Autor Wątek: Ładowarka słoneczna  (Przeczytany 6878 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odp: Ładowarka słoneczna
« 22 Lut 2013, 10:53 »
Wysyp wysypem, ale obwieszenie się elektroniką de facto oznacza uwiązanie się do cywilizacji. Nie da się tego rozdzielić przy takiej ilości sprzętu, jaką chce wozić autor wątku.

Ja póki co zamieniłem smartfona na Samsunga Solida i zamiast co 1.5 dnia ładuję się co 1.5 tygodnia.
Rozważam ładowarkę solarną do akumulatorów AA (lampka) i telefonu, przyszłościowo również do GPS. Ale póki co nie mam funduszy na to więc odpuszczam.

Natomiast ładowarka, którą rozważam to: GOALØ Guide 10 Adventure Kit - http://www.goalzero.com/shop/p/79/Guide-10-Adventure-Kit/1:1/

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
« 22 Lut 2013, 11:01 »
Na dłuższe wyjazdy jedyne sensowne rozwiązanie zapewniające wystarczającą ilość prądu do zasilania non stop smartfonu z włączonym gps to dynamo hub z jakąś elektroniką prostującą do 5V.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
« 22 Lut 2013, 11:50 »
Do tego 4 ogniwa 18650, jakieś sony z allegro
Ok, czyli akumulatorki

wyprute z baterii leżaków,
Co to znaczy?

Nie mam doświadczeń większych niż ładowarka sieciowa.

Napisze jak ja o rozumiem(wyobrażam): Kupuję to urządzenie z Ebay-u. Ładują Nią akumulatorki w domu. Podczas podróży gdy wyczerpie mi się telefon podłączam tą sama ładowarkę i ładuję telefon. Tak?
A czy to się sprawdzi przy takiej sytuacji? Jadę z włączonym Endomondo na GPS-ie(telefon wyłączony z sieci GSM - offline) i po ok. 5 godz. bateria w telefonie jest na skraju wyładowania. Podłączam ładowarkę z Ebay i doładowuje telefon (dzięki czemu mogę dalej korzystać z telefonu). Tak?
i następnie cykl się powtarza: Doładowuję akumulatorki gdzieś z sieci elektrycznej i mogę podładowywać dalej.
Pozdrawiam

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Lut 2013, 12:33 »
Jadę z włączonym Endomondo na GPS-ie(telefon wyłączony z sieci GSM - offline) i po ok. 5 godz. bateria w telefonie jest na skraju wyładowania. Podłączam ładowarkę z Ebay i doładowuje telefon (dzięki czemu mogę dalej korzystać z telefonu). Tak?
W zasadzie to podłączasz tą ładowarkę na starcie i bateria wewnątrz się wolniej wyładowuje :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna irbis9

« 22 Lut 2013, 13:02 »
Do tego 4 ogniwa 18650, jakieś sony z allegro
Ok, czyli akumulatorki

wyprute z baterii leżaków,
Co to znaczy?

Nie mam doświadczeń większych niż ładowarka sieciowa.

Napisze jak ja o rozumiem(wyobrażam): Kupuję to urządzenie z Ebay-u. Ładują Nią akumulatorki w domu. Podczas podróży gdy wyczerpie mi się telefon podłączam tą sama ładowarkę i ładuję telefon. Tak?
A czy to się sprawdzi przy takiej sytuacji? Jadę z włączonym Endomondo na GPS-ie(telefon wyłączony z sieci GSM - offline) i po ok. 5 godz. bateria w telefonie jest na skraju wyładowania. Podłączam ładowarkę z Ebay i doładowuje telefon (dzięki czemu mogę dalej korzystać z telefonu). Tak?
i następnie cykl się powtarza: Doładowuję akumulatorki gdzieś z sieci elektrycznej i mogę podładowywać dalej.
Pozdrawiam

Chodziło mi o ogniwa wyjęte z baterii laptopowych, leżaków magazynowych, które handlujący na allegro rozbierają i sprzedają same ogniwa.
Przykładowa aukcja: http://allegro.pl/sanyo-ogniwa-li-ion-2200mah-18650-i3044793042.html
Takie ogniwa sa zwykle lepszej jakości i większej pojemności niż tanie, nowe, chińskie ogniwa z ebay.

Ładowarke możesz podpiąć już w czasie jazdy. Prąd 1A nie dopuści nawet do zaczęcia rozładowywania się komórki, oczywiście do czasu rozładowania ogniw w ładowarce. A pojemność ogniw około 4x2000mAh wystarczy mniej więcej na potrójne naładowanie baterii w telefonie 2000mAh (25% policzyłem na straty). A w Xperii S jest chyba nawet mniejsza bateria.

Offline Mężczyzna deerrr

« 22 Lut 2013, 22:47 »

Ładowarke możesz podpiąć już w czasie jazdy. Prąd 1A nie dopuści nawet do zaczęcia rozładowywania się komórki, oczywiście do czasu rozładowania ogniw w ładowarce. A pojemność ogniw około 4x2000mAh wystarczy mniej więcej na potrójne naładowanie baterii w telefonie 2000mAh (25% policzyłem na straty). A w Xperii S jest chyba nawet mniejsza bateria.

Ok. Ostatni pytane. Czy te ogniwa mogę ładować poprzez ta ładowarkę czy muszę przez osobną (inną)?
Jeśli tak to było by to idealne rozwiązanie. Ładowarka z Ebay-u + 4 ogniwa. To jest sto razy lepsze niż ładowarka solarna.

Offline Mężczyzna irbis9

« 22 Lut 2013, 22:58 »
możesz ładować przez ładowarkę zasilaczem 5V, brak go w zestawie, można dokupić na ebay, można użyć jakiegokolwiek, np. od komórki wymieniając wtyczkę

Offline Mężczyzna deerrr

« 22 Lut 2013, 23:04 »
Wielkie dzięki. Czyli warto pytać.
Zakupuję sprzęt. Ładowarkę taka zwykłą sieciową to mam od Nokii - stare grube złącze - takie jak jest w ładowarce, którą chcę zakupić.
Warto pytać.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna irbis9

« 23 Lut 2013, 08:31 »
Uzbrój się tylko w cierpliwość, przesyłki od chińczyków z ebay idą ponad miesiac czasu.

Offline Mężczyzna deerrr

« 25 Lut 2013, 13:42 »
Uzbrój się tylko w cierpliwość, przesyłki od chińczyków z ebay idą ponad miesiac czasu.

a można gdzieś to urządzenie kupić na polskich stronach? Nawet trochę drożej. Na e-bay-u nie mam nawet konta.

Offline Mężczyzna irbis9

« 25 Lut 2013, 14:51 »

a można gdzieś to urządzenie kupić na polskich stronach? Nawet trochę drożej. Na e-bay-u nie mam nawet konta.
Nie mam pojęcia  :icon_neutral:

Offline Mężczyzna deerrr

« 22 Mar 2013, 10:50 »
Witam,
Przyszła do mnie ładowarka z Hongkongu do ogniw (kupiona na E-bay-u) :)
Ogniwa również mam.
Mam takie pytanie. Mam ładowarkę od starego telefonu Nokia. Wtyczka pasuje.
Pisałeś mi, że ma ładowarka być 5V

Parametry mojej ładowarki są takie:
Input: 230V/50Hz/21mA/4,8VA
Output: 3,7V/355mA/1,3VA

Czy ta ładowarka będzie pasować. Wolałbym czegoś nie zepsuć :)
Pozrawiam

Offline Mężczyzna irbis9

« 22 Mar 2013, 11:22 »
Co do wymaganego napięcia ładowania upewnij się na opisie aukcji. U mnie jest 5V. Twoja ładowarka ma 3,7V, nie będzie pasować.

Offline Mężczyzna deerrr

« 22 Mar 2013, 12:42 »
Już rozumiem
W opisie są informacje, że potrzebuję zasilacz o parametrach
1. Napięcie 4,5-5,2 V
2. Natężenie 2000mA = 2A
3. Wtyczka 3,5x1,35mm

Przeszukałem różne aukcje. Tak z ciekawości czy natężenie ma znaczenie? Musi być dokładnie 2A? W opisach zasilaczy występują różne wartości natężenia, ale zawsze jest napisane "max. prąd wyjściowy np. 2,5A"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Mar 2013, 12:49 »
Musi być minimum 2 ampery na wyjściu zasilacza.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum