Autor Wątek: Kurtki przeciwdeszczowe  (Przeczytany 71201 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Kurtki przeciwdeszczowe
« 15 Kwi 2021, 13:43 »
Przy czym warto zawsze podkreślać, że kluczową czynnością dla odtworzenia właściwości gorzkich Bieszczadów jest impregnacja środka DWR na ciepło po praniu. Samo pranie to nie wszystko, należy kurtkę wysuszyć na ciepło. Najlepiej w suszarce bębnowej lub zwykłą suszarką ręczną, żelazkiem.

Niemal każda wyższej jakości kurtka ma na metce zakaz używania suszarek bębnowych. Żelazko przykładać na cieniutki Gore to też zupełnie tego nie widzę.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 15 Kwi 2021, 13:59 »
Myślę że wszystko można robić z umiarem - suszarki bębnowej nie trenowałem, przyznaję, ale myślę że można puścić ją na mniejszych obrotach i mniejszej temperaturze. I dokładnie tak samo postąpić z żelazkiem - to trenowałem.

Przy czym nie wiem o czym dokładnie mówisz pisząc o "cieniutkim Gore", moje doświadczenia to softshelle i G. Paclite, czyli wszystko miało "wyraźną" materiałową warstwę wierzchnią. Jeśli myślisz o jakiejś wiatróweczce, to może rzeczywiście nie nadawać się nie tylko do suszenia na ciepło, ale może w ogóle do przywracania DWR? Nie wiem.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Kwi 2021, 14:34 »
Myślę że wszystko można robić z umiarem - suszarki bębnowej nie trenowałem, przyznaję, ale myślę że można puścić ją na mniejszych obrotach i mniejszej temperaturze. I dokładnie tak samo postąpić z żelazkiem - to trenowałem.

Tylko po coś ten zakaz dają na metkach (zakazy prasowania tez się często spotyka), widać te membrany nie reagują dobrze na ciepło. Zaryzykujesz taką zabawę z żelazkiem na kurtce za 1000zł, wbrew ostrzeżeniu na metce? O dodawaniu specjalnych środków do prania słyszałem, nawet praktykowałem (choć efektów nie widziałem), są też spraye na kurtkę (tez mało skuteczne). Natomiast żelazko to już jest metoda inwazyjna, w przypadku grubszych kurtek to jeszcze, w cieńszych (300g i mniej) to już dla mnie za duże ryzyko.

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
« 19 Kwi 2021, 17:29 »
To jest to o czym piszą. Powłoka DWR traci właściwości Bieszczad gorzkie czy przez czy nie. Możesz próbować ja odtworzyć albo kupując DWR w sprayu albo jako płyn do nabycia kurtki.
No właśnie ja mam wrażenie, że te wszystkie środki co sprzedają, które mają zwiększyć hydrofobowość to nie działają. Fakt że próbowałem dwóch: Grangers i Nikwax, i coś w spreju.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Kwi 2021, 18:01 »
Informacje od producenta materiału

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Kwi 2021, 22:09 »
To jest to o czym piszą. Powłoka DWR traci właściwości Bieszczad gorzkie czy przez czy nie. Możesz próbować ja odtworzyć albo kupując DWR w sprayu albo jako płyn do nabycia kurtki.
No właśnie ja mam wrażenie, że te wszystkie środki co sprzedają, które mają zwiększyć hydrofobowość to nie działają. Fakt że próbowałem dwóch: Grangers i Nikwax, i coś w spreju.
To markowe produkty. Jak też rewelacji nigdy nie widziałem

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 21 Kwi 2021, 11:55 »
Jaka spinka wielokrotnego użytku do łańcucha 7,8 mm w rozsądnej cenie? Cena ma być na tyle rozsądna, żeby nie opłacało się bardziej użyć innego łańcucha.

Mam sporo spinek Connex niby 6/7/8, ale są zbyt wąskie. Mogę podmienić łańcuch, ale wtedy aktualny nie zostanie nigdy zużyty.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2021, 13:47 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 21 Kwi 2021, 13:41 »
Jaka spinka wielokrotnego użytku do łańcucha 7,8 mm w rozsądnej cenie? Cena ma być na tyle rozstaną, żeby nie opłacało się bardziej użyć innego łańcucha.

Mam sporo spinek Connex niby 6/7/8, ale są zbyt wąskie. Mogę podmienić łańcuch, ale wtedy aktualny nie zostanie nigdy zużyty.
To forum off-topami stoi, ale to już chyba przegięcie :)

« 21 Kwi 2021, 13:46 »
To forum off-topami stoi, ale to już chyba przegięcie :)
Ups. Nie ten wątek, ale tak bardzo pasuje, że chyba zostawię dla potomności :D

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 24 Kwi 2021, 21:05 »
Ciągłe używki,oszczędzanie,kombinowanie jak to z deszczem sobie radzić.
A tam,zaszalałem,kupiłem GORE Wear R3 GORE-TEX® Active Hooded Jacket - terra grey/black.

« 24 Kwi 2021, 21:23 »
Brawo TY!

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
« 23 Maj 2021, 16:36 »
Potraktowałem moją kurtkę Endury żelazkiem. Kurtka ma już chyba z 10, może trochę mniej, lat. Hydrofobowość może się trochę zwiększyła. Niektóre krople perliły się, niektóre wsiąkały.
Muszę jeszcze ją trochę mocniej ogrzać, bo przez ręcznik to tak słabo szło. Nie mam suszarki w pralce więc użyję farelki i dam znać.Kurtka nie uległa uszkodzeniu.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 6 Cze 2021, 22:19 »
Specjalnie sprawdziłem naszywkę , mam Marmota paclite minimalist 2 warstwowy .
Można prać do 40 st oraz prasować żelazkiem na 2 kropkach .
Ja jednak piorę ręcznie w roztworze mydła zanurzając i wyciągając z wanny potem płuczę . Nigdy nie pracowałem ani nie suszyła w suszarce .
Jest to lekka kurtka , używam czasami do chodzenia po mieście , jazda na rowerze oraz chodzenie od wiosny do jesieni po górach . Aktualnie w jakiś promocjach po ok 750 pln.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 7 Cze 2021, 07:38 »
Cześć wszystkim.

Przekopałem się przez cały temat i bazując na Waszych doświadczeniach i (dotychczasowych) własnych stwierdzam, że:

- kurtkę przeciwdeszczową używaj w czasie deszczu, najlepiej przez krótki czas,
- powinna być cienka i lekka
- może być "ceratą" lub "workiem foliowym", ponieważ te lepsze i droższe i tak słabo odprowadzają pot, więc komfort użytkowania nie jest odpowiedni.

Podczas ostatniego Gothica Trail używałem taniego sztormiaka Tribord z Decathlonu. Oj przydał się... :) I sprawdził. Jednak ta cerata była, jakby trochę za gruba i ciężka. Poza tym to żeglarska kurtka więc nie miała kieszeni z tyłu.

Zacząłem rozglądać się za czymś podobnym, ale rowerowym. Jest tego sporo, ale wszystko (co znalazłem) jest... bez kaptura.

I teraz pytania, ponieważ moje doświadczenie z jazdą w silnym deszczu jest jak dotąd niewielkie.

1. Czy ten kaptur jest niezbędny? Czy kask oraz czapeczka pod nim powoduje, że jak jakieś krople deszczu dostaną się do głowy to i tak będzie to znikome?

2. Jeżeli jednak lepiej z kapturem to możecie podrzucić jakieś propozycje?

3. A może sam kaptur? Taki osobno zakładany na głowę, coś jak kominiarka?

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 7 Cze 2021, 08:02 »
Sprawę ochrony głowy dobrze załatwia cienki worek foliowy odpowiedniego rozmiaru i odpowiednio wycięty.  Prawie nic nie waży i nie zajmuje miejsca.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum