Z ciekawości FujiFilm Finepix SH 25 EXR czy SH 30 EXR?
Słabo na zdjęciu widać.

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Czytam sobie ten wątek i czytam. Nawet się odezwałem. Ale im dalej, tym mniej rozumiem.
Chyba jestem strasznym ignorantem. Przestaję publikować gdziekolwiek swoje zdjęcia  :icon_redface:

Marek

• Użytkownik forum
Księgowy, przyjrzałem się tym zdjęciom raz jeszcze. Możesz mi te dwa pierwsze oryginalne zdjęcia wysłać mailem? Albo wkleić tu dane z exifa. Na pierwszym z tych zdjęć niebo wygląda na paskudnie zjechane - wyszła jakaś pixeloza, co może być wynikiem obniżenia jakości do publikacji w sieci, a może nie być. Ta druga opcja wydaje się groźniejsza, dlatego lepiej, gdybyś mi wysłał te foty. Oryginalne, tak jak je zgrałeś z aparatu.
Absurdalny Eli

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
Jak jest za dużo po lewej, to zdjęcie jest za ciemne, a po prawej zbyt jasne. Oczywiście to uogólnienie, są sytuacje kiedy chcesz żeby tak własnie było, np ciemna sylwetka na tle słońca, wtedy po lewej i prawej będzie dużo, a po środku nic. Zmiana kompensacji ekspozycji na + przesuwa wykres w prawo, a na - odwrotnie.

Niektóre aparaty Canona ustawiały automatycznie ISO na 100, podczas gdy natywne ISO aparatu było od 200 i aparat robił zbyt jasne zdjęcie a potem je programowo przyciemniał, skutkiem czego było beznadziejne przepalone niebo prawie na każdym zdjęciu.

Czytam sobie ten wątek i czytam. Nawet się odezwałem. Ale im dalej, tym mniej rozumiem.
Chyba jestem strasznym ignorantem. Przestaję publikować gdziekolwiek swoje zdjęcia

Na (nie)szczęście, znajomość technikaliów często nie idzie w parze z talentem fotograficznym i na odwót  ;)

Offline Mężczyzna SzymSzym

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 18.12.2011
Dla kadrów z pierwszej strony to ja widzę kilka rozwiązań:
-wspomniane już filtry połówkowe
-hdr
-zmień aparat co lepiej poradzi sobie z taką rozpiętością tonalną.

Przy takiej kompozycji zawsze będzie problem poprawnej ekspozycji w całym kadrze na tym co wyjdzie prosto z aparatu. W postprodukcji można jeszcze uratować.

Rozważ jeszcze auto bracketing, od razu wybierasz zdjęcie z ekspozycją która Ci bardziej przypasuje.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Myślę, że korekcja ekspozycji (+1/3, może +2/3) powinna rozwiązać problem. Możesz też próbować robić w RAWach i potem suwaczkami ustawiać tak, żeby było ok :)

• Użytkownik forum
Wszystko fajnie, tylko jak to jest Finepix 25, to RAWów nie ma w opcjach. Zresztą zabawa suwakami to zupełnie inna sprawa - tu, patrząc na te foty (zwłaszcza na drugą z nich) niebo przy tych warunkach oświetleniowych nie powinno tak wyglądać. Ani przy centralnym, ani przy ważonym pomiarze. Wklej Księgowy dane z exifa, może wtedy będziemy mądrzejsi ...
Absurdalny Eli

Lokalizacja   Dodaj lokalizację
Data zrobienia    03.06.2013, 00:16
Wymiary    2048 x 1536
Nazwa pliku    DSCF7934.JPG
Aparat    FinePix HS25EXR
Ogniskowa    4.2 mm
Ekspozycja    1/170
Apertura (wartość F)    f/2.8
ISO    100
Marka aparatu    FUJIFILM
Lampa błyskowa    Bez lampy
Korekta ekspozycji    0.67 EV
Wyświetlenia    367

Lokalizacja   Dodaj lokalizację
Data zrobienia    02.06.2013, 19:51
Wymiary    2048 x 1536
Nazwa pliku    DSCF7849.JPG
Aparat    FinePix HS25EXR
Ogniskowa    10.5 mm
Ekspozycja    1/220
Apertura (wartość F)    f/3.6
ISO    100
Marka aparatu    FUJIFILM
Lampa błyskowa    Bez lampy
Korekta ekspozycji    -
Wyświetlenia    403

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum