Autor Wątek: Kaseta 9-rzedowa  (Przeczytany 9833 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kaseta 9-rzedowa
« 4 Mar 2009, 11:43 »
Planuje zakupic kaste 9-rzedowa. ile na nia chce przeznaczyc? hmmm....  chce zeby posluzyla na tyle dlugo, zeby byla bardziej oplacalna niz dwie tansze  :mrgreen:
myslalem o tym:
http://allegro.pl/item568520593_kaseta_shimano_deore_slx_cs_hg80_11_32_34_2009r.html
wersja 11/34
po co ta kaseta ma znitowane zebatki? w przypadku ich zuzycia bedzie problem zeby wymienic?

ale tak naprawde to totalnie nie wiem na co powinienem zwracac uwage w kasetach :D chcialbym zeby miala dosc duzo przelozen (stad 9-rzedowa, aktualnei na takiej jezdze i jestem zadowolony), iii.... byla wytrzymala  :wink:

jak sie ma podana przeze mnie kaseta do:
http://allegro.pl/item572366464_zestaw_shimano_kaseta_lx_cs_m580_lancuch_lx.html
pewnie ta 1. bedzie mocniejsza, bo w drugiej jest dodane jeszcze lancuch, a i tak jest tansza.....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kaseta 9-rzedowa
« 4 Mar 2009, 11:50 »
Moim zdaniem nie ma szans, żeby jakakolwiek kaseta wytrzymała dłużej niż jakiekolwiek dwie kasety. Niestety.

A róznica w cenie odzwierciedla zazwyczaj (niewielką) róznicę w masie, a nie w wytrzymałości. Więcej - im kaseta lżejsza, tym - teoretycznie - mniej wytrzymała.

Co do SLXa to w ogóle trudno cokolwiek powiedzieć o wytrzymałości, bo to nowość na rynku.

Ja tam kupiłem do swojego nowego roweru tę: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=32_106&products_id=578 i nawet jak się zużyje i kupię drugą, to wciąż wydam mniej niż na jedną SLX :P

[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 ]
Aha, co do liczby przełożeń: jeśli już masz 9rz, to nie możesz założyć innej. Łańcuch i blaty by nie pasowały. Ale to akurat żaden problem, bo największy wybór jest (i zapewne jeszcze przez lata będzie) właśnie na 9rz.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kaseta 9-rzedowa
« 4 Mar 2009, 17:15 »
na kasecie ktora zakupilem razem z rowerem, przejechalem jakies 3k km raptem i najmniejsze zebatki byly do wyrzucenia....
kupilem pozniej kasete w granicach 100-130zl, na ktorej przejechalem jakies 8k km, i zapowiada sie, ze jeszcze sporo pociagnie.... takze ta lepsza kaseta przezyla juz 2, a przezyje pewnie 3-4 'tamte' kasety....
na ile srednio Wam wystarcza kaseta?

Aha, co do liczby przełożeń: jeśli już masz 9rz, to nie możesz założyć innej. Łańcuch i blaty by nie pasowały. Ale to akurat żaden problem, bo największy wybór jest (i zapewne jeszcze przez lata będzie) właśnie na 9rz.

skladam od nowa rower (tzn drugi :D stary idzie dla dziewczyny   :D ), wiec jeszcze mam wybor....  kasete chce 9-rzedowa, blaty z przodu 22/42/50-52 (o ile to mozliwe :D), i zastanawiam sie jeszcze nad dlugoscia korby..... mialem teraz 170 jesli dobrze pamietam, i nie wiem czy cos zmieniac w tej kwestii  8)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Kaseta 9-rzedowa
« 4 Mar 2009, 17:38 »
Cytat: "Waxmund"
na kasecie ktora zakupilem razem z rowerem, przejechalem jakies 3k km raptem i najmniejsze zebatki byly do wyrzucenia....
kupilem pozniej kasete w granicach 100-130zl, na ktorej przejechalem jakies 8k km, i zapowiada sie, ze jeszcze sporo pociagnie.... takze ta lepsza kaseta przezyla juz 2, a przezyje pewnie 3-4 'tamte' kasety....

Dokładnie.

U mnie kastety rzędu hg30-40 + podobnej klasy łańcuch (shimano i kmc - był taki z rowerem) starczały na 3-4kkm, i siódemki, i ósemki...
nie bawię się w 3 łańcuchy, etc. ale o napęd dbam, aby był czysty.
takie przebiegi mnie nie satysfakcjonowały, więc zmieniłem kasetę na LX, do tego łańcuch IG-90 (mechanik polecił do tej kasety), wynik - z 11-12kkm, i powodem zmiany napędu była... korba - niestety jakiś TY nierozbieralny - więc trzeba było zmienić cały napęd.
kupiłem ponownie ten sam zestaw, aktualnie przejechane ma 3-4kkm (czyli tyle co poprzednie kasety/łańcuchy) i sprawuje się idealnie.
żałuję tylko że po raz kolejny kupiłem tanią korbę, FC191 - zależało mi aby pozostać przy 48x38x28, a 'na mieście' mieli tylko FC191. Ale następnym razem rozważę odejście, albo choć spróbowanie czegoś mniejszego.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kaseta 9-rzedowa
« 4 Mar 2009, 21:38 »

No, tu się jeszcze w kwestii 9rz nie wypowiadam. Natomiast 7rz CS-HG50 (altus megarange, ale moim zdaniem konstrukcyjnie bardziej porównywalne z alivio 8rz) mam od 13kkm (w tej chwili drugi łańcuch) i jeszcze jeżdżę. Co prawda nowego łańcucha już nie przyjmie, ale ten zestaw jeszcze z 1000-2000 zrobi. W tym cała miniona zima - dzień w dzień. I nie jestem przesadnie pedantyczny jeśli chodzi o czystośc napędu :P
Wiec respect dla tego sprzętu, moim zdaniem. A kosztowała bodaj 50zł albo i nie tyle nawet. Fakt, ciężko było dostać, ale to dlatego, ze to 7rz megarange (11-34T).

Czyli może miałeś jakąś wyjątkowo badziewną kasetę założoną oryginalnie w rowerze? Wiesz, co to była za kaseta?
Albo może miałeś pecha ;)

kasete chce 9-rzedowa, blaty z przodu 22/42/50-52 (o ile to mozliwe :D)

Obawiam się, że nie. Teoretyczna pojemność przednich przerzutek to 22z. Ja zamierzam spróbować 26z (22-36-48), ale są wątpliwości, czy ten numer wypali. Więc obawiam się, że na 28 czy 30z to nie ma szans. Ale próbuj - jeśli mi się uda, to będziesz następnym królikiem doświadczalnym, a jeśli Tobie się uda, to znaczy, że wszelkie specyfikacje można o kant tyłka potłuc :D

i zastanawiam sie jeszcze nad dlugoscia korby..... mialem teraz 170 jesli dobrze pamietam, i nie wiem czy cos zmieniac w tej kwestii  8)

ja po przesiadce z 170 na 175 odczułem wyraźne zwiększenie powera. Polecam 175 o ile nie masz jakoś wybitnie krótkich nóg ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Kaseta 9-rzedowa
« 5 Mar 2009, 02:08 »
ja swoją siedmiorzędówke katuje już od ponad 10 tys km (za kilka dni równe 2 lata). Wolnobieg mam jakiś tam od Shimano za 30 zł. Jeżdżę cały czas na tym samym łańcuchu. O napęd nie za bardzo dbałem - jak zapiszczał to dostał WD-40, raz zasmakował zielonego Finishline'a; ale się cały błotem umorusał :)
Tej zimy już nie przetrwał, łańcuch strasznie skacze, osiąganie normalnych prędkości i ruszenie jest trochę powolne i trudne. Teraz zabijam go ostatecznie i za tydzień - dwa wymieniam wolnobieg.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kaseta 9-rzedowa
« 5 Mar 2009, 09:33 »
heh, 10k km za 30zl? :] tez tak chce  :P

sprawdzilem swoja fabryczna kasete.
sram pg950 za okolo 100zl

http://www.bikeaction.pl/sklep/product_info.php?products_id=722&osCsid=fef17b..

+ łańcuch Shimano HG-73, korba Shimano MC20, 42-32-22 z.
do wyrzucenia byla kaseta i lancuch. korba drugi zestaw przyjela i jest w dobrym stanie nadal...

nie wiem jakim cudem kaseta tak szybko padla, bo ani nie jezdzilem w trudnych warunkach, ani nie uzywalem 'trudnych' dla napedu, skrajnych przelozen (z przerzutek wiem jak sie korzysta :]).
hmmm. czyli co. zalezy od szczescia ile dany sprzet pociagnie?  :(

co do przednich przerzutek tudziez korby175mm.... bede probowal  8)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Kaseta 9-rzedowa
« 5 Mar 2009, 11:20 »
Ja mam kasetę wykonaną z tego materiału tylko, że moja jest 8-rzędowa. Moja ciągnie ponad 3kkm i na razie małe zębatki są ok- choć widać, że się ostrzą...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 11:51 »
No, muszę sam siebie sprostować.

Cytat: "aard"
Natomiast 7rz CS-HG50 (altus megarange, ale moim zdaniem konstrukcyjnie bardziej porównywalne z alivio 8rz) mam od 13kkm (w tej chwili drugi łańcuch) i jeszcze jeżdżę. Co prawda nowego łańcucha już nie przyjmie, ale ten zestaw jeszcze z 1000-2000 zrobi. W tym cała miniona zima - dzień w dzień. I nie jestem przesadnie pedantyczny jeśli chodzi o czystośc napędu

Pomyłka w liczeniu (na chwilę zapomniałęm, że mam dwa rowery :p) Kiedy to pisałem, nie było żadnych 13kkm, a nawet i 10 nie było. W tej chwili ta kaseta ma przebieg dokładnie 10.135 km i dorzyna właśnie trzeci łańcuch HG-50. Kolejne łańcuchy zdejmowałem z takimi przebiegami: 3.714, 3.067. Obecny ma przebieg 3.354 (w tym dobre 1,5kkm snieżno-zimowej aury). Sądzę, że do czterech i pół pociągnie (dosłownie), może i do pięciu. Co da prawie 12 kkm na kasecie. Wciąż imponujący wynik, moim zdaniem. Poprzednie łańcuchy zdejmowałem wcześniej, żeby kaseta miała szanse przyjąć nowy. Teraz już i tak nie przyjmie (kiedy ten był nowy, to lekko skakało na niektórych zębatkach), więc mogę zajeździć do cna.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 12:56 »
hmmm, nie wiem aard czy zauwazyles, ale sprostowales Rafalb - nie siebie  8)

tak czy inaczej, mozesz teraz chyba pobawic sie w zakladanie tych lancuchow ktore wczesniej zdejmowales.... hm? :)

eh, a ja nadal nie kupilem tej kasety [; cos sie nie moge zdecydowac jaki wariant wybrac

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 13:02 »
Racja! Już poprawione, dzięki.

A wiesz, że mi nie przyszło to do głowy? A faktycznie można by spróbować... Co prawda pierwszy z nich przewędrował do drugiego roweru, ale drugi... gdybym go tylko miał, to pewnie bym tak zrobił. Niestety, poszedł na śmieci. Człowiek się uczy prez całe życie...
Inna sprawa, że korba mogłaby tego nie przeżyć. I tak nie ma gwarancji, czy przyjmie czwarty łancuch (z nową kasetą).

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 14:21 »
hm, chyba zdecyduje sie na ta kasete o ktorej Ty uzywasz Miki, tylko 9-rzedowa....

http://allegro.pl/item583668095_kaseta_deore_hg_50_hg50_9_11_32_34_bikestacja.html

musze tylko sie przejsc po sklepie, moze znajde gdzies taniej (wliczajac koszty przesylki do tej z bikestacji). jak sie zniszczy to będzie na Ciebie :wink:

jeszcze kwestia łańcucha.... jaki? :] skłaniałbym sie w strone lancucha ze spinka (wkurza mnie juz rozkuwanie i zwiazane z nim problemy)
cos takiego przejdzie?  podobna twardosc lancucha/kasety, to dobrze? :]
http://allegro.pl/item578805862_kaseta_shimano_deore_hg_50_9_rz_lancuch_hg_53.html

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 14:32 »
Nie wiem, czy coś takiego przejdzie, bo istnieje też kaseta HG-53 i nie bardzo wiem, czym się rózni od HG-50 (do dziś myslałem, że 50 są tylko na 8 biegów). Aczkolwiek podobna twardość to dobrze.
Tak czy owak cenowo najkorzystniejszy jest ten zestaw: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=32_106&products_id=1413
lub wersja 32T
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=32_106&products_id=516
taki własnie (34T) kupiłem do nowego roweru. Niestety jeszcze nie jeżdżony, ale pociesz się, że ja też podjąłem to ryzyko :)

A gdzie tam napisano, że ten łańcuch jest ze spinką? Ja nie widzę. Ani na stronce, ani fizycznie w swoim łańcuchu :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 15:02 »
nigdzie nie pisze ze ze spinką.... czy ja mowie ze konkretnie przez bikestacje chce kupic? :] napisalem ze po sklepach sie chce przejsc, zeby za przesylke nie placic..... i lancuch ze spinka dorwac :)
heh, czyli jedziemy na tym samym wózku :D ciekawe który z nas pierwszy zajezdzi sprzet. hm, chyba juz wiem, Ty  :P

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kaseta 9-rzedowa
« 17 Mar 2009, 15:07 »
A to nie do końca zrozumiałem, sorka.

ciekawe który z nas pierwszy zajezdzi sprzet. hm, chyba juz wiem, Ty  :P

To miłe co piszesz, ale niekoniecznie musisz mieć rację. Pamiętaj, że to będzie mój trzeci rower :]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum