Autor Wątek: Kartusz Cadac 500g - na ile wystarczy?  (Przeczytany 10298 razy)

Offline Traction

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 27.12.2012
Kartusz Cadac 500g - na ile wystarczy?
« 15 Cze 2013, 09:04 »
Witam Wszystkich,

Mój palnik to primus duo stove, a kartusz to gwintowany Cadac 500g.
Mniej więcej na ile dni powinien wystarczyć taki zestaw dla dwóch osób?
(przy gotowaniu 2 razy dziennie)

W danych technicznych jest napisane, że kuchenka pociągnie 75 min na kartuszu 230g.
Czy to jest odniesione do pełnej mocy, i czy jest to czas realny?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2013, 09:11 Traction »

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
Hej
W danych technicznych jest napisane, że kuchenka pociągnie 75 min na kartuszu 230g.
To chyba tylko osoba, która projektowała palnik może to wiedzieć :)

Mam Optimus Crux (3000W) a więc moc palników zbliżona (Primus - 2800W). W moim przypadku zużycie gazu jest jak poniżej:
- doprowadzenie do wrzenia (brak późniejszego gotowania) rano i wieczorem po ok 500ml cieczy (mleko, woda, etc) starczało na 14 dni a więc mogłem na małym kartuszu zagotować około 14 litrów
- warunki: temperatura 15-25C, brak wiatr /gotowanie w przedsionku namiotu/

p.s. odnośnie 75 minut gotowania na palniku o które pytałeś - na "chłopski" rozum to test mógł przebiegać w temperaturze pokojowej, bezwietrznie na całej mocy palnika, ale nie opierałbym na jak długi czas starczy kartusz na podstawie tych informacji

Offline Traction

Ale mówisz o kartuszu 230 czy 500g?

Oczywiście, że wyliczenie lub oszacowanie dokładnego czasu jest trochę bardziej skomplikowane. Trzeba by znać współczynnik przewodzenia ciepła menażki, no i wszystkie straty jakie są (podmuchy wiatru, i przez powierzchnię promieniującą. Ale nie o to przecież chodzi, aby wyliczyć co do minuty.

Chodzi mi właśnie takie porównanie jak napisałeś wyżej, że np.
-Kartusz ... g.
- gotowanie rano i wieczorem po ... ml
- coś ciepłego na obiad
= kartusz zużył się po ... dniach.

Offline janogonowski

-Kartusz ... g.
Przepraszam nie dopisałem że chodzi o kartusz 230 [g]. Reszta jak wyżej, a więc taki kartusz starczał na 14 dni (mogłem zagotować na nim 14 litrów wody) gotowania rano i wieczorem ale te wielkości również należy traktować jako orientacyjne.

Ale mówisz o kartuszu 230 czy 500g?
Trzeba by znać współczynnik przewodzenia ciepła menażki, no i wszystkie straty jakie są
Właściwości fizykochemicznych ogrzewanej cieczy, naczyń do tego użytych, etc. nie miałem nawet na myśli i je pomijam bo nie ma żadnego sensu branie ich pod uwagę :). Chodziło o to, iż producent nie podał podstawowych warunków przeprowadzenia testu jak: temperatura otoczenia, czy było to pomieszczenie otwarte/zamknięte oraz że palnik podczas wykonywania testu był odpalony na całą moc. 
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2013, 05:00 janogonowski »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
kartusz 500g mi (jednej osobie) starcza na miesiąc, przy codziennym gotowaniu makaronu/ryżu. W przypadku CADACa, cóż, jeśli nie pierdyknie coś w nim to może na tyle starczy (mam złe doświadczenia z tym wynalazkiem)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
w jednym rozszczelnił się zawór, drugi zapchał mi dyszę w palniku. Więcej tego nie kupuje :)

My home is where my bike is.

Offline Traction

Czyli teoretycznie kartusz 500g na 10 dniową wyprawę z Dziewczyną, która lubi gotować powinien wystarczyć :)

Offline janogonowski

Czyli teoretycznie kartusz 500g na 10 dniową wyprawę z Dziewczyną
Teoretycznie tak :) A  praktycznie to zależy jaką wysoką hierarchię ma proces gotowania w ulubionych czynnościach podczas wyjazdów:)

p.s.
Z doświadczenia - wziąłbym extra mały kartusz 230 [g] :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum