Autor Wątek: Zgięty pałąk  (Przeczytany 680 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Zgięty pałąk
« 20 Cze 2013, 22:58 »
Podczas jednego z biwaków, gdy rozbijaliśmy się przy bardzo silnym wietrze, ów zanucił "Białe  żagle" i zatańczył z naszym namiotem. Efekt tańca widać na załączonym zdjęciu. Samo zgięcie nie przeszkadza w rozbiciu namiotu, ale siłą rzeczy zmniejsza nieco napięcie sypialni.

Pozostaje pytanie: co powinienem z tym zrobić? Zostawić tak, jak jest, czy próbować prostować? A jeśli prostować, to w jaki sposób? Coś mi podpowiada, że skoro to jest aluminium, to może włożyć całość do gorącej wody i wtedy wyprostować, by wykorzystać maksymalnie elastyczność materiału... wolę jednak spytać, zanim sam spróbuję.

Z góry dzięki!
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Zgięty pałąk
« 20 Cze 2013, 23:30 »
Najlepiej kupić dodatkowy element i wymienić ten skrzywiony.
Nie wiem co to za namiot, ale np:
Jak poszukasz to znajdziesz pasujący.

NB myślę, że temperatura gorącej wody to za bardzo na plastyczność stopu aluminium nie wpłynie  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Cze 2013, 23:36 »
Zapasowy pałąk mam w zestawie, wymiana nie będzie problemem. Pytam, bo szkoda mi byłoby go zużywać, gdyby istniała szansa na zaprowadzenie porządku ze starym.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 22 Cze 2013, 00:20 »
Takie zgięcie to żadne zgięcie. Pewnie przy napięciu stelaża wszystkie pałąki się tak naginają. Ja bym używał tego dalej i się nie przejmował a jak już chrupnie to wymienił (nawleka się te stelaże łatwo i szybko więc to nie problem i nie trzeba oddawać do serwisów)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum