Autor Wątek: Słowenia i trochę Włoch  (Przeczytany 990 razy)

Opis: czyli dłuuugi weekend majowy 2013

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Słowenia i trochę Włoch
« 7 Cze 2013, 00:14 »
Zapraszam do obejrzenia galerii i zapoznania się z krótką relacją z tegorocznego wyjazdu w ramach długiego weekendu majowego. Na moje poszukiwania partnerów na forum odpowiedzieli starlinkazn oraz glukoz i w ten sposób w trójkę znaleźliśmy się w Słowenii. W dużym skrócie oczywiście, bo jednak żeby się tam dostać trzeba było sześć pociągów zaliczyć ;) Przy okazji cieszę się, że moi towarzysze nie zrezygnowali po 80 kilometrach jazdy (jak to ze zgrozą przeczytałem przed chwilą w relacji furmana) i nie zostawili mnie samego na pastwę losu. A tak poważnie, to z tego miejsca pragnę im bardzo podziękować za miłe towarzystwo i dużo wrażeń. Że nie jest to tylko kurtuazja niech świadczy, że mimo upływu miesiąca od powrotu dalej się do siebie odzywamy! Choć nie wiem co będzie po opublikowaniu tej galerii :)

Ale do rzeczy!

Zdjęcia z krótkim komentarzem tutaj:
https://plus.google.com/photos/112191892990968867046/albums/5881242118065327793/5881252624372394242?banner=pwa&partnerid=gplp0&pid=5881252624372394242&oid=112191892990968867046

Ślad GPS zasadniczej części trasy tutaj:
http://ridewithgps.com/trips/1319989

Miłego oglądania.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Odp: Słowenia i trochę Włoch
« 7 Cze 2013, 00:32 »
Noch einmal. Ja, Noch einmal. :D
ooo to na Węgry i do Słowenii mogę jechać bo dogadam się z tubylcami :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 7 Cze 2013, 00:33 »
Super galeria i opisy a i wypad wygląda na fajny :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 7 Cze 2013, 11:27 »
laxigen super wypad, fajnie się oglądało Wasz wyjazd.

gratuluję.

ps. jak się skończyło to spanie przy parku narodowym?

« 8 Cze 2013, 10:40 »
Ania zagadała strażnika, że jeden z nas się słabo poczuł wieczorem, było ciemno i nie mieliśmy wyjścia. Naprawdę chcieliśmy dobrze, bo wieczorem zauważyliśmy taką dużą łąkę przy jednym z domów i poszliśmy zapytać właścicieli o możliwość rozłożenia się na niej. Światło się świeciło, ale nikt nam nie otwierał i stwierdziliśmy, że zaryzykujemy. Jakoś nikomu nie przyszło do głowy, że możemy być jeszcze na terenie PN i w sumie sam nie jestem pewien czy byliśmy, bo z mapy wynika, że gdzieś przy jego granicy to było. Skończyło się więc na szczęście na ostrzeżeniu i szybkim pakowaniu o 6 rano.

Dodatkowym "smaczkiem" był mój namiot, który nie wytrzymał opadów deszczu i nad ranem okazało się, że jesteśmy dosyć solidnie przemoczeni (śpiwór suszyłem przez dwa kolejne dni), a mój kieszonkowy aparat nie działa. Po powrocie do Polski na szczęście odpalił.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 8 Cze 2013, 11:01 »
Uwielbiam takie tłuste opisy, do których nie trzeba juz czytać dodatkowej relacji, tylko wszystko treściwie podane obok zdjęć. Fantastyczny wyjazd, świetna ekipa. W Irlandii, gdzie mieszkam, Słowenia cieszy się doskonałą opinią jako kraj pięknych krajobrazów, czysty, na wysokim europejskim poziomie, przyjazny. Znajomy Irlandczyk przejechał kilka lat temu Słowenię na rowerze i wszyskim poleca. Daliscie mi kolejny dowód na to, że miał rację.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Cze 2013, 17:39 »
niestety ominęliście przynajmniej 2 fajne rzeczy po drodze, więc macie po co wracać ;)
Pierwsza to Pohorje trail (trasa wzdłuż masywu Pohorje), druga to Logarska Dolina i północna część alp Kamnicko-Sawińskich (przy okazji 4 duże podjazdy do zdobycia). Brak podjazdu pod Mangart w pełni rozumiem, bo patrząc na fotki z Vrsic to droga tam nie była przejezdna na bank :) Tak czy siak 2 BIGi zdobyte.

Jezior przy Velenje są bodajże 3 i tylko jedno jest zamknięte do celów przemysłowych, po reszcie spokojnie można pływać. (przy jednym nawet camping jest)

My home is where my bike is.

« 8 Cze 2013, 19:04 »
O tej pierwszej trasie nie słyszałem, a sumie z Mariboru mieliśmy niezbyt ciekawą drogę, więc przydała by się wiedza o czymś ciekawszym. Wyjazd organizowaliśmy na szybko, a trasę to już w ogóle bardzo orientacyjnie i jakoś nie wpadłem na to, żeby wrzucić ją do działu "planowanie trasy". Przed wyjazdem niby kupiłem przewodnik, ale tylko raz zdążyłem go otworzyć.

Jakoś z każdym dniem dochodziliśmy do tego, że fajnie byłoby dojechać do morza, więc przez góry postanowiliśmy po prostu przejechać, mając w dodatku niewiele czasu i trochę bojąc się o formę. Ja do czasu wyjazdu miałem zrobione ledwie ok. 500 km. Także te rzeczy w dużej mierze determinowały trasę. Z tego względu z gór postanowiliśmy (i to w ostatniej chwili) wybrać Vrsić.

W ten sposób odpadła m.in Lodgarska dolina właśnie, zwłaszcza, że tam trzeba wjechać i się wrócić, więc w pewnym sensie traci się czas. Choć czytałem, że to rzeczywiście przepiękne miejsce.

Podjazd pod Mangart jest zamknięty do końca czerwca, więc można się domyśleć jak tam było początkiem maja :)
http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx

Z jeziorkiem i łabędziem w dużej mierze żartowałem, choć mimo wszystko do wody podeszliśmy z dystansem. Kemping faktycznie mijaliśmy, ale był za drogi. Czyli kosztował więcej niż euro :P

Co do wracania, to raczej nie. Słowenia pod względem widoków faktycznie prawie bajkowa, ale... aż za bardzo. Wszystko takie austriacko porządne, czyste, ładne. Ja jednak lubię trochę wschodniego "syfu". Do tego drogo, no i przede wszystkim ludzie już zbyt cywilizowani i mało kontaktowi.

Ale jak na kilka dni, to Słowenię mogę polecić. Niedaleko i mnóstwo pięknych, różnorodnych miejsc na bardzo małej przestrzeni.

Tagi: słowenia włochy 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum