Autor Wątek: Dynamo Shimano  (Przeczytany 1703 razy)

Opis: Ktokolwiek używał, ktokolwiek wie

Offline Mężczyzna StoProcentSok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 18.06.2013
Dynamo Shimano
« 24 Cze 2013, 21:52 »
Witam. Pogoni za marzeniami ciąg dalszy, teraz pora na wybór jakiegoś źródła energii na te wymarzone długie wojaże. Przeczytałem wiele niepochlebnych opinii o kolektorach słonecznych. Robienie własnej puszki na kilka paluszków AAA, AA niezbyt do mnie przemawia, szczególnie w przypadku znacznie dłuższego odcięcia od cywilizacji. W związku z tym chciałem zapytać czy ktokolwiek z Was używał może takiego cudeńka i mógłby podzielić się doświadczeniami:

http://www.rowerystylowe.pl/p-2728/dynamo-shimano-dh-2n35-pod-v-break
"When you want to give up, just remember why you started"

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Odp: Dynamo Shimano
« 24 Cze 2013, 22:52 »
Jak długi są Twoim zdaniem te długie wojaże?
Bo ja mimo że mam podobne dynamo, w trasie jeszcze nie użyłem ;/
let's make it big :)

« 24 Cze 2013, 23:03 »
Racja, co osoba to "długi wyjazd" będzie znaczył co innego. Myślę, że na początek tak do dwóch tygodni. Jestem maniakiem wykresików, tras, linii i innego dziwactwa dlatego zawsze mam ze sobą zapuszczone Endomondo. Dla wielu osób może się to gryźć z zasadą dzikich wypraw ale cóż, mój cyrk, moje małpy :) Jedyne co mnie interesuje to czy taka zabawka będzie w stanie podtrzymać kilka telefonów ewentualnie jakiś aparat przy życiu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 25 Cze 2013, 00:46 »
Pomocny wykres:

Dynamo daje około 6W (lepsze modele 6,5) przy 20 km/h, zasilacz do mojego telefonu daje 0,7A przy tym samym napięciu 5V.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Cze 2013, 00:54 »
Dynamo daje 5W przy 20 km/h, zasilacz do mojego telefonu daje 0,7A przy tym samym napięciu.
Ale przy jakim napięciu? Przecież tu nigdzie w ogóle nie ma mowy o napięciu!
5W to moc, nie napięcie.

« 25 Cze 2013, 01:17 »
Dla jasności: dynamo daje 6V i 6W, zasilacz do telefonu USB 5V i 3,5W.

Żeby zapewnić bezpieczeństwo dla zasilanych urządzeń wypadałoby zastosować stabilizację napięcia do 5V - niestety z tego co się orientowałem występują dosyć spore straty mocy i napięcia (np. w układzie lm317(?) mając 6V na wejściu nie dało się uzyskać 5V).

Aha. Jest jeszcze problem z ciągłością zasilania. Częste postoje oznaczają ciągłe odcinanie i załączanie zasilania
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 25 Cze 2013, 02:19 »
Częste, chwilowe braki napięcia to nie problem. Większość nowych baterii nie posiada efektu pamięci, nie wymaga formatowania/formowania (co forum, to ludzie kłócą się o inną formę) a jedyne czego należy się wystrzegać to całkowite rozładowanie. Trzebaby zrobić jakieś urządzonko z akumulatorem które na wyjściu miałoby stałe 5V a w momencie kiedy już sam akumulatorek nie wyrabia po prostu by się wyłączało.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
« 25 Cze 2013, 08:04 »
Racja, co osoba to "długi wyjazd" będzie znaczył co innego. Myślę, że na początek tak do dwóch tygodni. Jestem maniakiem wykresików, tras, linii i innego dziwactwa dlatego zawsze mam ze sobą zapuszczone Endomondo. Dla wielu osób może się to gryźć z zasadą dzikich wypraw ale cóż, mój cyrk, moje małpy :) Jedyne co mnie interesuje to czy taka zabawka będzie w stanie podtrzymać kilka telefonów ewentualnie jakiś aparat przy życiu.

Indywidualne zasilanie fajna rzecz, ale z tym endomondo to średni pomysł. Według mnie endomondo, a wlaściwie telefon z tą aplikacją sprawdza się na krótkich wycieczkach lub amatorskich treningach, własnie ze względu na niezbyt długi czas pracy. Sam jeździłem ze smartfonem z tym programem i trek buddy. Posiłkowałem sie dodatkowym zasilaniem w postaci PowerBank itp. Wszystko to było dość kłopotliwe. Od prawie roku (a jeżdżę bez wzglęu na pore roku) korzystam z garmina i skończyły się moje kłopoty. 2 paluszki eneloop przy temperaturze ponad 10 st zasilają moją dakotę około kilkunastu godzin ciąglego śledzenia i wyświetlania trasy (smartfon 2-3godz). Na majówce przejeżdżając dziennie około 110-120km wystarczał spokojnie na 2 dni. Piszesz o wykresikach tabelkach, garmin daje Ci to praktycznie na bieżaco. Troszkę odbiegłem od tematu głównego jakim jest dynamo, ale z tego co napisałeś to głównie miałby zasilać tel z endomondo. Pozdrawiam

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Cze 2013, 11:48 »
pewnie garmin odpada, bo nie ma opcji "wyślij na facebooka" :P
poza tym telefon w roli nawigacji ma o wiele więcej wad niż tylko zasilanie, było to już maglowane w którymś wątku. Jestem jedną z osób, która się "uwsteczniła" jeśli chodzi o telefon, po prostu nie ma on szans przeżycia na dłuższej wycieczce.

My home is where my bike is.

« 25 Cze 2013, 14:05 »
pewnie garmin odpada, bo nie ma opcji "wyślij na facebooka" :P
Globalbus, znasz ludzi którzy trenują tylko po to, żeby chwalić się tym na facebooku? :)

Odwiedzając dzisiaj stronę Garmina doszedłem do wniosku, że ceny przerastają moje możliwości finansowe, najprawdopodobniej cudem uda mi się dostać trzymiesięczny staż z którego większość pieniędzy przeznaczę na dozbrojenie roweru, tak więc poszukuje tańszej alternatywy. Dodatkowo posiadając dynamo i niezależne źródło energii można podładować także inne rzeczy.

« 25 Cze 2013, 14:31 »
Globalbus, znasz ludzi którzy trenują tylko po to, żeby chwalić się tym na facebooku? :)
Kiedyś kolega opowiadał jak to wybrał się z koleżanką na rower. Cięgle musiał czekać bo ta musiała relacjonować wyjazd i wysyłać kolejne zdjęcia. Twierdził, że już nigdy więcej nie będzie zapraszał koleżanek na wycieczki ;)

Za 400 zł można kupić Garmin Etrex 10 lub używany Etrex 20. Znowu nie aż tak strasznie dużo. W dodatku bardziej przydatne bo w słońcu na telefonie nic nie widać ;) Uchwyty rowerowe na do nich kosztują kilkadziesiąt złotych i podobno bywa, że sprzęt potrafi się z nich łatwo wyswobodzić.

« 25 Cze 2013, 14:48 »
Widoki cieszą oko to i zdjątko można walnąć, no ale rzeczywiście, żeby całą grupę zatrzymywać bo np. ładne chmury to przesada :)
No nie powiem, ten eTrex 20 kuszący, jakby był na przecenie do chociaż 500zł to możnaby zainwestować.
A już propo uchwytów to używałem takiego http://www.sklepik-gsm.pl/index.php?produkt_uchwyt_rowerowy_sony_ericsson_xperia_mini_pro_id1309971
Bardzo solidny, nic się nie ruszało nawet przy zjazdach leśnych, jedyny problem to fakt, że chwyt jest za wąski na mój mostek a na kierownicy tyle miejsca, ze albo on albo rogi, zostały rogi.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Cze 2013, 16:28 »
Globalbus, znasz ludzi którzy trenują tylko po to, żeby chwalić się tym na facebooku?
Sądząc po zawartości tablicy typu "przebiegłem się dookoła bloku" to tak :D Wcale nie nazwałbym tego zjawiska rzadkim.

Smartphone'a 2 razy ukatrupiłem. Za koszt nowego koła z dynamem i smartphone'a spokojnie dostaniesz etrexa 20 i cegiełkę, która trzyma miesiąc na baterii.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
« 25 Cze 2013, 17:04 »
Jest tańsza opcja - dakota 10
http://www.sklepgarmin.pl/product-pol-8125-Garmin-Dakota-10-010-00781-00-020-00030-91-.html

Co prawda ma sporo ograniczeń np brak wejścia na kartę micro sd itylko 850mb, ale do nawigowania i rejestracji śladu trasy wystarczy.  Do tego  darmowe mapy UMP i hula.

Sam posiadam dakotę20 i jestem bardzo zadowolony.
Na szybko plusy vs smartfon

- Oszczędny (energia)
- Wodoszczelny
- Czytelny ekran w słońcu
- Dotykowy ekran który można osługiwać w rękawiczce

Oczywiście są lepsze modele, klawiszowe ale też i drozsze. Na pewno każde z takich urządzeń  dedykowanych do turystyki będzie lepszym wyjściem niż delikatny i prądożerny smartfon na kierownicy.

Poczytaj wątek "GPS"
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=851.0

« 25 Cze 2013, 17:10 »
Dziękuje za opinie, z tematu wynika, że jak nawigacja to Garmin. Będzie trzeba coś zachomikować, sprzedać ejplowskie diabelstwo z konkursu Żywca i może aż tak nie zaboli wydatek ;p
A mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jak w przypadku Garmina wygląda planowanie trasy? Doświadczenie i ilość tematów na przeróżnych forach świadczy o braku dobrego oprogramowania do planowania tras które dodatkowo byłoby kompatybilne z popularnymi urządzeniami.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum