Autor Wątek: Fotografia - problemy ze światłem  (Przeczytany 8497 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Jak radzą poprzednicy - korekcją ekspozycji możesz popróbować, zmieniając jednocześnie sposób pomiaru. Poza tym - sprawdź, jak masz ustawiony balans bieli - nie powinno to teoretycznie wpływać tak na zdjęcie, ale wykluczyć tego nie można. Jednak dla poprawy możliwości podtrzymuję - kup sobie filtr polaryzacyjny, ja używam Marumi SLIM, dzięki temu nie mam winietowania. Jak działa - widać to http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/CircularPolarizer.jpg/350px-CircularPolarizer.jpg

Polar jednak nie uchroni cię przed przepałami w razie zdjęć pod słońce. Do tego proponuję połówki. Szara jest neutralna dla zdjęcia, a ściemnia niebo, fajne efekty daje też połówka niebieska lub tobacco. Można je kupować okrągłe - nakręcane na obiektyw lub też prostokątne, mocowane za pomocą specjalnych uchwytów. Ja używam tego drugiego systemu.

Widzę, że sprzęt masz bez możliwości robienia RAWów. Możesz jednak używać bracketingu, co prowadzi do robienia HDR'ów. Trudne to nie jest, trzeba uważać, by nie przesadzić, a efekty czasami są niesamowite.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
W pierwszym zdjęciu jest korekta ekspozycji... w strone przeswietlenia ;)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
W pierwszym zdjęciu jest korekta ekspozycji... w strone przeswietlenia

No wiem, że jest koretka, EV często używam jak mi prześwietla foto. Mam ten przycisk pod ręką i często tym manerwuje. Czasem jednak właśnie nie udaje się.

Dzięki wam za rady przejrzę ustawienia aparatu w sprawach przez was poruszonej bieli i zobaczę co wyjdzie.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
No wiem, że jest koretka, EV często używam jak mi prześwietla foto.
Hmm, a może prześwietla Ci foto bo używasz korekty? :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Jak ci prześwietla foto to używaj korekty na minusie, a nie na plusie :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Ksiegowy - masz taki aparat i robisz zdjecia na ustawieniu "auto"  :o
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Nie mam kiedy porządnie nauczyć sie ustawienia tego aparatu. Tyle różnych opcji przesłony czy migawki, jakbym się nad każdym zdjęciem tak zastanawiał, to musiałbym jeden kadr strzelać 5x dla różnych ustawień;D

Ciągle powtarzam sobie, że poćwiczę kiedyś te ustawianie przesłon itd... ale zawsze nie ma kiedy.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Tyle różnych opcji przesłony czy migawki, jakbym się nad każdym zdjęciem tak zastanawiał, to musiałbym jeden kadr strzelać 5x dla różnych ustawień;D
Czy gdzieś Ci się spieszy? :P Inna sprawa, że często to co widać na podglądzie ma się całkowicie nijak do zrobionego zdjęcia. Efekt zobaczysz dopiero na komputerze, często kilkaset lub kilka tysięcy km od ujęcia, więc kluczową sprawą wydaje się strzelenie zdjęcia z kilkoma nastawami. Tutaj z pomocą przychodzi funkcja bracketingu, np po EV.

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Akurat ustawianie przesłony mija się z celem w takim aparacie, najlepiej program 'P' i tylko ekspozycja i ewentualnie ISO (auto zwykle wystarczy). Migawka sama se miga :)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Dla próby zobacz może, jak zdjęcie tego samego tematu aparat robi w dedykowanych programach. Potem spróbuj automatyki programowej (P), a następnie przejdź do nastawiania manualnego. Jedź na wyprawę małą, zrób przystanek i zdjęcia. Spadną ci statystyki przejazdów, ale... zyskasz wiedzę praktyczną o swoim aparacie :D

Ja, jak mam ograniczony czas na zrobienie zdjęcia, używam priorytetu przysłony (A). Czas dobiera się wówczas automatycznie, a ma manewruję sobie głębią ostrości w zależności od tego, na czym mi zależy. Jak ci się ręce nie trzęsą, to 1/30 s bez problemu utrzymasz bez poruszenia zdjęcia, a nawet niżej, oczywiście przy odrobinie treningu i w zależności od ogniskowej.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna litthium

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 02.05.2012
Małpki po prostu już tak maja, ich matryce maja bardzo mały zakres tonalny.
Najłatwiej poratować się korektą EV, a jeżeli posiadasz Raw to potem można jeszcze co nieco popoprawiać  ;) np

Albo można zaopatrzyć się w system Cokin (głównie używają go lustrzankowcy ale do małpek też widziałem) i do tego kupić z dwa filtry połówkowe neutralne.

Ps i nie używaj pomiaru punktowego przy takich zdjęciach

Ps 2 rób jak najwięcej zdjęć z różnym ustawieniami dzięki temu będziesz wiedział jak się zachowuje twój aparat w danej sytuacji, po prostu go dobrze poznasz    

Fajny ten lightroom 4  - postaram się go sobie ściągnąć. Ten filtr połówkowy w programie to mega fajna opcja;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Po mojemu.. Najbardziej pomoże filtr UV i antypolaryzacyjny.
Pierwszy wytnie UV (te "szare" wierzchołki drzew), drugi pięknie podkreśli niebo (będzie niebieskie, a nie jakieś) oraz trawę (ta będzie zielona).
Uwaga. Polarką się "kręci" (żeby uzyskać oczekiwany efekt, szczególnie w okolicy wody) oraz "zabiera" ona działkę przesłony.

Ponadto wyłącz automatyczny poziom bieli, strasznie leci w stronę niebieskiego, co nadaje obrazowi "twardości". Pewnie nie ma możliwości negocjacji z automatem (tak "trochę" świadczy o tym brak RAW) i będziesz musiał sam dobierać temperaturę..

Inna sprawa.. UltraZoomy niestety nie mają za dobrej optyki (szczególnie pod względem rozdzielczości i aberracji). Ale tu już dość trudno coś poprawić :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Księgowy nie ekscytuj się za bardzo tym lightroomem, fotki robisz w JPG, więc jeśli masz na nich prześwietlone, białe niebo,  to ono już takie zostanie. Nie pojawią się na nim chmury po przyciemnieniu, takie cuda tylko w plikach RAW przy niezbyt wielkim prześwietleniu.

I zacznij od nauki podstaw fotografii, zależności między przesłoną, czasem i czułością. To Ci się przyda przy każdym aparacie.

pajak, mógłbyś zademonstrować na jakimś konkretnym przykładzie działanie filtru UV? Bo jak dla mnie to jest tylko szybka, której jedynym zadaniem może być ochrona przedniej soczewki obiektywu przed zarysowaniem. Ale skoro twierdzisz, że poprawia jakość zdjęć, to chciałbym zobaczyć jakiś dowód.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Ponadto wyłącz automatyczny poziom bieli, strasznie leci w stronę niebieskiego, co nadaje obrazowi "twardości". Pewnie nie ma możliwości negocjacji z automatem (tak "trochę" świadczy o tym brak RAW) i będziesz musiał sam dobierać temperaturę..
Chyba żartujesz? Ma ręcznie dobierać balans bieli do każdego zdjęcia? To dopiero będzie masakra. Akurat balans bieli można bardzo łatwo poprawić nawet w JPGach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum