Autor Wątek: Rowery dla rodziny  (Przeczytany 373 razy)

Offline they-family

• Miasto: DE
  • Na forum od: 17.06.2013
Rowery dla rodziny
« 17 Cze 2013, 23:29 »
Potrzebujemy pomocy z wyborem rowerow.

Zaczniemy od najbardziej palacej sprawy to znaczy roweru dla mnie :D
Synek ma Chariota, Niemąż jakiegos 'gorala' ja natomiast jezdze na starej holenderskiej damce. Mimo tego ze nie jezdzimy dlugo ani tez duzo (choc w tym miesiacu zrobilism ok 200 km) to przydalby sie lepszy rower. Planujemy wczesna jesienią tygodniowy urlop z rowerami.

Nie wiem czy podolalibysmy zlozeniu roweru samodzielnie wiec szukamy jakis gotowcow.

Po przejrzeniu forum mialam dwa pomysly:
1. kupic rower trekkingowy taki jak http://www.unibike.pl/visiongts.html
lub
2. kupic rower crossowy dokupic bagaznik i blotniki  http://castor24.pl/pl/p/Rower-28-KANDS-MAESTRO-Alivio-SUNTOUR-kolekcja-2013-/1452

Po czym zaczelam czytac o rowmiarach ram i wydaja sie zbyt duze dla mnie (164 cm wzrostu, 77cm wewnetrzna dlugosc nogi, 50kg wagi).

Wydac moge 3000zl. Rower kupiony moze byc w Niemczech lub w Polsce.

Wdzieczna bede za wszelkie sugestie.
« Ostatnia zmiana: 17 Cze 2013, 23:42 they-family »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Rowery dla rodziny
« 18 Cze 2013, 08:16 »
Jak dookoła widzisz, rowerowych 'gatunków' jest cała masa. Na różnych ramach, kierownicach zwieszone są różne widelce, napędy, hamulce, bagażniki - różne wszystko. Przyjrzyj się im różnym bardziej uważnie, ukonkretnij zastosowanie - decyzja Twa będzie bardziej trafna. Jest to dość ważne, bowiem jakichś czas będziesz na tym siedzieć i jeździć - zniechęcisz się lub odkryjesz nowy świat.
Rozpoznaj też, jaka pozycja na rowerze Ci bardziej pasuje. Czy Ty/Niemąż sami będziecie /w stanie/ przeprowadzać drobne i grubsze prace na rowerze (np. łatwiej 'opiekować się' hamulcami felgowymi, niż 'tarczowymi'). Pofiluj se bliżej na rowerki w sklepach rowerowych, się przejedź tym i tamtym.

Jakakolwiek sugestia forumowiczów bez bliższych info od Cię, może się okazać być niedźwiedzią przysługą. Skierować może Cię w nie Twoją stronę.

Oczywiście możesz też napisać: ich will einen echten Alleskoenner! /allrounder/ - Wówczas będzie b. łatwo - podjęcie decyzji co do wyboru cedujesz na Forumowiczów/ki.

p.s. Gdyby moja Żona jeździła na /wielozadaniowej/ kolarce /turystyczno-przełajowej/, jeszcze przed 10-tą odnowiłbym wszystkie śluby i przysięgi na wieczny amen. Moim zdaniem niby-kolarki są naj-faj-niej-sze!

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline they-family

• Miasto: DE
  • Na forum od: 17.06.2013
« 7 Lip 2013, 00:11 »
Dziekuje bardzo za odpowiedz.  Zmusila mnie ona do glebszego zastanowienia sie nad kupnem.

Zgodnie z sugestia przeszlam sie po sklepach w najblizszej okolicy i mam kompletny chaos w glowie :) Malo kto chcial pomoc a wiekszosc chciala sprzedac rowery 'na stanie'.

Chcialabym powoli okreslic swoje wymagania ale pomoc bedzie potrzebna.

na poczatek chcialabym dobrac rozmiar ramy.
. czy kiedy zeskocze z siodełka na ramę i sie uderzę to rozmiar jest dobrze dobrany? (co stwierdzil dzis jeden sprzedawca)
. jak okreslic dlugosc od siodelka do kierownicy? W niektórych rowerach mam wrazenie ze jestem wyciagnieta jak dziki kot i upadne na twarz. Teraz jeżdżę na rowerze miejskim i mam pozycje bardzo wyprostowana, w innych jest mi nieswojo. Czy rama pomiedzy bedzie w takim przypadku jedynie kwestia przyzwyczajenia czy tez musi byc to milosc od pierwszej jazdy? (to forum zle dziala na nerwy: przez 10 lat jezdzilam na rowerze ze zbyt duza rama a teraz nie wiem jak dobrac :) )

Czy w ogole caly ten dobor to marnowanie czasu i kupic rower przez internet w domniemanym rozmiarze, bo i tak sie przyzwyczaje?

p.s. gdybym jezdzila na niby-kolarce to bym roweru nie zmieniala. moj rower to.. Sparta :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Lip 2013, 01:37 »
. czy kiedy zeskocze z siodełka na ramę i sie uderzę to rozmiar jest dobrze dobrany? (co stwierdzil dzis jeden sprzedawca)
Nie, to znaczy, że kiedy będziesz potrzebowała zeskoczyć to raczej miłe to nie będzie. Im większa różnica między kroczem, a górną rurą tym bardziej rower nadaje się w teren (na nachyleniu górna rura wędruje w górę w stosunku do nóg).
W niektórych rowerach mam wrazenie ze jestem wyciagnieta jak dziki kot i upadne na twarz. Teraz jeżdżę na rowerze miejskim i mam pozycje bardzo wyprostowana, w innych jest mi nieswojo.
Zdania są podzielone, ja jestem za tym, że wyprostowana pozycja jest na dłuższe odległości strasznie niewygodna. Poza tym nie można balansować ciałem, efektywnie stanąć na pedały itd.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum