Autor Wątek: jak zdobyć wodę  (Przeczytany 16921 razy)

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
jak zdobyć wodę
« 28 Cze 2013, 22:54 »
największym kosztem podczas moich wypraw jest jedzenie (w tym woda), a ja lubię ciąć koszty ;D trochę tej wody idzie, do picia szczególnie w dni upalne oraz do mycia.

1) zwykły sklep, najtańsza woda to chyba cisowianka, około 1,5 zł
zaleta- można dostać wszędzie i ma się rower na oku.

2) biedronki itp. najtańsza 0,65 zł
zaleta to cena, tego typu sklepy dosyć łatwo znaleźć ale trzeba opuścić rower na dłuższą chwilę, do tego kolejki przy kasie. pewnym rozwiązaniem może być poproszenie kogoś kto wchodzi do sklepu o zakup takiej wody ale wiadomo jakie z tym wiążą się problemy.

3) poprosić o wodę w kościele, urzędzie miasta, przychodni - bezpłatna, ale trzeba pozostawić rower i jest z tym trochę zabawy, trzeba wyglądać na turystę. rzadko to praktykuję.

4) źródła wody, czyste rzeki - bezpłatna ale nie wszędzie one są.

5) ujęcia wody z pompy - bezpłatna
wypytuje o nią tubylców ale zwykle słyszę że została zlikwidowana x lat temu albo jest na drugim końcu miasta

najciekawszym punktem dla meni jest ten ostatni, dlatego zastanawiam się czy nie warto przed planowanym wyjazdem obdzwonić urzędy miejscowości które zamierzam przejeżdżać i dopytać się o ogólnodostępne ujęcia wody?

macie jakieś inne pomysły?
Ortografia? A co to?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: jak zdobyć wodę
« 28 Cze 2013, 23:05 »
A nie prościej poprosić o wodę napotkanego gospodarza?
Jeszcze mi się nie zdarzyło aby mi ktoś zwykłej wody odmówił.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Cze 2013, 23:20 »
jak wyżej, co jak co ale wody w tym kraju nie brakuje. Już nieraz prosiłem po domach o wodę i problemu nigdy nie było, wręcz przeciwnie - kompoty mi chcieli dawać :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
« 28 Cze 2013, 23:38 »
na jakieś 100 osób zapytanych o to gdzie tu można nalać sobie wody do butelki tylko jedna powiedziała że może z domu nalać. nie ujmując jego osobie, był miejscowym menelem. ale ok, teraz nastawię się na bezpośrednie proszenie o wodę mieszkańców.
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 28 Cze 2013, 23:40 »
Nie pytaj "gdzie", pytaj "czy", powinno być łatwiej.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 29 Cze 2013, 07:31 »
na jakieś 100 osób zapytanych o to gdzie tu można nalać sobie wody do butelki tylko jedna powiedziała że może z domu nalać
Nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło (niezależnie od kraju), żebym nie dostał wody. Proszę w domach, sklepach, stacjach benzynowych, restauracjach.
W Irlandii, gdzie woda w kranach jest doskonała, pewna staruszka powiedziała, że ma lepszą, którą syn przywozi jej z gór. Wyciągnęła dzbanek z lodówki i chciała wlać mi wszystko co miała. Musiałem oponować.

Marek

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 29 Cze 2013, 10:31 »
Nie bede sie powtarzał, że pytać nalezy gospodarzy jak woda się kończy.... ja tylko kupuję wodę na wyprawie raz może dwa... kiedy butelka zaczyna już kwitnąć :D
Zapraszam ===>

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 29 Cze 2013, 10:48 »
Nie przypominam sobie, żebym na którejkolwiek wyprawie chociaż raz kupiła wodę ;) Ani żeby jakiś gospodarz/sklepikarz odmówił napełnienia mi butelek wodą...

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 29 Cze 2013, 13:49 »
Wodę dostawałem również w lokalach, barach, restauracjach, brałem z przydrożnych "kranów", źródeł, rzek (o ile się nadawały) - wszędzie.
W Polsce wodę kupuję :)

Z uśmiechem na twarzy otrzymywałem wodę od ręki.
Niejednokrotnie nalewaliśmy 3 bidony wody (w tym jeden 1,5 l) oraz 1,5 l peta.
Pomimo dużej ilości butelek nigdy z tym nie było problemu.

Myślę, że woda to nie problem w miejscach cywilizowanych.

Mnie ciekawi dostępność wody z krajach, których kompletnie nie znam.
Wiecie jak wygląda pozyskiwanie wody z krajach azjatyckich czy afrykańskich? Podobnie? Lepiej zawsze filtrować? Są jakieś miejsca, z których nie warto brać wody?

... ma to rację bycia też w Polsce, gdzie woda kranowa smakowo wyraźnie odstaje od butelkowanej.
Oj tak, smak wody był bardzo różny :)
Smakowo najgorsza woda zawsze była z kranu :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 29 Cze 2013, 15:32 »
W Turcji kupiłem wodę tylko dwa razy i to z tego samego powodu co Boney, czyli "butelka zaczęła kwitnąć". Świeżą dolewałem sobie z przydrożnych źródeł bez jakiegokolwiek filtrowania.
W Austrii Czechach Niemczech itp tak samo, z tym że dostawałem ją zawsze bez żadnego problemu od gospodarzy.

rdklstr

• Gość
« 29 Cze 2013, 16:50 »
Mnie ciekawi dostępność wody z krajach, których kompletnie nie znam.
Wiecie jak wygląda pozyskiwanie wody z krajach azjatyckich czy afrykańskich? Podobnie? Lepiej zawsze filtrować? Są jakieś miejsca, z których nie warto brać wody?

Gdzieś widziałem filmik ludzi, którzy jechali w himalaje. Wodę pozyskiwali w czasie noclegu, przez jakieś filtry butelkowe made in home.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 29 Cze 2013, 17:42 »
Z reguły na wyprawie zawsze prosimy o wodę i nikt jeszcze nie odmówił. Raz w Czarnogórze pani dała nam tylko 1,5 litra mówiąc, że więcej nie ma jej w domu (co było prawdą, gdyż sami jej potem pomagaliśmy przynieść wodę z gór). W Turcji, gdy było źródło po prostu pokazywałam gest podniesienia butelki do ust i jak ktoś był w pobliżu to potakiwał bądź zaprzeczał kiwaniem głową czy nadaje się czy też nie do picia. W krajach zachodnich woda z reguły nadaje się do picia bezpośrednio z kranu i nie odbiega smakiem od butelkowanej.
Pozdrawiam M

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Cze 2013, 17:52 »
Raz na krótkiej wycieczce wziąłem za mało wody i jechałem bez pieniędzy, więc zatrzymałem się w wiosce i poprosiłem pewna dziewczynę o wodę do bidonu. Wróciła po chwili i pojechałem dalej. Po pierwszym łyku okazało się, że dostałem gazowaną ;)

Można też zapytać na stacji benzynowej i w toalecie uzupełnić brakujące zapasy.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 29 Cze 2013, 18:08 »
Przypomniałem sobie właśnie jedną sytuację z Rumunii
Na przedmieściach jakiegoś większego miasta rozbiwszy się nad rzeką która już na pierwszy rzut oka była brudna, poprosiłem cyganów obozujących po drugiej stronie rzeki o dwie butelki wody.
Przerzucili mi coś tak strasznie mętnego że tylko z grzeczności podziękowałem ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Cze 2013, 18:21 »
Z Karolem podczas ulewy zrobiliśmy zupki na tej wodzie:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy