Szwecja rowerem - wstępny plan
TERMIN WYJAZDU
Termin to myślę żeby się zmieścić w okresie od 13 lipca do 02 sierpnia. na 14 dni
DROGA DO SZWECJI
• Jeżeli ktoś jest z Krakowa to do Gdyni pociąg – koszt około 80 zł. Czas przejazdu około 9-10 godzin. Jak ktoś ma ulgi to wiadomo że ma lepiej
Moja propozycja jest taka żeby do Gdyni jechać nocnym pociągiem i w Gdyni być na jakiś poranny prom.
• Z Gdyni do Kalstorona promem – koszt w dwie strony około 350 zł. Im wiecej ludzi tym lepiej. Stenaline zamieściło taką informację dla rowerzystów :
rejs w dwie strony pasażera z rowerem;
miejsce w kabinie 2-os Comfort Class bez okna.
• rejs powrotny musi nastąpić maksymalnie 14 dni od rejsu wyjazdowego;
• maksymalna ilość pasażerów na jednej rezerwacji: 12;
• za puste łóżka kabinowe obowiązują dopłaty wg cennika transportowego;
• obowiązuje różna cena:
o osoby od pierwszej do czwartej, cena od 299zł na osobę,
o osoby od piątej do dwunastej, cena od 149zł na osobę.
Także można coś też zaoszczędzić jak będzie większa grupa.
PLANOWANIE TRASY
Plan trasy to trzeba wspólnie usiąść i opracować. Ja postaram się zakupić w Szwecji przewodniki rowerowe które są bardzo dobre i bardzo dokładne. Dzisiaj napisałem maila czy jest możliwość wysyłki do Polski.
Infrastruktura rowerowa w Szwecji jest najbardziej rozwinięta w Europie. mają 9500 km ścieżek rowerowych. Które w większości są asfaltowe a część jest szutrowych. Także jest gdzie śmigać
Nie wiem jak Wy ale ja na pewno będę chciał wrócić parę razy do Szwecji żeby zwiedzać dalej rowerkiem. Nie ukrywam że liczę na resztę że też tak będzie chciała
NOCLEGI
Co do noclegów, to myślę tu o namiotach. Bo w Szwecji nie ma problemu żeby się rozbić namiotem gdzieś po za miastem na „dziko”. I tu myślę że najlepiej jakby każdy się określił co ma. czyli jaki namiot , karimaty, śpiwory.
Żeby też nie było niepotrzebnego kupowania namiotu jak ktoś nie ma itp.
WYŻYWIENIE
Jedzenie to wiadomo że cześć można zabrać z Polski no a resztę już na miejscu.
Czekam na Wasze propozycje i uwagi. To jest wstępnie napisane jak widać. Jak ktos już ma jakieś doświadczenia w tych sprawach to też się proszę nimi dzielić. Wrzucam kilka linków gdzie można sobie wstępnie poczytać na temat SVERIGE-LEDEN by bike
Zamieszczam linka do proponowanej trasy:
http://www.bikemap.net/pl/route/2177920-szwecja-2013/