Autor Wątek: ubrania rowerowe - kilka pytań laika  (Przeczytany 2206 razy)

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
drugi rok jeżdżę na rowerze tak "na poważnie" i doszedłem do momentu kiedy wypadałoby zaopatrzyć się w odzież rowerową. będzie bez fachowego słownictwa ;D mam kilka pytań... jakie są zalety spodenek obcisłych nad luźnymi. bo z tego co już zauważyłem sporym utrudnieniem jest wydalenie moczu  :-\ do tego podejrzewam że luźne są bardziej komfortowe, więc nie wiem stawiają większy opór powietrza? podobnie z koszulką, jaka jest przewaga takiej obcisłej nad zwykłym t-shirtem, poza oporami powietrza.czy przy jeździe z sakwami rzeczywiście jest to aż tak istotne? jak szybko schną, czy "podciągają" wodę? czy z powodu pieluchy bardziej się pocimy w kroczu? bo z tego co patrzyłem w sklepach spodenki z szelkami od 300 zł, koszulka rozpinana z krótkim rękawem 250 zł, nieco cieplejsza z długim rękawem 400 zł. taki komplet to spory wydatek... z drugiej strony coraz ciężej na siodełku.

pozdrawiam i nie wyklinajcie mnie jeżeli dubluję temat  ::)
« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2013, 11:27 olo »
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: kilka pytań laika
« 8 Cze 2013, 19:16 »
Myślę, że to rzecz gustu i... wygody. Jedni lubią obcisłe, inni wolą luźne.

spodenki z szelkami od 300 zł, koszulka rozpinana z krótkim rękawem 250 zł

Strasznie drogi sklep znalazłeś, można sporo taniej. Ja jeżdżę w odzieży dziesięciokrotnie tańszej i jak dotąd, nie znajduję powodów do narzekań.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Cze 2013, 19:20 »
obcisłe spodenki nie obcierają. Szelkowych nie używam poza zimą. Koszulki rowerowe mają 2 zalety, nie są bawełniane jak większość t-shirtów (lżejsze i lepiej transportują wilgoć), oraz mają krój dostosowany do pozycji (krótsze z przodu, dłuższe z tyłu). Analogicznie kurtki.
Ceny powalające, przejrzyj lepiej "alledrogi ciucholand", akurat koszulek jest tam pod dostatkiem ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 8 Cze 2013, 19:29 »
Ja jeżdżę w koszulkach rowerowych(z decathlonu, go sportu) bardziej niż zwykłe bawełniane przepuszczają powietrze, trochę mniej chłoną zapachy, ale przede wszystkim szybciej schną. Maję też kieszonkę na plecach na jakieś drobiazgi.
Co do spodenek to nie podobają mi się typowo rowerowe(z wkładką), nigdy takich nie miałem i nie zamierzam mieć. Mam wygodne siodełko z którym dobrze się 'dogaduję'. Jeżdżę w luźnych krótkich spodenkach.

Online Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 8 Cze 2013, 19:45 »
Co do spodenek to nie podobają mi się typowo rowerowe(z wkładką), nigdy takich nie miałem i nie zamierzam mieć. Mam wygodne siodełko z którym dobrze się 'dogaduję'. Jeżdżę w luźnych krótkich spodenkach.

Mam podobnie. Z tą tylko różnicą, że używam bokserek z wkładką.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 8 Cze 2013, 19:50 »
Ja też mam siodełko z miejscem do sikania bez schodzenia. ;-)
Może, jakbym spróbował pampersa, to już bym jeździł. Nie próbowałem, więc nie wiem. :-)
Żałuję, że od początku nie jeździłem z takim siodełkiem, ale w tamtych czasach nie było takich siodełek w sklepach i nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Co ciekawe, te stare przed- i powojenne siodełka skórzane były o niebo lepsze od tych nowych z kolarzówek.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 8 Cze 2013, 20:33 »
A ja na wstęp polecam Ci:
http://wciazwdrodze.blogspot.com/2012/04/ubierz-sie-w-obicse-bo-to-warto-miec.html

Cena które podałeś są rzeczywiście bardzo wysokie, zajrzyj do Decathlonu, a jeśli o spodenki chodzi to polecam wyjątkowo firmę 4F- zaskakująco świetne!! Poza tym odwiedź ciuchlandy.;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 8 Cze 2013, 21:29 »
Również i w tej materii są różne szkoły.
Od kiedy więcej jeżdżę (nie tylko po mieście i na wycieczki), po przećwiczeniu różnych rzeczy zdecydowałem się na odzież z wełny merino, spodenki/bokserki -jednak- z wkładką, buty do 'normalnego' chodzenia ze schowanym w podeszwie cleatem do spd, dobrą kamizelkę windstopper.
Każdy ma swego styla. Ceny, o których wspominasz, wydają mi się cokolwiek wygórowane. Może są to bardzo kolorowe rzeczy lub dość 'kitowate' sklepy.
Aha - 'obcisłe' nie uciskają, nie utrudniają. Bob'y, o których piszesz, są super na kolarkę. Pod 'trekking' -moim zdaniem- raczej nie. Wówczas -jeśli z wkładką- bokserki + luźne spodenki, lub obcisłe z wkładką.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 8 Cze 2013, 22:39 »
Dla mnie wkładka w spodenkach ma jedną, ale dużą zaletę - wchłania pot. Jak jeżdżę w cywilnych ciuchach, to czasem trochę krępuje mnie plama od potu na spodniach. Bo jak to wygląda? Jakbym się zsikała? Niefajnie. Właściwości amortyzacyjnych nie zauważyłam.

« 15 Cze 2013, 14:53 »
dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi. ostatecznie z powodów finansowych dalej będę jeździł na tym co mam  ::)
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Cze 2013, 15:41 »
dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi. /.../

Duży Szacunek Tobie.
Mało kto ma tyle uwagi, empatii, aby jeszcze tak miło zakończyć.
Padają pytania, w reakcji na nie lecą odpowiedzi. Ludzie załatwiają 'swoje potrzeby", po czym ci-cho, jakby miast z uprzejmości, doświadczenia - z wc korzystali.

Wartościowy Człowiek jesteś. Gratuluję postawy.
Ja bym Ciebie od razu na górę, do Sztabu  ;)

[dopisek:

Formułuję tezę do uwagi dziewczyn: szukasz szczęścia w związku, celuj w brodaczy -> chłopaki z klasą!]  8)
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2013, 15:53 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 15 Cze 2013, 21:01 »
 :)
Ortografia? A co to?

udało mi się utrzymać pracę więc zakupiłem spodenki rowerowe z deklatolonu, ale nie wiem... czy to jest obcieranie czy kwestia przyzwyczajenia ale koło pachwin czuje ucisk, generalnie nie przepadam za lajkrą. nie wiem czy one się tam lekko nie zwijają. siodełko mam zwykłe, może powinienem zmienic na wąskie? za spodenki dałem 170 zł, piszą że kolarskie bo nie było sakwiarskich ;)
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
A co to są sakwiarskie spodenki? :)

to było ironicznie  ;D po prostu najbardziej odpowiednie wydały mi się spodenki kolarskie. obawiałem się że szorty mogą mieć skłonność do przesuwania się pieluchy a do tego po tym jak ostatnio pszczoła/osa wleciała mi pod nogawkę i użądliła w nogę...
Ortografia? A co to?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum