Autor Wątek: Rower składam i o rady prawie że błagam :)  (Przeczytany 1343 razy)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Witajcie

Sprawa się ma tak, że zarejestrowałem się swego czasu na forum i czytam sobie ale pora zacząć również coś pisać
Jak większość ludzi, którzy się za bardzo nie znają ogrom informacji zawarty na tym forum trochę mnie skołował i potrzebowałem dłuższej chwili, żeby sprecyzować swoje zamiary w temacie wejścia w posiadanie drogą kupna dwukołowego urządzenia do przemieszczania się zasilanego siłą mięśni - zwanego zresztą rowerem

Rower potrzebny mi jest do przemieszczania się w większości po nawierzchniach bitumicznych.
W chwili obecnej w okolicach tzw komina - czyli tak załóżmy w promieniu około 100-150 km od domu - za jakiś czas pewnie pomyślę o sakwach ale to pewnie będzie kolejny etap wydumek

nie mam sprecyzowanej kwoty do wydania na rower ale nie chcę zbytnio szaleć i myślę, że okolice 2k są realne

Zdecydowałem się złożyć coś na ramie Accent Nordkapp
Mam około 172 cm wzrostu - myślę, że 18 cali będzie odpowiednie

wybrałem też już koła - polecane zresztą chyba na forum
http://allegro.pl/kpl-kol-28-mocne-alexrims-dh19-novatec-czarne-i3229449958.html

zastanawiam się teraz na widlecem :D
kolega namawia mnie na amortyzowany z blokada - ja się skłaniam ku sztywnemu
podpowiecie coś ?

Jeśli macie jakieś sugestie co do reszty osprzętu to bardzo proszę o podpowiedzi - jeśli ich nie będzie to po prostu będę dzielił się swoimi przemyśleniami licząc na konstruktywną krytykę :)

Pozdrawiam
Ogr.
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Co do kół to przemyśl zakup - tu masz na ich temat wieści z trasy:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=9239.msg180570#msg180570

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Hej
Składałem rower na tej ramie więc moge coś podpowiedzieć.
Myślę, że rozmiar dobry bo jestem tego samego wzrostu a 20" była za duża (aczkolwiek teraz mam wrażemie że ta 18 mogłaby byc nieco wieksza, jednak lepiej 18 niż 20). Jeżeli lubisz bardzo sportową (położoną) sylwetkę to 18 cali może być mała.
Też chciałem sztywny widelec ale w Polsce są niedostępne (odpowiednio przedłużane tak aby nie psuły geometrii) ale kupiłem amor powietrzny bo akurat była wyprzedaż w Cykloturze i dałem za niego 200 zł zamiast 450. Pomyślałem że za te pieniądze wypróbuję. Na razie jestem zadowolony  z wyboru.
Koła kupiłem na obręczach ACE-18. Na razie OK ale mam bardzo mały przebieg więc trudno oceniać. Jeżeli na razie nie planujesz wypraw z ciężkim ładunkiem to nie musisz kupować pancernych kół. Ja w starym rowerze mam koło kupione za 50 zł (całe koło) i przejechało już sporo, a w zeszłym roku miałem i sakwy i fotelik z dzieckiem, i problemów żadnych nie miałem.

pzdr
qbab
« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2013, 09:52 qbab »

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
Co do kół to przemyśl zakup - tu masz na ich temat wieści z trasy:

trochę mnie zmartwiłeś (a raczej to obręcze mnie zmartwiły) - macie jakieś inne typy co do obręczy na jakie warto naprawdę postawić ? koła chcę kupić od razu dobre a już nie wspomnę że chcę też czasem wziąć na przejażdżkę małą a ona już waży jakieś 15 kg

Składałem rower na tej ramie więc moge coś podpowiedzieć.

Oczywiście czytałem Twój temat jak każdy, w którym było o składaniu na tej ramie :)

Jeżeli lubisz bardzo sportową (położoną) sylwetkę to 18 cali może być mała

kiedyś jeździłem na szosówce więc lubiłem ale teraz wolę jednak mniej sportową - bardziej wygodną - człowiek się "zestarzał" i wygód szuka. Dlatego myślę że rama 18 cali będzie ok a resztę się wyreguluje innymi podzespołami

No dobra - idę studiować te koła oraz poszukiwać dwuzęba :D
mam bardzo mały przebieg

jaki mniej więcej ?

Offline Mężczyzna ppiotr

[...] macie jakieś inne typy co do obręczy na jakie warto naprawdę postawić ? [...]

Tu jest moja konfiguracja: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7616.msg143538#msg143538

Przebieg aktualnie 13000 km, z tego 95% z sakwami w terenie różnym. Dotychczas nie było potrzeby nawet lekkiego centrowania kół.

Ja odczułem znaczącą różnicę między obręczami zaplatanymi na 32 a 36 szprych.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
włąsnie już zdążyłem luknąć jak to napisałem - tak A719 jak wszyscy piszą są pancerne - tylko ich cena lekko poraża :D no ale trzeba będzie może się szarpnąć - muszę to przemyśleć :D

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
włąsnie już zdążyłem luknąć jak to napisałem - tak A719 jak wszyscy piszą są pancerne - tylko ich cena lekko poraża :D no ale trzeba będzie może się szarpnąć - muszę to przemyśleć :D
Złożyłem koło z obręczy Mavic a 719, szprychy potrójnie cieniowane sapimy i piasta maszynowa novatec 802. Przejechałem 8kkm w tym ok 3kkm z sakwami. Trzeba się "szarpnąć z kasą" ale warto.
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna ppiotr

Pewnie, że warto. Szczególnie na dociążonym tyle. Lepiej zainwestować przed niż na wyjeździe wozić się z pękniętymi co chwilę szprychami albo bijącym kołem (co nie oznacza, że na taką ewentualność nie trzeba być przygotowanym).

Podobnie jest z oponami. Można kupić coś za 30 PLN, ale łatanie każdego dnia dętki... ;-)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Ja mam A119. W zasadzie już drugą. Poprzednią musiałem wymienić, bo się przetarła od klocków i zaczęła pękać boczna ścianka (ale nadal dało się jeździć z sakwami, co dobrze o niej świadczy :) )
Przebieg jakieś 15 tyś, może więcej. Nic się nie działo. Przy wymianie zastanawiałem się nad A319 lub A719, ale nie znalazłem powodów do wydawania dodatkowej kasy. Niestety obręcze się ścierają, nie kupuje się ich na zawsze.

Wg mnie w "pancernosci" koła najważniejszą role ogrywa prawidłowy zaplot.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna ppiotr

Z pękniętą obręczą też miałem przygodę, 100 km jeszcze dało się ujechać ;-) Dlatego teraz na przód wstawiłem hamulec tarczowy, przy umiarkowanej jeździe z sakwami całkowicie mi wystarcza.

Myślę, że równie dobrze byłoby z niższym modelem Mavców, byle ktoś je sumiennie zaplótł.

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A ja właśnie sobie funduję nowe koło z zaplotem na 4 krzyże (tak w ramach testu).
Obręcz to jest Mach1, pozostałe części ze starego koła, zobaczymy jak się będzie sprawować.
Zaplatanie na 4 krzyże wydaje mi się bardziej pracochłonne, niż na 2 lub 3.
Mam problemy z likwidacją bicia promieniowego.
Też uważam, że jeśli nie trafi się na felerną obręcz, to zaplot decyduje o 'pancerności' koła.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ macie jakieś inne typy co do obręczy na jakie warto naprawdę postawić ? koła chcę kupić od razu dobre a już nie wspomnę że chcę też czasem wziąć na przejażdżkę małą a ona już waży jakieś 15 kg

Jeżdżę na kołach 26". Pod wyposażenie roweru rodzaju heavy duty zamontowano mi felgi rigida andra 30. Chyba takie, jak linkowane (przynajmniej nazwa taka sama).

http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=5963&&id_pod_kat=36&&id_kat=3&&id_pp=150

(Proponując mi je, mówiono o braku 'uskoku', - jak w opisie u Formickiego).
Zaplecione są na szprychach Sapim Race 2,0/1,8, nyple Sapim, Polyax 2,0.
Chciałem wziąć jeden zapas na wypadek pęknięcia, przetarcia klockami. Powiedziano mi, iż nie będę potrzebował. Montowane są w rowerach budowanych pod najtrudniejsze warunki. Już dużo przeszły. I nic. Przy tym jednak również uważam, iż jakość zaplotu jest bardzo ważna, prawie decydująca.
Nie ten rozmiar felg i szprych, trochę pod inny napęd, jednak ew. weź pod uwagę. Pewnie są i pod 28", biegi zewnętrzne.

Odnośnie amorka, są różne szkoły. Sam opowiadam się za bez amorka. Ew. możesz założyć opony balony, trochę mniej powietrza i masz podobny efekt. Opon nie kupowałbym na drutach. Różnicę się czuje. I dobrałbym ich odpowiedni profil.

Mało wiem. Najpierw zmarnowałem trochę pieniędzy na chybione zakupy. Tylko dlatego zabrałem głos. Może coś skorzystasz.

Powodzenia.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
dzięki Pany za porady :)
co do tych kół to jeszcze się trochę łamię nad obręczami ale to myślę wyklaruje się niebawem
ale mam pytania co do korby na ten przykład
chcę uzbroić rowera w taką kasetę 9 rzędową
http://www.rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=1320
poradźcie mi jakąś korbę, coś jakościowo sensownego ale jeszcze nie aż takiego drogiego bo budżet mi się kończy :D + kwestia ilosci zębów - 44-32-22 ?

Pozdrawiam
Ogr.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
co do tych kół to jeszcze się trochę łamię nad obręczami
Nie łam się! Kup DH19, a połamią się za ciebie  ;D
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=9239.msg180570#msg180570

Offline Kobieta magda