Autor Wątek: jak sie przygotowac na islandie  (Przeczytany 4622 razy)

grein

• Gość
jak sie przygotowac na islandie
« 2 Mar 2009, 22:54 »
Jak przygotowac sie na trase przez islandie, dlugosc trasy w przyblizeniu to 2200km. Wybieram sie z koncem czerwca a o tej porze roku srednia temperatura w granicach 15 stopni,silne wiatry i ciagle opady, w glebi kraju temperatura duzo nizsza a wiec warunki ciezkie.Same drogi to glownie asfalty i szutry ale tez beda ostre kamienie i przeprawy przez potoki i tu kolejne pytanie , jaki rower, myslalem o GT avalanche 2.0 disc plus przyczepka ale czy ten sprzet  sprawdzi sie w terenie.Jak sie odzywiac i ile posilkow dziennie.Prosze o wszelkie porady w tym temacie.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 2 Mar 2009, 23:49 »
A może... dobry wieczór...? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

grein

• Gość
« 2 Mar 2009, 23:56 »
Witam, a juz myslalem ze wszyscy pozasypiali

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
« 3 Mar 2009, 00:11 »
Jeżeli rower, który chcesz kupić, to http://www.isport.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=1644 , to w tej cenie osprzęt ma bardzo słaby (np. korba Altus). Poza tym ma niepolecane na wyprawy hamulce hydrauliczne. Jeżeli chciałbyś mieć tylne sakwy, to pewnie będziesz ocierał o nie butem.

Jeżeli chodzi o Islandię to też tam na pewno pojadę :) (ale nie w tym roku). Warto poczytać relacje z wypraw, np. Michała Wolffa, albo tu: http://narowerze.net/zdjecia_islandia.html .

Sam jestem ciekaw, jak się przygotować do jazdy w deszczowo-wietrznych warunkach. Trochę tego doświadczyłem w Norwegii i dostałem w kość... Kurtka i spodnie goretexowe to chyba jedyna sensowna (nietania) opcja.

grein

• Gość
« 3 Mar 2009, 08:27 »
Dziek za odpowiedz,jesli chodzi o bagaz to myslalem o przyczepce a co do roweru to jeszcze sie zastanawiam.Moze jakas rada ,jaki rower moglby byc lepszy na taka wyprawe. I jaki osprzet brac pod uwage i na co zwracac uwage.Artur, moze opisal bys jak sie przygotowales na Norwegie,co zabrac z niezbednych rzeczy. Acha link nie dziala ten z wyprawy Michala

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 3 Mar 2009, 08:55 »
Podany powyżej link nie był do opisu wyprawy Michała, tutaj zamieszczam właściwy link: http://www.wyprawyrowerowe.neostrada.pl/islandia/islandia.html
Michał ma dużą wiedzę praktyczną na temat podróżowania po Islandii na rowerze. Nim zaczniesz Go pytać, poczytaj najpierw :wink:

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
« 3 Mar 2009, 10:58 »
Link podany przeze mnie już działa.

grein, poczytaj także dział "Rowerowe ABC" na stronie Michała, tam Michał pisze o jeździe w deszczu. Ja w Norwegii miałem foliową pelerynkę i była kiepska, głównie z powodu małej trwałości (rwała się), no i ciężko taką szczelnie zapiąć. Zwykłe kurtki "przeciwdeszczowe" na ciągły deszcz się nie nadają. Teraz mam używaną wojskową goretexową za 50zł z Allegro, pierwsze wrażenia obiecujące :). Do tego spodnie ortalionowe z podklejanymi szwami. Zastanawiam się jeszcze, co z butami.

Jeżeli chodzi o rower, to z tego co pisze Michał na Islandię taki typ powinien być ok, tyle że akurat ten model ma kiepski stosunek cena/jakość osprzętu. Wziąłbym też coś na hamulcach tarczowych mechanicznych, albo po prostu v-brakeach.

Jak duże masz doświadczenie sakwiarskie? Bo z tego, co pisze Michał bywa tam dość ekstremalnie :).

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 3 Mar 2009, 13:50 »
cześć grein, Na pewno nie polecam hamulców hydraulicznych na odległe wędrówki, sam trochę się na takowych zawiodłem :x - ja niedaleko miejsca zamieszkania, ale przecież nie zawsze bywa tak kolorowo. Wg. mnie hamulce to dobre v-ki powinny być, bo nie mam już zaufania do tarcz. Jeśli już to tylko mechaniczne. Łap rower z osprzętem co najmniej Alivio. Jednak najważniejsze to wygodna, dopasowana do Twojego wzrostu rama, wygodne siodełko :wink:  i mocne koła. Warto się przejechać przed zakupem roweru
Pozdrawiam
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 3 Mar 2009, 16:11 »
Musisz się zaopatrzyć w goretex na całe ciało tak na prawdę czyli: ochraniacze na buty (może skarpety Sealskin?) kurtkę i spodnie goretex. Z toczących się tu dyskusji najlepsze opinnie zbiera Paclite...Poza tym poczytaj forum...znajdziesz odpowiedzi na zadane pytania. Rower jest raczej ok...tylko te hamulce, faktycznie hydrauliczne to nie jest dobry pomysł, no i piasty sprawdź- czy dobrze uszczelnione bo nie wiem co to za Alloy. Jeżeli chodzi o jedzenie to może pomyśl nad liofilizatami- zależy ile masz kasy na wyjazd. Przyczepka extrawheel? Może nowy model planujesz?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Mar 2009, 18:48 »
co do jedzenia... chyba nie bedzie bral 30kg zapasow jedzenia z polski? na miejscu zaopatrzac sie w miare na biezaco w jakims penny markecie etc....

hm, przydalaby sie jakas opinia o nowym extrawheel :D duszak zachwala.... ale 1. model tez zachwalal :]

"Generalnie mogę powiedzieć że z Voyagerem jeździ się znacznie lepiej. Można by powiedzieć że różnica jak niebo i ziemia. Przyczepka zachowuje się stabilnie, jest krótsza, nie zarzuca jej, nie wpada w wibracje no i nie ma słabych punktów - jest pancerna. Duży postęp ze strony producenta."

zastanawiam sie nad wymiana przyczepki, tj sprzedac komus stary model, i kupic nowy  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

grein

• Gość
« 3 Mar 2009, 20:02 »
Dzieki za podpowiedzi, to dalo mi wiele do myslenia .Przeczytalem tez relacje z wyprawy Michala na islandi, wiem cos o islandzkiej pogodzie bo pracuje tutaj, tutaj tez chce zaopatrzyc sie w sprzet ,a przy zakupie roweru zrobie fotki konkretnego modelu i poprostu wysle zdjecia komus kto sie orientuje w osprzecie. Moze na ten rynek maja przeznaczony lepszy sprzet, jest bardziej wymagajacy,trudne warunki. Jesli chodzi o ubrania to faktycznie tylko przeciwdeszczowe . Tu pada ,jesli ma sie pecha, na okraglo i do tego silny wiatr i niska temperatura. Jestem tez ciekaw na  ile butla turystyczna wystrcza bo od czasu do czasu trzeba zjesc cos cieplego

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 3 Mar 2009, 21:17 »
Cytat: "Michał Wolff"

A po co? Nie zapominaj, że nowa przyczepka ma jednak sporo mniejszą ładowność i nie zastąpi całego bagażu, starszy model mógł to zrobić.

hm, racja, ale wozenie wszystkich rzeczy w dwoch workach bez zadnej segregacji nei bylo zby przyjemne..... tzn rozpakowywanie, i szukanie czegokolwiek nie bylo przyjemne :)
dlatego wersja sakwowa kusi. moznaby namiot wziac na bagaznik, ew sakwy tyl....

do tego jest tam sporo bardzo ostrych (choć krótkich ścianek), gdzie przyczepka może zmusić do pchania

hmmm? czemu przyczepka mialaby zmusic do pchania? ciezar jak ciezar, to ze sama przyczepka wazy 4kg chyba nie zawazy o tym, ze rower trzeba bedzie pchac....... ?

dyskusja w innym temacie na temat wektorow wypadkowych, sil ciezkosci jest hm... wg mnie nie za duzo warta. srodek ciezkosci przy skretach moze miec znaczenie (a wlasciwie to moment bezwladnosci), ale przy podjezdzie, czy ten srodek bedzie nizej czy wyzej, specjalnej roznicy nie zrobi. jedyna roznica przyczepka a sakwy, moze byc w przypadku 'gibania' sie na rowerze (nie wiem jak to nazwac), tj przy ostrym naciskaniu na pedaly wychylaniu sie raz na prawo/lewo.... przyczepka to dosc mocno utrudnia, ale sakwy nie ustepuja przyczepce na tym polu..... (tj rowniez ciezko sie gibac)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 3 Mar 2009, 21:44 »
Cytat: "Waxmund"

dyskusja w innym temacie na temat wektorow wypadkowych, sil ciezkosci jest hm... wg mnie nie za duzo warta. srodek ciezkosci przy skretach moze miec znaczenie (a wlasciwie to moment bezwladnosci), ale przy podjezdzie, czy ten srodek bedzie nizej czy wyzej, specjalnej roznicy nie zrobi.

Skoro się orientujesz w temacie, to może byś go rozwinął? Bo myśmy się zablokowali z braku fizyka w ekipie. A to trza rozrysować i udowodnić, że przyczepka faktycznie nic w tej kwestii nie zmienia (choć akurat mnie "na chłopski rozum" też się tak wydaje) :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 3 Mar 2009, 21:49 »
Michał Wolff, może i szansa na awarię hydraulika jest mała, jednak chyba przeoczyłeś w innym temacie że taka mi się zdarzyła :|
Cytat: "Waxmund"
dyskusja w innym temacie na temat wektorow wypadkowych, sil ciezkosci jest hm...

Proszę, nie wracajmy do tego :wink:

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 ]
To bolesne przeżycie było :lol:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 4 Mar 2009, 16:53 »
Coś za coś - starszy model ma kiepską segregację, ale większą ładowność. Branie sakw + przyczepka - dla mnie bez sensu, albo jedno albo drugie, klasyczny zestaw przód + tył daje wystarczającą pojemnośc. Dla mnie przyczepka ma sens jedynie do rowerów, gdzie nie da się założyć normalnych bagażników - czyli fule i szosówki, lub gdy bagaż się nie mieści w całym zestawie (ale to już trzeba wieźć w granicach 50kg) w innych przypadkach wyraźnie przegrywa z sakwami, nic nowego nie wnosi

hmm, cos w tym racji jest. wlasnie sie zaczalem zastanawiac.... po co mi ta przyczepka? :]
ale juz doszedlem do wniosku, ze wybierajac sie z dziewczyna na wyprawe (co mam nadzieje dojdzie do skutku), biore pod uwage wziecie jej bagazu, i wtedy juz, jak napisales, przyczepka sie przyda...
w przypadku 'malego' bagazu, rzeczywiscie moznaby stwierdzic ze przyczepka nic nie wnosi.
jeszcze  :twisted:

co do drugiej czesci. hmm. sam wazysz dosc duzo razem z rowerem, przyczepka to tylko 1/3 - 1/4 ciezaru ogolnego, a ze i tak jest sporo nizej od srodka ciezkosci samego ukladu Ty + rower, to skutecznie obniza ten srodek ciezkosci.... napewno znacznie skuteczniej niz 'wysokie' sakwy

Cytat: "aard"

Skoro się orientujesz w temacie, to może byś go rozwinął? Bo myśmy się zablokowali z braku fizyka w ekipie. A to trza rozrysować i udowodnić, że przyczepka faktycznie nic w tej kwestii nie zmienia (choć akurat mnie "na chłopski rozum" też się tak wydaje) :)

poki co ucze sie do egzaminu jeszcze i staram sie nie rozpraszac (choc to forum skutecznie mi to utrudnia  :D) :mrgreen:
 w weekend siade nad tym, postaram sie rozrysowac wszystko  8)

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum