Autor Wątek: Kaseta 9-rzedowa  (Przeczytany 9834 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Kaseta 9-rzedowa
« 3 Kwi 2009, 09:31 »
Waxmund - też tak lubię, ale jak już się raz zatrzymałem to mi było wszystko jedno. Bawiliśmy się z Mikim całkiem dobrze. Tylko nie mówcie nic Michałowi, bo to on czekał i marzł :D

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Kaseta 9-rzedowa
« 3 Kwi 2009, 10:44 »
problemem dla mnie było nie przełożenie, tylko jak sięgać po bidon przy małej prędkości,

Marek, musisz pomyśleć o camelbaku :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Kaseta 9-rzedowa
« 8 Sty 2010, 12:04 »
Ja mam którkie pytanie. Nie wiem, czy było to tu już poruszane, ale chyba nie będzie ewentualnego problemu jeszcze raz odpowiedzieć ;)

Do rzeczy: czy jak zamontuję kasetę 9 rzędową do manetek 8 rzędowych, to poza utratą jednego biegu będą jakieś problemy? Czy przypadkiem w 9 rzędowych są mniejsze odstępy między poszczególnymi zębatkami i nie będzie mi to współpracować ze starą manetką...? Bo chciałem kupić shimanowską 8-rzędową kasetę LG60 (11-33), ale nie wiem, czy jest sens inwestować w nią - koszty wysyłki robią swoje...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Kaseta 9-rzedowa
« 8 Sty 2010, 17:57 »
Dzięki za odpowiedź, w takim razie jeszcze się porozglądam za ósemkami.

Dziękuję też tajemniczemu mietkowi, który nie chce się ujawnić na forum i ma największy stosunek prywatnych wiadomości do wiadomości napisanych na forum ;)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Kaseta 9-rzedowa
« 8 Lip 2010, 22:25 »
Planuję w swoim rowerze zmienić zmienić kasetę, na jakąś z większym zakresem przełożeń, obecnie jest to 9-rzędowa 11-28, a chciałbym 11-34 (np. Shimano-CS HG61). Czy istnieją jakieś przeciwskazania, przerzutka obsłuży zmodyfikowany napęd?

rower

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Kaseta 9-rzedowa
« 8 Lip 2010, 23:30 »
Całkowita pojemność: 37T

Z kilku pierwszych wyników dla 'Shimano 105 GS' w google.
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Kaseta 9-rzedowa
« 8 Lut 2012, 15:15 »
uwaga odkopuję starocie ;-) Nie chcę zakładać nowego tematu, zwłaszcza że pytanie które mnie obecnie nurtuje już w tym temacie padło [cytat poniżej ;-)], ale odpowiedzi jednoznacznej nie znalazłem.

Przymierzam się do modernizacji roweru, przesiadam się na 9 rzędów, większość części już mam. Kaseta 9 rzędowa, łańcuch, manetki, wszystko już kupione. Zostaje kwestia korby. Moja obecna to Alivio FC m411, czyli 8 rzędowa. Jest stosunkowo nowa, ma mały przebieg - około 3000 km. Trochę mi szkoda wydawać znowu pieniądze i kupować nową. Czy jest szansa, że obecna będzie współgrać z kaseta 9 rzędową, czy nie mam wyjścia i muszę wydać trochę grosza?

Z góry dzięki za pomoc ;-)

zastanawiam sie nad kupnem:

http://allegro.pl/item588493368_shimano_alivio_fc_m411_48_38_28t_175mm_srebne.html

tylko te 8 rzedow.... :/ napewno nie pojdzie z kaseta 9-rzedowa? dziwne, ze starszy model współgrał a nowy juz nie.... ?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 8 Lut 2012, 16:45 »
Dzisiaj pisałem posta w identycznym temacie :)
Łańcuch i kaseta muszą ze sobą współgrać czyli oba te elementy powinny być dedykowane na taką samą liczbę biegów. Za to korba obsłuży w zasadzie każdy łańcuch. No chyba, że jest na tyle zużyta, że nie przyjmie nowego. Wtedy się robi kicha :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 8 Lut 2012, 17:08 »
O faktycznie, nie zauważyłem. Dzięki ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 8 Lut 2012, 23:04 »
Temat został wręcz oficjalnie potwierdzony przez Skoliozę :) Nawet pomimo innych szerokości łańcucha nic nie powinno się zacinać pomiędzy tarczami (bo skok jest zawsze 10mm). No chyba że korba to jakiś kawałek blaszki, ale tej to raczej nie byłoby Ci żal :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 15 Lut 2012, 09:41 »
Troche z opoznieniem,ale zauwazylem trn watek i tez doloze swoje 3 grosze: Twoja korba na "8" bez problemu Ci przyjmie lancuch na "9",roznice w.grubosci tarczek sa praktycznie zadne. Sam tak robilem i nie bylo zadnych problemow. Zreszta kaseta na "8" tez przyjmie lancuch "9",natomiast na odwrot juz nie:p Pozdrawiam
Wherever I may roam

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 12 Mar 2012, 16:20 »
Da się ale musisz mieć dawcę albo gdzieś kupić taką zębatkę. Potem zabawić się w małego kowala, roznitować kasetę i podmienić zębatkę. Potem możesz próbować zanitować spowrotem albo skręcić na luźno o ile bębenek piasty jest stalowy. Wszystko pod warunkiem, że to faktycznie piasta dajmy na to deore albo LX bo wyżej kasety są na aluminiowym pająku i wymiana skomplikowałaby się do tego stopnia, że byłaby wręcz niemożliwa :P
edit: W SLX wymiana 18-stki też będzie możliwa bo pająk tak daleko tam nie sięga.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 12 Mar 2012, 16:22 »
Teoretycznie jest. Część kaset skręcana jest takimi długimi małymi imbusami, jednak jeśli są to tańsze modele, to są to nity. Nity można usunąć.

Do tego potrzeba pilnika do metalu i tępego gwoździa/metalowego cienkiego pręta.
Od strony koła (największa zębatka) masz zakończenia nitów, wystają lekko takie płaskie łepki. Trzeba je zeszlifować tak aby zębatki zaczęły się zsuwać z nich. Potem zdejmujesz już tylko kolejne koronki i przekładki (najczęściej plastikowe) między koronkami. Czasem aby zeszły zębatki można w imadło po zeszlifowaniu, i uderzyćw nity kilka razy tępym gwoździem, aby poruszyć nit (wsunąć go). Najczęściej jednak używane kasety, mają już luzy na nitach więc samo spiłowanie wystarczy.

Składanie kasety robisz od razu na bębenek  a o spiłowane końcówki nitów nie musisz się martwić, kaseta założona na zaciskana jest i tak śrubą kontrującą więc wszystko będzie grało jak założysz i dokręcisz śrubę.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum