Autor Wątek: Wariatka na drodze i "super" komentarz policji  (Przeczytany 1750 razy)

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
Jednak takie generalizowanie, że "kobiety jeżdżą kiepsko samochodami" to zwykły stereotyp, który Ty w tym momencie uznajesz za jakiś pewnik. Piszesz o swoim doświadczeniu, jednak nie ma ono odbicia w statystykach i nie powinieneś na jego tylko podstawie tak uogólniać, bo możesz dojść do nieprawidłowych wniosków.
zawsze biorę poprawkę jak widzę kobietę za "kółkiem"
Ja zawsze biorę poprawkę jak widzę kierowcę ;).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Moje i nie tylko moje doświadczenie mówi, że najwięcej niebezpiecznych sytuacji powodowały kobiety. Np. wyprzedzanie, a chwilę później nagłe hamowanie i skręt w prawo. Innym razem jedna stwierdziła, że zanim dojadę (byłem wtedy rozpędzony do 70 km/h..) zdąży włączyć się do ruchu - w efekcie ona stała/dopiero ruszała i blokowała pas, a ja musiałem wyprzedzać na trzeciego.

Wyraźnie widać, że w porównaniu do mężczyzn kobiety mają gorszą orientację w przestrzeni i większe problemy z szacowaniem prędkości. Mimo tego, że kobiet jeździ mało (czyli prawdopodobnie te, które potrafią to robić lepiej) są kierowcami gorszymi od przeciętnej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

jendrzych

• Gość
Strasznie generalizujecie...
Moim skromnym zdaniem, jeżeli coś ma wpływ na dysproporcję w jakości zachowań na drodze (bez wartościowania owej jakości ani płci), to jest to statystyczna ilość godzin spędzonych przez osobę za kółkiem w stosunku do ilości osób danej płci na drogach - reasumując: za kierownicą siedzi więcej mężczyzn z większym stażem/doświadczeniem, co sprawia, że łatwiej natknąć się na mniej sprawnego kierowcę-kobietę, niż takowego chłopa. Orientacja w przestrzeni czy płeć nie powinna mieć tu większego znaczenia.
Kłamstwa, kłamstewka i statystyki...

Równie dobrze można powiedzieć, że w domach prywatnych panowie są kiepskimi kucharzami - ilu mężczyzn potrafi sporządzić sos beszamelowy, czy wykonać od podstaw jakiekolwiek pierogi? Większość moich znajomych nie potrafi, a ja tak. Co czyni ich gorszymi w tej sytuacji? Brak doświadczenia, czy płeć?

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
Moje i nie tylko moje doświadczenie mówi, że najwięcej niebezpiecznych sytuacji powodowały kobiety.

A we mnie wjechali dwukrotnie  faceci, wypadki z ich winy. I co Ty na to?  ;D
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:06 Gallicjanin »

Mężczyźni są z Marsa, kobiety są z Wenus; proszę zwrócić uwagę na rowery kobiet, różnią się od męskich- to daje do myślenia, oczywiście przed zaśnięciem inaczej to czysta strata czasu - Pzdr.

A przepraszam, od 1935 roku kobiety noszą spodnie, więc trochę czasu upłynęło od bardzo wyraźnego podziału na płeć  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wyraźnie widać, że w porównaniu do mężczyzn kobiety mają gorszą orientację w przestrzeni i większe problemy z szacowaniem prędkości. Mimo tego, że kobiet jeździ mało (czyli prawdopodobnie te, które potrafią to robić lepiej) są kierowcami gorszymi od przeciętnej.
Z pierwszą częścią się zgadzam (oczywiście tylko w wymiarze statystycznym), natomiast z wnioskiem już nie za bardzo.
Pomija on kluczowy element jakim jest tendencja do podejmowania nadmiernego ryzyka i przeceniania własnych możliwości przez mężczyzn.

Nie mam dostępu do statystyk, ale jestem dziwnie spokojny że o ile kategorii "stłuczek" kobiety mogą mieć gorsze statystyki, to w kategorii "jechałem sobie moim golfem z siedmioma kumplami, spokojnie, nie więcej niż 150 km/h i nagle drzewo wyskoczyło mi na drogę" to my faceci na razie jesteśmy niezagrożeni.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jasne, że mężczyźni bardziej ryzykują. Jednak jako rowerzysta bardziej obawiam się roztargnienia lub złej oceny prędkości/odległości i spychania na nierówności, niż brawury kierowcy. W Krakowie trudno o nadmierną prędkość :P

(...) to w kategorii "jechałem sobie moim golfem z siedmioma kumplami, spokojnie, nie więcej niż 150 km/h i nagle drzewo wyskoczyło mi na drogę" to my faceci na razie jesteśmy niezagrożeni.
Takie są koszty sprawnego poruszania. Z ofiarami trzeba się pogodzić :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
(...) to w kategorii "jechałem sobie moim golfem z siedmioma kumplami, spokojnie, nie więcej niż 150 km/h i nagle drzewo wyskoczyło mi na drogę" to my faceci na razie jesteśmy niezagrożeni.
Takie są koszty sprawnego poruszania. Z ofiarami trzeba się pogodzić :P
Nooo, i dzięki temu możemy zyskać w ciągu dnia 10 minut, które możemy przeznaczyć na ćwiczenie palców prawej ręki na pilocie do TV  :D

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Boze. Jakie bzdury tu leca. Chodz kolibereq na piwko, szkoda nas na takie szowinistyczne madrosci.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Boze. Jakie bzdury tu leca. Chodz kolibereq na piwko, szkoda nas na takie szowinistyczne madrosci.

"Lubię to"  ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Bzdury to męska specjalność a kobiety nie mają poczucia humoru ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Pokaz mi, w ktorym momencie Gallicjanin wykazuje sie poczuciem humoru.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
No to tzreba było wskazać palcem, że chodzi tylko o Galicjanina ;)

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 10:24 Gallicjanin »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum