Autor Wątek: Turcja - bezpiecznie?  (Przeczytany 810 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Turcja - bezpiecznie?
« 12 Cze 2013, 08:08 »
Hej, już od jakiegoś czasu zacząłem się przygotować na zdobywanie w te wakacje Turcji - jednak zaniepokoiła mnie sytuacja w tym kraju. Dzisiaj chyba nie byłoby zbyt bezpiecznie tam jechać? Jak myślicie, jak sytuacja rozwinie się za miesiąc, dwa? Chętnie poznam Wasze opinie w tym temacie.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114875,14083804,Gaz_lzawiacy__armatki_wodne__pozary__Ostre_starcia.html

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odp: Turcja - bezpiecznie?
« 12 Cze 2013, 09:18 »
W ramach mojej opinii pozwolę sobie przytoczyć zapis ubezpieczycieli dotyczący odpowiedzialności z tytułu AC pojazdów będących za granicą: "...nie dotyczy Turcji..."

Ubezpieczalnie mają raczej dobrych analityków.

Nie sugeruj się jednak tak do końca powyższym sformułowaniem. Dotyczy ono też między innymi Białorusi i Ukrainy :)

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 12 Cze 2013, 09:32 »
MSZ aktualnie dla Turcji ma stan "Ostrzeżenie przed podróżą". Zalecają unikanie dużych miast.

http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/turcja___informacja_na_temat_stanu_bezpieczenstwa_1

Offline Mężczyzna Rolf

« 12 Cze 2013, 09:36 »
Wiadomość na stronie MSZ jest z trzeciego czerwca, kiedy demonstranci "tańczyli tango
i wystawiali sztuki na ulicach". Od tego czasu zamienili te rozrywki na rzucanie koktajlami mołotowa (w skrajnych przypadkach) - sytuacja szybko się zmienia :-)
« Ostatnia zmiana: 12 Cze 2013, 10:41 Rolf »

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 12 Cze 2013, 10:12 »
Ja widzę z 3 czerwca... ;-)

A na stronach konsulatu w Turcji jest z dziś:

http://www.stambul.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/ostrzezenie_przed_zagrozeniem_bezpieczenstwa_wokol_placu_taksim

Offline Mężczyzna Rolf

« 12 Cze 2013, 10:42 »
Chodziło mi o sytuacje sprzed tygodnia, tak, czerwca, literówka, już poprawiłem :-)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 15 Cze 2013, 15:56 »
Mam aktualne wieści z Turcji. Byli u nas Turcy na wymianie. Wrócili do domu, koleżanka do nich pisała z zapytaniem, co się dzieje i jak wygląda sytuacja.
Odpisali, że nie ma żadnych problemów, żadnego zagrożenia. To tylko lokalne demonstracje i jak zwykle telewizja robi szum wokół sprawy.
Można spokojnie przyjeżdżać i nie obawiać się niczego.
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 15 Cze 2013, 20:04 »
Potraktuj to jako wolny od przestraszonych turystów kraj, warty odwiedzenia ;)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Rolf

« 16 Cze 2013, 22:29 »
Dzięki :-)

Offline Mężczyzna aanndrzej

• Miasto:
  • Na forum od: 20.11.2011
« 17 Cze 2013, 10:52 »
Działa to też na zasadzie jak podczas 11.11.11 czyli http://oi42.tinypic.com/1zehabc.jpgg ;)

Offline Bicycles couple

• Miasto: Duisburg
  • Na forum od: 12.12.2012
    • Bicycles'couple
« 20 Cze 2013, 17:49 »
Przez 5 tygodni (od 12 maja do 18 czerwca) przemierzaliśmy tureckie wybrzeże Morza Czarnego - mapa na naszej stronie będzie dziś-jutro;-). Co prawda opuściliśmy Stambuł na dwa dni przed rozpoczęciem zamieszek, ale przez cały czas, pedałując wzdłuż wybrzeża i odwiedzając mniejsze i większe miasta czuliśmy się bardzo bezpiecznie. Oczywiście dużo się mówi o protestach - szczególnie młodzi - ale z punktu widzenia rowerzysty, naprawdę nie było ani jednego momentu, w którym czulibyśmy się w jakikolwiek sposób zagrożeni.

Jedyne co pozostaje nam do dodania, to że Turcja jest naprawdę fantastycznym krajem na rower. O dziwo kierowcy wcale nie są aż tak chaotyczni, jak się o nich mówi (albo raczej w tym chaosie jest metoda), do tego drogi w większości przypadków w dobrym stanie, szerokie pobocza, a na mniej ważnych odcinkach mały ruch. Gorąco polecamy!

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 24 Cze 2013, 17:03 »
Wczoraj wróciliśmy z Turcji z wyprawy rowerowej. Nie odczuliśmy żadnego zagrożenia. Widzieliśmy 3 demonstracje w Eskesehir, miasteczko namiotowe, w Stambule było zupełnie spokojnie. Jeśli chodzi o południowe wybrzeże ( na odcinku od Antalyi do Bodrum), rejonu Kapadocji - również bezpiecznie. Zarówno mieszkańcy jak i policja i żandarmeria - bardzo przyjaźnie do nas nastawieni i pomocni.
Pozdrawiamy  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum