Autor Wątek: Mrowienie w palcach  (Przeczytany 1407 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Mrowienie w palcach
« 20 Cze 2013, 09:04 »
Po ostatniej wyprawie mamy oboje problemy z palcami: zarówno u rąk, jak i u stóp (tu akurat tylko duży palec) mrowią i są nieco niewrażliwe na dotyk. O ile mi po prostu to mrowi, o tyle Hipcię dodatkowo boli i czasem budzi w nocy.

Pamiętam, że po BB Tour część startujących miało takie problemy, stąd moje pytanie: czy znaleźliście jakieś patenty, które przyspieszały powrót do normalnego czucia, czy jedyną opcją jest czekać aż się samo naprawi?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Mrowienie w palcach
« 20 Cze 2013, 09:19 »
To są uszkodzone (nadwyrężone) nerwy, które same muszą do siebie dojść a w ciele człowieka to jest to co goi się najdłużej. W tym wypadku to już trzeba zapobiegać.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Cze 2013, 09:22 »
Nie znalazłem patentu, często odczuwam mrowienie i drętwienie rąk. Po pierwszym (tylko po pierwszym z dwóch) BBTourze przez tydzień nie mogłem prawą ręką przekręcić klucza w zamku. Przeszło samo. Pozycja na rowerze ma tu chyba kluczową rolę, a ja tak lubię pochyloną, aerodynamiczną  :)  Jak mnie to chwyta w czasie jazdy puszczam kierownicę jedną ręką i robię gimnastykę dłoni oraz nadgarstka. Na jakiś czas pomaga. Problem ten czasem się pojawia a czasem nie.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 20 Cze 2013, 09:27 »
Po wyprawie na Bialorus mialam z tym potworne problemy, kilkanascie dni bez mozliwosci zrobienia precyzyjnych ruchow palcami. Sumdetective kupil mi wtedy gripy i problem niemal calkowivie zostal wyeliminowany. Podesle fotki moich gripow wieczorem. Baaardzo polecam.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Cze 2013, 12:23 »
Miewałem problemy z utratą czucia w paluchu stopy. Problem leżał w odpowiednim i niezbyt wysokim ustawieniu siodełka. Pomogła też wymiana na nieco szersze - prawdopodobnie bardziej odpowiednie do rozstawu kości. Siodło z dziurą u mnie nie sprawdziło się (a miałem warte około 250 zł..), krawędzie tylko urażały, bo nie były wystarczająco płaskie.

Zwłaszcza po długiej jeździe miewałem problemy z nadgarstkami - zespół cieśni. Na baranku ze względu na inny chwyt drętwienia nigdy nie miałem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Cze 2013, 12:58 »
mi pomagają rękawiczki i zmiana chwytu w czasie jazdy na jakiś inny.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 20 Cze 2013, 14:04 »
Kiedyś widziałem pdf o budowie roweru typu randonneur. Autor zachwalał manetki na ramie, które pomagały rozluźnić się plecom ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 21 Cze 2013, 17:51 »
Oj, to widzę, że nie jest z nami źle, bo prócz mrowienia nie mamy żadnych dodatkowych negatywnych objawów, w szczególności utraty siły w ręce czy też ograniczenia mobilności.

Zatem trzeba czekać. Trudno.
Dzięki!

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 21 Cze 2013, 18:14 »
Miałeś kiedyś taki przypadek. Po 12 godzinach jazdy i przejechaniu 320 km tak mi paluchy w jednej dłoni zdrętwiały, że chyba ponad miesiąc dochodziły do siebie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna witoldksywa

• Na forum od: 26.07.2013
« 26 Lip 2013, 21:55 »
Ja miałem ale odwiedziłem dobrego lekarza i dał mi jakąś maść i nic mi potem nie było.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 26 Lip 2013, 22:01 »
Ja po Islandii też mam kłopoty z mrowieniem. Czasem nie pojawia się przez dłuższy czas, a czasem nawet na krótkiej trasie zaczynają mi mrowić palce u rąk. Pomaga gimnastyka - ale miałem zakładać podobny wątek. Jak widać Hipek ubiegłeś mnie;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Lip 2013, 07:00 »
Ja miałem ale odwiedziłem dobrego lekarza i dał mi jakąś maść i nic mi potem nie było.

Koniecznie napisz nam tutaj co to za maść

Offline Kobieta Alpaka

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 28.05.2013
« 30 Lip 2013, 11:16 »
Ja mam ten sam problem ;-P tzn mrowienie i drętwienie palców

Jak się pytałam znajomych, którzy mieli podobne objawy to zalecali zmianę wysokości/kąta nachylenia siodełka, pokombinowanie z kierownicą, gripy czy rogi.
Albo zmniejszenie masy rowerzysty ;-P no i oczywiście rower musi być dopasowany do wzrostu itp.
Z tego co się orientuje to rozwiązanie problemu jest dosyć indywidualne.

Ogólnie problem wynika z tego, że w trakcie jazdy duża część masy ciała opiera się na rękach (większe problemy mają użytkownicy rowerów górskich niż miejskich) i następuje ucisk na np. nerw łokciowy. A nerwy ogólnie kiepsko znoszą każdy ucisk, niedotlenienie czy nadmierne rozciągnięcie i przebywanie dłużej w jednej pozycji.

Jeśli ktoś z was ma ten problem często i jeździcie na dłuższe dystanse to trzeba go jakoś rozwiązać, bo nieleczone może doprowadzić do zespołu cieśni nadgarstka albo innego uszkodzenia nerwu a to jest już problem do rehabilitacji.
;-)
podobno działa też witamina B6, no, ale sama nie próbowałam a na lekach się nie znam ;-)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 30 Lip 2013, 13:20 »
podobno działa też witamina B6, no, ale sama nie próbowałam a na lekach się nie znam
Oj, to chyba ta co jest w piwie :) To dobra wiadomość.
A tak na poważnie, pozycja jest tutaj kluczowa i z nią trzeba kombinować.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 30 Lip 2013, 13:30 »
Wybrałem się w międzyczasie do neurologa. W moim przypadku ocenił, że problemem nie był nacisk na śródręcze, a pozycja dłoni (ustawione tak, że nadgarstek wygięty jest w górę - czyli zwykłe opieranie się o kierownicę), co spowodowało podrażnienie ścięgien (przez ich rozciąganie), a wskutek tego podrażnienie samego nerwu.

Na pierwsze tygodnie dostałem jakieś tabletki na receptę, oprócz tego dwa zestawy witamin (chętnym podeślę nazwy na prv) - jest tam witamina B6, ale nie tylko ona.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum