Autor Wątek: Sachs Spectro S7  (Przeczytany 2423 razy)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Sachs Spectro S7
« 5 Lip 2013, 11:25 »
Witajcie, posiadam w moim rowerze trekkingowym piastę z przerzutkami Spectro S7, ostatnio zaczęły mi się podczas jazdy samoczynnie zmieniać biegi. Pytanie polega na tym czy już ktoś się z tym spotkał, wie jak dobrze wyregulować taki sprzęt czy też trzeba rozkręcić przesmarować i złożyć ?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
Odp: Sachs Spectro S7
« 5 Lip 2013, 13:24 »
Skoro biegi same przeskakują to może masz zepsutą manetkę?
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 5 Lip 2013, 13:42 »
Raczej prosta regulacja. Nie wiem jak u Ciebie to dokładnie wygląda, ale najczęściej jest "okienko" do ustawienia. W Nexus'ach regulacja polega na zrównaniu dwóch kreseczek ze sobą. Poszukaj podobnych znaczników, 2 minuty i gotowe.
Jak problem nie ustąpi (aczkolwiek mało prawdopodobne), to jak nie jesteś McGiverem, to poszukaj serwis który potrafi zrobić konserwację.
Ew. zawsze możesz zapytać Hajniętego, jest specem od tych cudów :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 5 Lip 2013, 21:34 »
Jutro z rana postaram się ogarnąć regulację :)
Jeżeli nie wyjdzie to uruchomię zmysł inżynierski, rozkręcę i postaram się złożyć :D

Offline Mężczyzna katnerster

• Miasto: Wyszków
  • Na forum od: 22.01.2013
« 5 Lip 2013, 22:13 »
Ja posiadam wprawdzie Sachs P5, ale to podobne konstrukcje więc się wypowiem. Co do regulacji u mnie to jest że trzeba zrzucić z czwartego na trzeci bieg i połączyć strzałki w clickboxie odkręcając śrubkę  mocującą linkę(w S7 będziesz musiał zobaczyć w instrukcji, patrz niżej). Co do rozebrania to jak nie ma konieczności to lepiej się nie dotykać. Jak rozebrałem to później tydzień próbowałem złożyć by dobrze działało :icon_redface: A na pewno jak chcesz rozkręcić to potrzebujesz instrukcji.

Stara: https://dl.dropboxusercontent.com/u/4228071/DTM_GHS_E_99.pdf
Nowa: https://dl.dropboxusercontent.com/u/4228071/SRAM-2007-Service.pdf

Dwie wersje jako iż SRAM wykupiło swego czasu Sachsa i trochę konstrukcje zmienili. Mało to mało ale zawsze coś innego. Powodzenia!

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 5 Lip 2013, 22:25 »
No widać, że jest oznaczona pozycja przy zrzucie z 5 na 4 bieg :) jutro to ogarnę i mam nadzieję, że nie będę musiał eksperymentować z tymi wszystkimi malutkimi częściami ze środka :)
Dzięki wielkie za odpowiedzi :)
Szerokości przyczepności ;)

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 6 Lip 2013, 16:14 »
No chyba wszystko jest w porządku i lekka regulacja pomogła :) było przesunięcie wskaźnika o jakieś 5 mm :)
Dzięki :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum