Autor Wątek: Południowa Wielkopolska  (Przeczytany 1480 razy)

Offline Kobieta denicler

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.10.2012
Południowa Wielkopolska
« 21 Cze 2013, 09:13 »
W tym roku niestety moje plany ukraińskich Karpat musiałam przełożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość... ale jeździć muszę więc pytam, gdzie w południowej Wielkopolsce warto się wybrać - południe czyli wszystko co pod A2 :-)
Myślę o transwielkopolskim szlaku rowerowym odcinku północnym. Jechał ktoś nim może? Warto? Nie ukrywam, że lubię coś zobaczyć na szlaku - jakiś pałac, dworek, piękny widok i przekonały mnie chyba najbardziej opisy dość zróżnicowanego terenu,  jak na Wielkopolskę oczywiście ;-)

Polecacie przejechać go latem czy jesienia? Głównie asfalt w słońcu czy może też trochę drzewek?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Południowa Wielkopolska
« 21 Cze 2013, 12:13 »
Ale odcinek północny to wg mnie nie jest "południowa Wielkopolska" :D

Jeśli chodzi o południową część transwielkopolskiej trasy rowerowej, to na asfalt nie liczyłbym. Owszem, są miejsca, gdzie można nań się załapać, można z TTR zjechać na prawie równoległe drogi lokalne, ale spora część trasy - przynajmniej od Nowego Miasta do Śremu biegnie po gruntówkach. Wałami powodziowymi itp.

Jeździłem trochę po Szwajcarii Żerkowskiej, drogi dobre, ruch niewielki, jak chcesz historycznie coś liznąć, to dobrze trafiłeś. Warte do odwiedzenia są tam oczywiście Śmiełów i Brzostków.

Brzostków Stary Spichlerz

Widok na Brzostków ze wzgórza

Pałac w Śmiełowie

Trochę dalej od TTR - oczywiście polecam Tarce oraz Dobrzycę, no i oczywiście Gołuchów. Niedaleko od siebie. Po drodze z pałacu Tarce można zahaczyć o Witaszyce, zdjęć nie mam, bo jak byłem, była marna pogoda :(. Pałac Tarce to hotel / restauracja, Dobrzyca i Gołuchów to park i muzeum.

Zamek w Gołuchowie

gołuchowska oficyna zamkowa

Dobrzyca w wersji na podczerwień :)

i Tarce

Warto też (będziesz miał w sumie prawie po drodze) zahaczyć o Ląd (klasztor cystersów) i Ciążeń.

Czy jechać latem lub jesienią? Nie wiem, pięknie jest o każdej porze roku...

No i mój Kórnik, tudzież pobliski Rogalin. Tak, że jest co zwiedzać :D
« Ostatnia zmiana: 21 Cze 2013, 12:32 Elizium »
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta denicler

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.10.2012
« 23 Lip 2013, 14:41 »
No oczywiście, chodziło mi o południowy - południowy odcinek :-) Teraz jestem już przekonana na 200%, że to był dobry wybór. Zamierzam go pokonać pod koniec sierpnia.
Ale zdjęcia są naprawdę smakowite, szczególnie ten Śmiełów i Gołuchów do mnie zagadał plus jeszcze znalałam w necie stronę Dobrzycy i muzeum i to też warto odwiedzić (zdjęcie w podczerwieni nie oddaje uroku ;-))

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Lip 2013, 21:51 »
Możesz zahaczyć o Jarocin, zobaczyć przede wszystkim park, ale też rynek i kościół pod wezwaniem św. Marcina.

• Użytkownik forum
« 23 Lip 2013, 23:27 »
W tym dziale znajdziesz też mój opis wycieczki obejmującej fragment NSR-E i TTR-S czy odpowiednio Nadwarciańskiego Szlaku Rowerowego (od Nowego Miasta n/Wartą do Śremu) i Transwielkopolskiej Trasy Rowerowej (od Koszut do... prawie Pogorzelicy).

Generalnie południową Wielkopolską fajnie się zwiedza na rowerze...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

rdklstr

• Gość
« 28 Lip 2013, 01:22 »
Generalnie południową Wielkopolską fajnie się zwiedza na rowerze...

Wkrótce wrzucę co nieco ze swojego wyjazdu, z którego właśnie wróciłem i może też to pomoże ;)

• Użytkownik forum
« 28 Lip 2013, 19:43 »
wow! czekam :)

ja - póki co - pierwszą niedzielę po powrocie z rodzinnych wakacji zaplanowałem sobie coś takiego. W sumie łapie się do tematu, bo częściowo zahacza o południową część NSR-E

http://www.bikemap.net/pl/route/2228412-nad-warte-warto-ii/
Absurdalny Eli

• Użytkownik forum
« 11 Sie 2013, 23:37 »
eno, miodzio - sporo z pd Wielkopolski zaliczyłeś :) i  nawet mój dom rodzinny jest prawie widoczny na jednym ze zdjęć :D

Absurdalny Eli

rdklstr

• Gość
« 12 Sie 2013, 00:51 »
nawet mój dom rodzinny jest prawie widoczny na jednym ze zdjęć :D

chyba na ostatnim z GE  ;)

Offline Mężczyzna completny

• Podróże kształcą.
  • Miasto: Wro
  • Na forum od: 07.04.2012
« 12 Sie 2013, 17:34 »
DO USUNIĘCIA
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2017, 13:29 completny »

• Użytkownik forum
« 12 Sie 2013, 17:55 »
to nie jest tylko kwestia naszego nazewnictwa: skoro Transwielkopolska Trasa Rowerowa ma dwa odcinki: północny, leżący "nad" Poznaniem i południowy, leżący "poniżej" Poznania (patrząc na mapę), skoro Jarocin (a tenże jest na zdjęciach) wymieniany jest jako jedna z miejscowości leżących na odcinku południowym TTR, to chyba aż tak mocno sobie tak nie poszaleliśmy i nie odbiegliśmy od południa Wlkp.?

Zresztą, teraz A2 dzieli Wielkopolskę na pół i tylko patrzeć, jak się zacznie właśnie wg autostrady opisywać części tego regionu.
Absurdalny Eli

rdklstr

• Gość
« 12 Sie 2013, 18:29 »
Zresztą, teraz A2 dzieli Wielkopolskę na pół i tylko patrzeć, jak się zacznie właśnie wg autostrady opisywać części tego regionu.

Albo podziały na northside i southside i walki jednych z drugimi. Z początku tylko na docinki, potem zacznie się chuliganka, powołanie pierwszych bojówek, a ostatecznie będą domagać się autonomii, utworzą własne państwo i zapragną podbić drugą cześć Wielkopolski  ;)

Completny - autostrada mniej więcej dzieli Wielkopolskę na dwie równe część, więc nie jest błędem klasyfikować je jako N i S. Poza tym kwestia klasyfikowania i nazewnictwa to w gruncie rzeczy potyczka o to, ilu zwolenników mają poszczególne propozycje, uzależnione głównie siłą użytych argumentów. W tym wypadku można to uprościć na N i S. Można to rozszerzyć dodając jeszcze W, E i centrum, lub różne tego kombinacje. Można odnieść się do regionów fizycznogeograficznych, a można spocząć na gminach. Moim zdaniem, najlepiej jest wybrać taką nazwę i klasyfikację, która mieście się w danej skali działania i odpowiada danemu regionowi. Np wyprawa po Poznaniu, wyprawa po powiecie poznańskim, wyprawa po centralnej Wielkopolsce, wyprawa po Wielkopolsce, wyprawa po Polsce zachodniej.

• Użytkownik forum
« 13 Sie 2013, 21:40 »
W każdym razie zaplanowałem i jak się uda, to w najbliższy weekend zaliczę większość Ziemiańskiego Szlaku Rowerowego. Większość, bo omijam Leszno i Rawicz. W sumie 260 km na dwa dni :)
Absurdalny Eli

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
« 14 Sie 2013, 11:02 »
możesz wrzuć trasę, którą będziesz jechał? Bo w sumie nie mam większych planów na weekend i może na którym odcinku się dołączę :)
Liczone od: maj 2013

Tagi: wielkopolskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum