Autor Wątek: Rower Trekkingowy a..?  (Przeczytany 528 razy)

Offline Mężczyzna sp79

• Miasto:
  • Na forum od: 06.07.2013
Rower Trekkingowy a..?
« 6 Lip 2013, 16:42 »
Witam, kilka dni temu zakupilem w sklepie internetowym rower trekkingowy o rozmiarze ramy 50cm.. do wyboru takiej ramy naklonil mnie sprzedawca.. teraz po przeczytaniu kilku watkow na roznych forach nie jestem pewny czy aby taki rozmiar byl dla mnie odpowiedni i czy niepowinienem go wzrocic ? mam wzrostu 175cm i dlugosc nogi to 78cm.

z gory dziekuje za pomoc.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odp: Rower Trekkingowy a..?
« 6 Lip 2013, 17:01 »
A dlaczego uważasz, że powinieneś go zwrócić? Czy coś jest nie tak podczas jazdy?
Dużo zależy od geometrii roweru, rodzaju kierownicy, ustawienia siodła, rodzaju mocowania siodełka do sztycy itp. itd.
Ja mam 173cm i też mam 50cm ramę choć nogi mam akurat ciut dłuższe niż ty. Mi pasuje :)

Offline Mężczyzna sp79

• Miasto:
« 6 Lip 2013, 17:08 »
Roweru jescze nie mam, wiec moglbym go zwrocic, choc znowu musialbym czekac :(  nie znam sie na geometrii itd :) wiec moze podam link do rowerku.

http://www.steppenwolf-bikes.com/produkte/trekkingbikes/trekkingbikes?pid=27

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
« 6 Lip 2013, 18:24 »
Ja mam 177-85 i pasowała mi rama 53, więc czemu uważasz, że 50 jest zła? Jak TY się na nim czułeś?
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 6 Lip 2013, 18:34 »
Jak TY się na nim czułeś?
Roweru jescze nie mam,

sp79 roweru jeszcze nie ma więc chyba "się nie czuł" ale proponuje nie panikować tylko poczekać aż przyjdzie i przymierzyć. Gdy będzie niewłaściwy to wtedy oddawać

Pozdrawiam
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 6 Lip 2013, 19:40 »
Jeżeli to trekingowy, a nie crossowy, to jest spora szansa, że rama będzie za mała. Z drugiej strony sprzedawca powinien wiedzieć, co sprzedaje, chyba że większej ramy nie miał.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna sp79

• Miasto:
« 6 Lip 2013, 20:51 »
tak troszeczke panikuje:)) -  bo mi urlop ucieknie, a rower bedzie jezdzil w ta i spowrotem:( najzabawniejsze jest to, ze zmienilem zamowienie przed wyslaniem roweru z rama 50cm i wybralem  rower z rama 54cm.. a pracownik domu wysylkowego otto (niemcy) zadzwonil pod moja nieobecnosc i po rozmowie z moja mama:)) wmowil jej :( ze rower 50cm napewno bedzie na mnie pasowal:))) dodam jescze ze czas oczekiwania na rower wynosi tam dwa tygodnie:(

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 6 Lip 2013, 22:56 »
Na słabych warunkach kupujesz.... Ale to już po fakcie. W sumie dobrze, że możesz odesłać. Nie lepiej iść do sklepu i rowery pomierzyć?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 6 Lip 2013, 23:26 »
Najlepiej przymierzyć, ale nie zawsze się da. Ja ramę Surly kupowałem na czuja i w dodatku niewiele mi pomógł arkusz kalkulacyjny z informacjami, jakie ramy kupują ludzie o jakim wzroście bo mam "dziwne" proporcje :)

W praktyce zawsze miałem rowery na 28" i zawsze były na mnie za duże. Tzn. przy 173cm wzrostu rama 21" jest zbyt wielkie jak dla mnie, 22 to już monstrum. Tym razem mam rower 50cm, czyli jakieś 19,5" i jest w sam raz. Nie łam się więc tylko sprawdź rower po rozpakowaniu. Pamiętaj też, że sporo zależy od tego, jak lubisz jeździć - ja mam rogi i lemondkę więc jestem nieco bardziej pochylony niż byłbym przy kierownicy giętej - to może mieć znaczenie :)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 7 Lip 2013, 07:49 »
Rama 54 byłaby na pewno dużo za duża. 50 powinna być jak najbardziej OK.
Już kiedyś to pisałem ale powtórzę. Dwóch moich kolegów kupowało rowery, obaj mają ok 186cm wrozstu. Ten co kupił ramę 22" mówi że jest ok ale na styk (prawie za duża), ten co ma 21 cali mówi że jest idealna.
Ja mam 172 cm i ramę 20 zamieniłem na 18 cali.
Pozdrawiam i kilometrów życzę.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Lip 2013, 13:54 »
rozmiar ramy mierzą różnie, a to nie on bywa najważniejszym wymiarem w rowerze. Ważne wielkości to długość górnej rury w poziomie i wysokość górnej rury (co by nie uderzać kroczem gdy się stanie z rowerem między nogami). Różnicę w postaci jednego wymiaru za mało da się jeszcze skasować dłuższym mostkiem.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum