Po
trzysetce dwa lata temu i zeszłorocznej
czterysetce w planie na ten rok miałem pięćsetkę. Jednak nie zapowiadało się różowo - kompan się z braku czasu wykruszył i okazało się, że praktycznie wszystkie weekendy do sierpnia będę miał zajęte. A w sierpniu noce już długie... Do tego wszystkiego niespecjalnie czułem się gotowy na takie wyzwanie.
Pod koniec tygodnia okazało się jednak, że prognoza pogody na piątek i sobotę idealnie wpisuje się w plan przejechania pętli po podtoruńskich niezaliczonych gminach. Miało wiać cały czas w plecy - zupełnie jakby wiatr znał moją trasę i odpowiednio zmieniał kierunek.
Cóż było robić - stwierdzam, że druga taka okazja może się nie powtórzyć i postanawiam rzucić się na głęboką wodę i pojechać. Raz kozie śmierć.
W piątek po pracy pakuję sakwę pilnując, żeby nie brać niczego niepotrzebnego. Zamiast kurtki (na noc) biorę kupioną właśnie w Lidlu kamizelkę, zamiast aparatu - małpkę. (W tym przypadku oprócz wagi i gabarytów, chciałem uniknąć "kuszenia" do zbyt częstego zatrzymywania się na zdjęcie. Małpką mogę robić zdjęcia jadąc.)
Ruszam wykorzystując ostatnie słoneczne chwile.
KrępiecDo Tczewa jadę stała trasą, jest jeszcze w miarę jasno. Na drugim brzegu Wisły uzbrajam się w kamizelkę odblaskową i opaski na nogi. Jadę wzdłuż brzegu Wisły do Kwidzyna. Tu zaskakuje mnie nad wyraz bogate życie nocne - na ulicach pełno ludzi mimo środka nocy. Zupełnie jak w Sopocie.
Nocna jazda trochę się dłuży, ale (na szczęście) nie mam problemu z przysypianiem. Tylko jednak trochę zimno - przydałyby się jeszcze jakieś dodatkowe rękawki do tej kamizelki.
Na stacji benzynowej w Kisielicach robię sobie pierwszy postój - na uzupełnienie bidonów i kawę. Kawa chyba pomaga, bo mam wrażenie, że jedzie się jakoś szybciej.
Pierwsza nowa gmina - Biskupiec - zaliczona jeszcze po ciemku, jednak gdzieś od Świecia nad Osą zaczyna się robić coraz jaśniej. A za jasnego jedzie się jednak znacznie przyjemniej.
Za Wąbrzeźnem na dobre wstaje dzień, można zgasić lampki i pozbyć się kamizelki odblaskowej.
Gdzieś między Wąbrzeźnem a Płużnicą wreszcie słońce wschodzi na dobreHmm, ciekawe - u mnie na liczniku 225 km, a przecież też jadę z Gdańska...Zaliczam kolejne gminy z nadzieją obserwując wiatr - tak jak zakładała prognoza, zaczyna skręcać. Wygląda na to, że w pobliżu Torunia będę miał trochę lekkiego wmordewindu, ale całą drogę powrotną będę jechał na "wspomaganiu".
Ponieważ marzy mi się zmieszczenie pięćsetki w 24 godzinach, staram się jak najmniej zatrzymywać. Żadnego zwiedzania, żadnych takich tam pierdół marnujących czas, jeżeli zdjęcia - to najlepiej bez zatrzymywania.
Wyjątek robię jednak przy ruinach zamku krzyżackiego w Papowie Biskupim.
Ruiny zamku krzyżackiego w Papowie BiskupimW Łysomicach wpadam na stację benzynową na hot doga. Bułki już mi się znudziły i potrzebuję czegoś ciepłego.
Skręcam na zachód i jadę (z wiatrem w plecy) w kierunku Łubianki. Testuję świeżą ścieżkę w śladzie dawnej linii kolejowej rowerową z Torunia do Unisławia.
Ścieżka rowerowa z Torunia do UnisławiaWygląda na to, że na razie otwarty jest tylko jeden krótki odcinek od Świerczynek do Leszcza. W kierunku Torunia nie ma asfaltu, a w Leszczu ledwo udało mi się ominąć zaparkowany na ścieżce (tak, żeby nie dało się przejechać) samochód pracujących tam panów.
W Łubiance opuszczam ścieżkę i zjeżdżam do doliny Wisły po najbardziej południową z dzisiejszych gmin. Teraz skręcam już definitywnie na północ i wracam do domu. A wiatr trzyma się planu i wieje w plecy.
Chwilowy skok do doliny Wisły skutkuje oczywiście podjazdem, na szczęście nie są one tutaj zbyt strome.
Parking w Unisławiu - rozległy widok na dolinę WisłyPrzed Chełmnem muszę czujnie odbić nieco w bok, bo tuż przed startem odkryłem, że gmina miejska Chełmno graniczy z jednej strony z Kijewem Królewskim, a z drugiej ze Świeciem. Gdybym pojechał tak, jak planowałem, ominąłbym gminę wiejską Chełmno i cały misterny plan runąłby...
Gdzieś tutaj nachodzi mnie straszna ochota na... zupę. Jest chyba jednak za wcześnie, by znaleźć po drodze odpowiedni lokal, postanawiam zadowolić się lodem.
Na rynku w Chełmnie musi być lodziarnia...
Rynek w ChełmnieNie wiem, może słabo szukam, ale nic nie znajduję. Musi wystarczyć się lód w kubeczku ze sklepu. Może w Świeciu coś będzie?
Rynek w ŚwieciuTeż nic z tego. Zjadam bułkę i jadę dalej.
Na wyjeździe ze Świecia projektanci ścieżki rowerowej serwują mi niezłą szkołę podjazdów. Szosa biegnie sobie w miarę równo, a położona obok ścieżka to wspina się na górę, to opada w dół. A nachylenie tych hopek też niczego sobie - nawet pod 10%. Na początku trochę marudzę na taką ścieżkę, ale gdy na szosie trzęsą wertepy, wracam jednak na kostkę i hopki.
W Jeżewie w końcu zbawienie w postaci lokalu fastfoodowego w budynku dworca kolejowego. Jestem pierwszym klientem, obsługa chyba nieco zdziwiona, że ktoś chce coś jeść o tej porze. "Marnuję" tu pół godziny cennego czasu (trochę boję się, że nie zmieszczę się z wycieczką w dobie), ale - flaki są pyszne.
Dalsza jazda, to właściwie aż do Narkowów droga przez mękę. Tyłek już daje się we znaki, a drogi tu w większości masakrycznie dziurawe.
Efekt znużenia jazdą w Borach TucholskichNajgorszy odcinek to droga wojewódzka nr 641 od Lipiej Góry do Rzeżęcina. Mogłaby z powodzeniem konkurować z szosą z Miłoradza do Piekła. Tu już klnę głośno, na szczęście wokół pusto.
Od Narkowów robi się już lepiej, a droga z Tczewa do Dziewięciu Włók, to po tamtych wertepach - bajka.
Trochę słabym pomysłem był powrót po płytach w Krępcu, ale jakoś przetrwałem.
I (prawie) koniec w GdańskuBól tyłka jest głównym powodem, dla którego zamiast najkrótszej wybieram z Oliwy drogę przez Matarnię - może być dłużej, byle jak najrówniej. Spacerowa pogrążona w chmurze spalin, a terenu nie przetrzymam. Siodełko na każdym wyboju wbija się boleśnie.
Udało się! Jestem w domu przed upływem doby.
Czas brutto: 23:36h (2:52h postojów); 21,64 km/h
Netto: 20:43h i 24,65 km/hPodsumowując - udało mi się idealnie trafić z pogodą. Optymistyczne prognozy i niespotykanie sprzyjający (na pętli) wiatr były głównym powodem, że zdecydowałem się pojechać.
Dzięki niemu, mimo dość ciężkiej końcówki, wyszło całkiem szybko - nawet szybciej niż podczas czterysetki.
Noc przebiegła bezproblemowo, mimo braku towarzystwa, jechało się sprawnie i nie było kryzysów czy przysypiania.
Kierowcy grzeczni, były może trzy incydenty nieco podnoszące ciśnienie, ale o szczegółach nie ma co pisać, zresztą - już zapomniałem.
Główny problem to ból tyłka gdzieś po 250-300 kilometrach. Na następną tak długą trasę przydałoby się jednak wybrać równą nawierzchnię.
No i z jedzeniem trzeba pokombinować, bo nie może być tak, że w sakwie pełno, a ja mam ochotę na coś innego.
POGODA- temperatura od 9 (noc) do 24 stopni (dzień)
- wiatr w plecy wieczorem, brak wiatru w nocy, wiatr w plecy w dzień
- bez opadów
PALIWO- kolacja przed startem (makaron z sosem)
- 8 bułek
- 2 batony musli
- 6 mini-marsów
- paczka frankfurterek
- hot dog XL (Łysomice)
- lód w kubeczku (Świecie)
- flaki (Jeżewo)
- 11l napojów (3l wody, 2l izotonika w tabletkach, 1.75l coli, 3l wody cytrynowej, 1l fanty, 0.25l kawy)
GMINY (19 nowych):
349. Biskupiec
350. Świecie nad Osą
351. Jabłonowo Pomorskie
352. Książki
353. Płużnica
354. Lisewo
355. Stolno
356. Papowo Biskupie
357. Chełmża (gmina wiejska)
358. Chełmża (gmina miejska)
359. Łysomice